Την απόσυρση της Στρατηγικής για απασχόληση αλλοδαπών ζητά από τη νέα κυβέρνηση η ΠΕΟ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Header Image

Η ΠΕΟ καλεί για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το θέμα

Την απόσυρση της νέας Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού, που εγκρίθηκε από το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ζητά από τη νέα κυβέρνηση η ΠΕΟ και καλεί για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το θέμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «η νέα στρατηγική όχι μόνο δεν απαντά στις ανησυχίες και τις τεκμηριωμένες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά αντίθετα επιδεινώνει τα υφιστάμενα προβλήματα», προειδοποιώντας για «περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίηση της χρησιμοποίησης των εργαζομένων από τρίτες χώρες ως φτηνή εργατική δύναμη». Σημειώνεται ότι η ΠΕΟ θα απευθυνθεί και στο υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, επιδιώκοντας συντονισμένη κοινή αντίδραση, περιλαμβανομένων και δυναμικών κινητοποιήσεων αν παραστεί ανάγκη.

Ως "τα πιο προβληματικά στοιχεία" της Νέας Στρατηγικής, η ΠΕΟ αναφέρει την ερμηνεία που δίνεται για το τι συνιστά Συλλογική Σύμβαση, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή είναι η σύμβαση που συνομολογείται και υπογράφεται από τους κοινωνικούς εταίρους και κανένα άλλο έγγραφο ή συμβόλαιο.

Σημειώνει ακόμα ότι η κατάργηση των τεχνικών επιτροπών οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στην εξέταση και συζήτηση των αιτημάτων για εργοδότηση εργαζόμενων από τρίτες χώρες, θέτοντας ζήτημα για τα κριτήρια και το πώς θα τεκμηριώνεται η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό.

Προβληματική θεωρεί η ΠΕΟ και τη δυνατότητα που παραχωρείται στον Υπ. Εργασίας "να αποφασίζει κατά το δοκούν την παραχώρηση αδειών εργασίας", αναφέροντας ότι "είναι απαράδεκτη και εκκολάπτει την αδιαφάνεια". Επίσης, επικίνδυνη εξέλιξη θεωρεί τη συμπερίληψη της δυνατότητας παραχώρησης αδειών για εργασία εργοδότησης σε εταιρείες προσωρινής απασχόλησης.

Τέλος, αναφέρει ότι ο καθορισμός ποσόστωσης 30% σε επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν συλλογική σύμβασή με την ταυτόχρονη κατάργηση του ποσοστού ανά τομέα, «ανοίγει όλη την αγορά εργασίας κατά τρόπο μάλιστα που επιβραβεύει ή και ενθαρρύνει κακές εργοδοτικές πρακτικές αφού κατά τεκμήριο οι όροι εργοδότησης που προσφέρουν είναι χειρότεροι από αυτούς που προβλέπονται στις Συλλογικές Συμβάσεις».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα