«Η Κύπρος είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στην τεχνολογία» μου εξηγούσε στέλεχος μεγάλης επιχείρησης παροχής υπηρεσιών, σε φιλική συζήτηση που είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε.
«Κακά τα ψέματα, η πανδημία σκότωσε κόσμο και έκανε ζημιά στην οικονομία, αλλά δρομολόγησε εξελίξεις που θα χρειάζονταν ίσως και δεκαετίες για να φτάσουν στην Κύπρο».
Στη συζήτηση αυτή, εγώ δεν ήμουν το ίδιο αισιόδοξος, αλλά ο συνομιλητής μου επέμενε πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την τεχνολογική αναβάθμιση, που τόσο επώδυνα ήρθε και στη χώρα μας.
«Τους επόμενους δώδεκα μήνες, οι επιχειρήσεις θα ζήσουμε μια τεχνολογική επανάσταση, που θα αλλάξει για πάντα την εικόνα μας», επέμενε. Να μου επιτρέψει ο συνομιλητής να κρατώ μικρό καλάθι. Που έγινε ακόμη μικρότερο μιλώντας με άλλους επιχειρηματίες.
Μπορεί μια χώρα που έμαθε να βγάζει χρήματα πουλώντας ακίνητα και τουρισμό, να κατανοήσει την ανάγκη για να επενδύσει χρόνο και χρήμα στην τεχνολογία; Ίσως τώρα που και οι δύο τομείς έχουν πληγεί από την πανδημία, η κατεύθυνση να αλλάξει; Για την ώρα ωστόσο, οι επιχειρηματίες παραδέχονται πως το κράτος πιο εύκολα θα τους επιτρέψει να προσλάβουν ξένους ανειδίκευτους εργάτες ή γκαρσόνια, παρά κομπιουτεράδες!
Τι τους θέλουμε τους «ΙΤίδες»; Να τους πληρώνουμε για να κάθονται πίσω από τα γραφεία μας και τις οθόνες μας; Οι επιχειρηματίες χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο προσπαθώντας να πείσουν πως χωρίς αυτούς, δεν γίνεται η δουλειά τους.
Στέλεχος κυπριακότατης εταιρείας τεχνολογίας, που αθόρυβα αποτελεί πλέον μια μικρή αυτοκρατορία στη Λεμεσό, με πελάτες από όπου μπορεί να φανταστείς, μου εξηγούσε πως μήνες τώρα προσπαθεί να προσλάβει μια ομάδα με ΙΤ από το εξωτερικό, για τις ανάγκες των πελατών του.
«Μιλάμε για ανθρώπους που θα εγκατασταθούν στην πόλη με τις οικογένειές τους, θα καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες και θα αφήνουν χρήμα». Μέχρι την Παρασκευή που έγραφα αυτό το κομμάτι, ακόμη δεν τα είχε καταφέρει!
Είναι ο πολιτικός κόσμος το πρόβλημα για αυτό; Είναι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Νατάσα Πηλείδου ή ο Νίκος Νουρής το πρόβλημα του επιχειρηματικού κόσμου; Είναι τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή;
Ναι, τα πρόσωπα που ηγούνται φέρουν ευθύνη, αλλά θα ήταν άδικο να τους τη φορτώσουμε όλη. Να τους μετατρέψουμε σε εξιλαστήρια θύματα δηλαδή, όπως πάντα συμβαίνει όταν το κράτος δυσλειτουργεί. Στη δική μου αντίληψη, τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι όσο και τα ανώτατα στελέχη των υπουργείων, αντιλαμβάνονται και μάλιστα πολύ καλά το πρόβλημα που προκαλείται στον επιχειρηματικό κόσμος και στην οικονομία, αλλά και τις προοπτικές που χάνονται. Ίσως να φταίνε στο ότι δεν επιμένουν αρκετά, δεν πιέζουν αρκετά το προσωπικό ή ότι εξαντλούν τον χρόνο και τους πόρους τους στη μόνιμη πλέον διαχείριση άλλων κρίσεων.
Ίσως να είναι απλά η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής να αντιληφθεί τον ρόλο της και το καθήκον που έχει να στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα και αμφιβάλλω αν η όποια μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας μπορεί να το αλλάξει αυτό. Ξεχνάνε πως από τους φόρους του συντηρείται το κράτος; Είναι και το κράτος-πρόβλημα να προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής για να μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να κάνει τη δουλειά του; Να είστε σίγουροι, αγαπητοί αναγνώστες, πως τη δουλειά του ο επιχειρηματικός κόσμος θα την κάνει. Απλά όχι στην Κύπρο.
«Δεν σου κρύβω, πως κοιτάμε σοβαρά την περίπτωση της Αθήνας», μου εξομολογήθηκε το στέλεχος. Η Ελλάδα ανεβάζει στροφές. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλαβαίνει καλά τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Είναι που η ίδια η κοινωνία φαίνεται πως πήρε το μήνυμα από την οικονομική καταστροφή.
«Μας βλέπω να πηγαίνουμε Αθήνα, ακόμη και εμείς που χρόνια τώρα προσπαθούσαμε να πείσουμε κόσμο από την Ελλάδα να φέρει τις επιχειρήσεις του στην Κύπρο!» ήταν το σχόλιο σε πηγαδάκι επιχειρηματικής συγκέντρωσης την εβδομάδα που μας πέρασε.
Αν αυτά τα μηνύματα δεν είναι αρκετά για να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά του κράτους, αν δεν εστιάσουμε στις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της οικονομίας, αν δεν δούμε τον ρόλο της τεχνολογίας, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τον τόπο.
Off record συζήτηση με επιχειρηματίες

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.