Ξυπνάει ο δράκος του πληθωρισμού;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image
Στο Υπουργείο Οικονομικών χειρίζονται ένα χρέος που φθάνει στο 120% του ΑΕΠ. Τι θα συμβεί αν αυξηθεί το κόστος του;

Το θέμα του πληθωρισμού συζητείται όλα και πιο έντονα διεθνώς, καθώς οι αγορές, τα κράτη αλλά και τα νοικοκυριά, ψάχνουν για τη νέα τιμολόγηση και τις αξίες των αγαθών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά το ξέσπασμα τις πανδημίας. Για την ώρα, η πλειοψηφία φαίνεται να υιοθετεί την άποψη πως το φούσκωμα στις τιμές, είναι προσωρινή παρενέργεια της πανδημίας αλλά και της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Πως η οικονομία θα το διορθώσει μόλις επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Η μειοψηφία, βλέπει τον δράκο του πληθωρισμού να ξυπνάει, όπως δεν έχει ξυπνήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει, ωστόσο όσοι από εσάς μας ακούτε στο «Show me the money» στον Πολίτη 107,6, θα έχετε καταλάβει πως μάλλον τείνω προς τη μειοψηφία που πιστεύει πως ο πληθωρισμός, μπορεί και να ξεφύγει. Ίσως, από αντανακλαστικά που έχω αναπτύξει τα τελευταία χρόνια για εξηγήσεις που μου ακούγονται βολικές. Πάντως, ήδη είχαμε την πρώτη επίσημη προειδοποίηση από τον Τζερόμ Πάουελ, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε, αναφέρθηκε στις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας και που «αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι αναμέναμε». Η Fed, αναθεώρησε τον πληθωρισμό για τις ΗΠΑ στο 3,4% για το 2021, πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% και έστειλε σήμα για διπλή αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2023. Για την ώρα ωστόσο, δεν θα ανεβάσει τα επιτόκια, ούτε και θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Το μήνυμα όμως είναι ξεκάθαρο: Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι θα ανέμεναν.

Το μήνυμα πρέπει να φτάσει και στα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ήδη, το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή του κατέγραψε την ανησυχία του για την αύξηση 500%  στο κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων σε εμπορευματοκιβώτια από την Ασία προς την Ευρώπη. Η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η Κίνα να κατακλύζει την αγορά με φθηνά προϊόντα, έχει διαταραχτεί. Αν στην αναταραχή αυτή προσθέσουμε και την προβληματική σχέση Πεκίνου-Ουάσινγκτον, μπορεί απλά να πρέπει να ξεχάσουμε τα χαμηλού κόστους προϊόντα από την Κίνα. Χώρες όπως η δικιά μας, που στηρίζονται στις εισαγωγές και που ευνοήθηκαν από την παγκοσμιοποίηση, θα το νιώσουν στο πετσί τους. Το να εισάγουμε τα αντίστοιχα προϊόντα από την ΕΕ, θα αποδειχθεί «αλμυρό».

Αυτά βέβαια είναι μόνο μια πτυχή του πληθωρισμού. Το κόστος της ενέργειας είναι κάτι που πλέον δεν μπορεί να αγνοηθεί. Θα το δούμε στους λογαριασμούς της ΑΗΚ και ήδη το βλέπουμε στα πρατήρια βενζίνης. Πρόκειται για μα αλυσίδα που οδηγεί σε αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Οι τιμές στις πρώτες ύλες είναι ήδη πολύ αυξημένες αν μιλήσετε με όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με οικοδομές, θα σας εξηγήσουν πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είτε πρόκειται για πελάτες που βλέπουν το κόστος αποπεράτωσης να έχει ξεφύγει ή για κατασκευαστικές που βλέπουν πως δουλεύουν στη ζημιά τους, καθώς το κόστος των πρώτων υλών έχει ανέβει κατακόρυφα.

Το χειρότερο από όλα βέβαια είναι πως δεν πρόκειται για έναν πληθωρισμό που βασίζεται σε αύξηση των εισοδημάτων και της παραγωγικότητας. Το αντίθετο συμβαίνει καθώς τα εισοδήματα μειώνονται και τα νοικοκυριά θα πρέπει με λιγότερα χρήματα να αγοράσουν ακόμη λιγότερα προϊόντα από όσα αγοράζουν σήμερα. Δύσκολα θα περάσουν και οι καταθέτες, που ήδη βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται καθώς ο πληθωρισμός «κουρεύει» τα χρήματά τους και ας μένουν στα χαρτιά τα ίδια. Αν αύριο αυτοί αποφασίσουν πως θα αγοράσουν κάτι πριν χάσουν εντελώς την αξία τους, οι τιμές θα πάνε στα ύψη. Όσο για τους δανειολήπτες, η αύξηση στα επιτόκια θα τους ζορίσει. Μάλιστα, προϋπολογίζοντας το ρίσκο, ίσως δούμε τα τραπεζικά επιτόκια να ανεβαίνουν πριν δούμε κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δυσκολεύοντας την ήδη προβληματική εξυπηρέτηση του χρέους.

Χρέος βέβαια δεν έχουν μόνο τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο Υπουργείο Οικονομικών χειρίζονται ένα χρέος που φθάνει στο 120% του ΑΕΠ. Τι θα συμβεί αν αυξηθεί το κόστος του; Καλό είναι να δούνε πως μπορούν να εξορθολογήσουν τα έξοδα, αλλά και πως ανεβαίνει η παραγωγικότητα. Καλή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις για να λάβουμε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετή. Μια λίστα με «ασημικά» του κράτους που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσες, είναι πάντα χρήσιμη αλλά και μια λίστα με κοστοβόρες πολυτέλειες που δεν χρειάζονται. Στη Γερμανία, ο διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, Αρμίν Λάσετ, ήδη κάνει λόγο για επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αλλά και περιορισμούς στα ομοσπονδιακά έξοδα της χώρας του. Ας μην χρειαστεί να μάθουμε τι θα συμβεί σε όσους σκεφτούν πως είναι κρατικό τους δικαίωμα να ξοδεύουν ασύστολα, αλλά ευρωπαϊκό τους κεκτημένο να τους δανείζουν οι Γερμανοί…

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play