Οι Κύπριοι ιεραρχούν πολύ ψηλά τα ζητήματα της κοινωνικής ατζέντας και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τις αποδοχές, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία και το εισόδημα των ηλικιωμένων – συντάξεις.
Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τα κοινωνικά ζητήματα, η οποία εκπονήθηκε ενόψει της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου δράσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αποκαλύπτει ότι εννέα στους δέκα Κύπριους (88% στην ΕΕ των «27») πιστεύουν ότι μία κοινωνική Ευρώπη είναι σημαντική για τους ίδιους προσωπικά.
Τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι είναι η ισότητα ευκαιριών και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας (58%, 46% στην ΕΕ), οι δίκαιες συνθήκες εργασίας (53%, 45% στην ΕΕ) και η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη (45%, 41% στην ΕΕ).
Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι το επίπεδο των αποδοχών και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας προβληματίζει ιδιαίτερα τους Κύπριους και ζητούν μέτρα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, σημειώνεται ότι μία από τις 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων ορίζει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιες αποδοχές που επιτρέπουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης« και «να διασφαλίζονται επαρκείς ελάχιστες αποδοχές που επιτρέπουν την κάλυψη των αναγκών του εργαζομένου και της οικογένειάς του, σύμφωνα με τις εθνικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, και παράλληλα διασφαλίζονται η πρόσβαση στην απασχόληση και η παροχή κινήτρων για την αναζήτηση εργασίας».
Ειδικότερα, σε ερώτημα για τους τομείς στους οποίους πρέπει να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, οι Κύπριοι απαντούν στις αποδοχές (36%, 28% ο μέσος όρος στην ΕΕ)), την υγειονομική περίθαλψη (34%), την κοινωνική προστασία (31%) και την ενεργό στήριξη της απασχόλησης (29%).
Σε ερώτηση για το μέλλον του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης, το 35% ιεραρχεί ως σημαντικότερα θέματα τις αποδοχές και την υγειονομική περίθαλψη και ακολουθεί με 30% η κοινωνική προστασία.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ πιστεύουν ότι η έλλειψη κοινωνικών δικαιωμάτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, με περισσότερους από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες να συμμερίζονται αυτήν την άποψη στην Κύπρο (89%), στην Πορτογαλία (87%), στην Κροατία και Ιταλία (86% και στις δύο χώρες), Ελλάδα (85%), Βουλγαρία (84%) και Ισπανία (81%). Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο στη Γερμανία (52%), την Ιρλανδία (53%), τη Μάλτα και τη Σουηδία (54% και στις δύο χώρες)
Τουλάχιστον ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε «10», που σημαίνει ότι είναι «ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα» σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ: στη Βουλγαρία (35%), στην Κύπρο (33%), στην Κροατία (26%), στην Ελλάδα (25% ), Γαλλία, Ρουμανία και Ουγγαρία (20% στις τρεις χώρες).
Ο πυλώνας
Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, που παρουσιάστηκε το 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα. Βασίζεται σε 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες:
-Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας
-Δίκαιοι όροι εργασίας
-Κοινωνική προστασία και ένταξη
Ευρωβαρόμετρο: Ανησυχία Κυπρίων για υγεία και μισθούς

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τα κοινωνικά ζητήματα αποκαλύπτει ότι εννέα στους δέκα Κύπριους (88% στην ΕΕ των «27») πιστεύουν ότι μία κοινωνική Ευρώπη είναι σημαντική για τους ίδιους προσωπικά
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.