Καμπανάκια για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, χωρίς να υποβαθμίζει τις αντοχές που επιδεικνύει σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, «χτυπά» η ΟΕΒ και ζητεί γρήγορα αντανακλαστικά, θαρραλέες αποφάσεις και ανανέωση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ. Παράλληλα η ΟΕΒ καταθέτει και προτάσεις.
Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη 107.6 & 97,6, σημείωσε ότι το κυπριακό επιχειρείν βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αύξησης του λειτουργικού κόστους και απαιτούνται κινήσεις που θα διατηρούν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας. Ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας για την ΟΕΒ αποτελούν τα δημόσια οικονομικά.
«Όπως έχει δείξει η πικρή εμπειρία, όσο πιο αργά λαμβάνονται τόσο πιο οδυνηρά είναι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», ανέφερε.
«Παρά τις αξιοθαύμαστες αντοχές που επιδεικνύει η πραγματική οικονομία μετά από διαδοχικές κρίσεις, οι τάσεις που καταγράφονται στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον είναι ανησυχητικές και τα περιθώρια αποτελεσματικής προσαρμογής των επιχειρήσεων διαρκώς συρρικνώνονται», τονίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων.
Οι προκλήσεις
Ως προβλήματα καταγράφονται:
- Το κόστος της ενέργειας, το οποίο για την ΟΕΒ παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα ιδιαίτερα της εξαγωγικής βιομηχανίας – περιλαμβανομένης της τουριστικής. Οι δράσεις για εξασφάλιση ασφαλούς και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να επιταχυνθούν.
- Το κόστος του χρήματος έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η σταδιακή αποκλιμάκωσή τους είναι επιβεβλημένη, αφού ο πληθωρισμός στην Κύπρο έχει ήδη μειωθεί και η διατήρηση υψηλών επιτοκίων πλήττει τον ρυθμό ανάπτυξης.
- Το κόστος εργασίας σε τομείς εκτεθειμένους σε ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό έχει γίνει οριακό και πριν από κάθε απόπειρα περαιτέρω αύξησής του πρέπει να προηγείται μελέτη επιπτώσεων. Το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να επιδείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής εργατικών αιτημάτων. Η δε πολιτεία πρέπει να επιταχύνει τον σχεδιασμό και υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής που θα καθιστά προσβάσιμη την απόκτηση στέγης, ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια, δεδομένου ότι το εκτοξευθέν κόστος στέγασης είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη εκτόξευση των μισθών.
- Το κόστος της πράσινης μετάβασης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας, εάν επιχειρηθεί χωρίς επαρκή προετοιμασία και κατάλληλη ενίσχυση, είναι ικανός να εκτροχιάσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να οδηγήσει σε ανυπέρβλητες προκλήσεις βιωσιμότητας αναρίθμητων επιχειρηματικών οντοτήτων», προειδοποιεί η ΟΕΒ.
- Στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών σημειώνεται ότι το κρατικό μισθολόγιο καταγράφει θεαματική διόγκωση κατά 161 εκατ. ευρώ (πέραν του 11%) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2022, χωρίς ενδείξεις μεσοπρόθεσμης συγκράτησης. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι κατά 212 εκατ. ευρώ (πέραν του 10%) υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ίδιου εξαμήνου του προηγούμενου έτους.
Προτάσεις
Η ΟΕΒ προτρέπει την πολιτεία και τις πολιτικές δυνάμεις να μείνουν μακριά από προσεγγίσεις που δυνητικά υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικό προορισμό ή ενεργοποιούν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα δημόσια οικονομικά.
«Σε αυτές περιλαμβάνονται αλλά δεν εξαντλούνται, έκτακτες φορολογίες σε απροσδόκητα κέρδη οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας, αποδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων και έμμεση μείωση της συντάξιμης ηλικίας», τονίζει.
Πρόσθετα, για τη διαχείριση των προκλήσεων η ΟΕΒ εισηγείται:
-Επανεξέταση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων που επιβλήθηκαν κατά την κρίση του 2013 (αύξηση της εταιρικής φορολογίας από 10% σε 12,5% και της αμυντικής εισφοράς επί των μερισμάτων από 15% σε 17%), με αποτέλεσμα η τελική φορολογία στην Κύπρο σωρευτικά στην πραγματικότητα να είναι αισθητά υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν το 2013, γεγονός που επενεργεί ως αντικίνητρο για νέες επενδύσεις.
-Εξασφάλιση επαρκούς εργατικού δυναμικού, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, η κυπριακή και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας δεν μπορεί να προσφέρει και ζητείται απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.