Ο νέος ευρωπαϊκός τεχνολογικός «γίγαντας» που δεν έχει καν όνομα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η πραγματική αξία της νέας εταιρείας με βάση μια ανάλυση της Renaissance Capital βρίσκεται περί τα 150 δισ. δολάρια

Οι ευρωπαϊκοί τεχνολογικοί «γίγαντες» είναι κάτι τόσο σπάνιο, που σύντομα θα ξεπεραστούν από έναν νεοεισερχόμενο στην αγορά που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο όνομα του… ταιριάζει καλύτερα.

Ο νοτιο-αφρικανικός συνεταιρισμός εταιρειών Naspers Ltd. αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός νέου πορτφόλιου επενδύσεων σε τεχνολογικές εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως την παράδοση γευμάτων ή τις online πλατφόρμες για πώληση μεταχειρισμένων ειδών.

Όπως σημειώνει το fortunegreece.com, η νέα εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ θα κατέχει επίσης ένα τεράστιο μερίδιο της κινεζικής Tencent Holding Ltd. συνολικής αξίας 133 δισ. δολαρίων.

Σε αντιδιαστολή με αυτά τα νούμερα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τεχνολογική εταιρεία που υπάρχει σήμερα είναι η γερμανική SAP SE, με αξία περίπου τα 124 δισ. ευρώ. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η ολλανδική ASML Holding NV, μια εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, με αξία 69 δισ. ευρώ.

Παρότι δεν μπορεί να υπάρχει απευθείας σύγκριση με οτιδήποτε άλλο, η πραγματική αξία της νέας εταιρείας με βάση μια ανάλυση της Renaissance Capital βρίσκεται περί τα 150 δισ. δολάρια.

Χωρίς να έχει ακόμη κάποιο επίσημο όνομα -για την ώρα ονομάζεται NewCo– η νέα εταιρεία που βγήκε από την Nasper θα μετατραπεί σε ένα εταιρικό σχήμα με προοπτικές ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ευρώπη. Η τελική της αγοραία αξία αναμένεται να κριθεί από τους ίδιους τους επενδυτές.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η NewCo θα κατέχει μερίδιο αξίας 1,35 δισ. δολαρίων στην εταιρεία DeliveryHero, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ρωσικής εταιρείας Avito BB, δίνοντας 1,1 δισ. δολάρια για την εξαγορά του 29%, ανεβάζοντας τη συνολική της αξία στα 3,8 δισ. δολάρια.

Παρότι η έδρα της νέας αυτής επιχείρησης είναι το Άμστερνταμ, στους βασικούς τους στόχους είναι οι επενδύσεις εκτός Ευρώπης σε ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες από αγορές όπως της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

Τα προϊόντα της NewCo αναμένεται να χρησιμοποιούνται από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Γης, σύμφωνα με παρουσίαση της Naspers σε επενδυτές. Η εταιρεία αυτή, με έδρα, το Κέιπ Τάουν, αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη επιχείρηση υπηρεσιών ίντερνετ του κόσμου, πίσω μόνο από κολοσσούς όπως οι Google, Facebook και Alphabet.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα