Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ

Header Image

Aπό την ιστορικά χαμηλή απόδοση 0,161% στις 12 Φεβρουαρίου, την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου έφτασε το 0,49%, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση ανόδου των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων και πτώσης των αξιών στις μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ η γενναία παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών.

Τι συμβαίνει; Η πανδημία παραμένει σε έξαρση, τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης σε ΗΠΑ και ΕΕ δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και αναλυτές και επενδυτές εστιάζουν στην επόμενη ημέρα, όταν μπορεί να έχει συμβεί ένα από τα παρακάτω (ή όλα μαζί):

–Η πανδημία θα αφήσει ως κληρονομιά ένα τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

-Τα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης θα αποδειχθούν ανεπαρκή και η ανάπτυξη θα είναι αναιμική, ειδικά στην ευρωζώνη η οποία δέχθηκε «ισχυρότερο» πλήγμα από την πανδημία σε σύγκριση με την οικονομία των ΗΠΑ.

-Τα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης θα προκαλέσουν πληθωρισμό και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αναστροφή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

-Όλα τα παραπάνω ή συνδυασμός αυτών μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα μιας νέα παγκόσμιας κρίσης.

Ως μια πρώτη αντίδραση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε γνωστό ότι θα αυξήσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες πωλήσεις στις αγορές κρατικών χρεών της ευρωζώνης εάν το κόστος δανεισμού για κυβερνήσεις, εταιρείες και νοικοκυριά συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κεντρική Τράπεζα «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των μακροπρόθεσμων ονομαστικών αποδόσεων ομολόγων» και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της «θα διεξαχθούν για τη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών κατά την περίοδο της πανδημίας».

Το τελευταίο μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Το ερώτημα τώρα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ στην Κύπρο. Θα σας παραπέμψω στον τίτλο του ανά χείρας σημειώματος: μια χώρα όπως η Κύπρος, με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, πρέπει να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ που έχει στη διάθεσή της για να μετασχηματίσει την οικονομία της μέσω των κατάλληλων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την παγκόσμια οικονομική ατζέντα, ούτε να έχουμε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της ευρωζώνης (όπως ότι η ζήτηση που προκαλεί η Γερμανία δεν αρκεί για να πάρει μπρος το σύνολο της ευρωζώνης), αλλά θα ήταν μοιραίο να μην διαχειριστούμε τα δικά μας προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η τραπεζική κρίση του 2013 προκλήθηκε επειδή δεν λύσαμε δομικά προβλήματα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ίδια ανάγκη αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος υπάρχει και σήμερα.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play