Τέσσερα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει. Κάποια προς τη θετική και κάποια προς την αρνητική κατεύθυνση. Όταν ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού υπήρξαν υποστηρικτές της κίνησης αυτής, αλλά και πολέμιοί της. Ωστόσο, στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τον περασμένο Φεβρουάριο ακούστηκαν πολλά και διάφορα. Εκπρόσωποι της Αρχή Λιμένων Κύπρου παραδέχτηκαν ενώπιον της επιτροπής πως το λιμάνι Λεμεσού έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα να χάνονται φορτία προς Αίγυπτο. Αντιθέτως, στην ίδια συνεδρία οι εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου υποστήριξαν πως τα έσοδα για το κράτος παρουσίασαν αύξηση.
Συγκριτικά στοιχεία
Πριν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τα εμπορευματοκιβώτια (20 ποδών- TEU) που διακινήθηκαν το 2014 ήταν 17.077, το 2015 ανήλθαν σε 26.476, ενώ το 2017 έφτασαν τα 45.922. Μετά την ιδιωτικοποίηση φαίνεται πως οι επιδόσεις συρρικνώθηκαν στα 19.368, το 2018 σε 6.245 και το 2019 2.813. Ωστόσο, πέρσι, και παρά την περίοδο της πανδημίας, τα εμπορευματοκιβώτια έφτασαν τα 4.197.
Επιπλέον, από το 2017 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 το κράτος έλαβε έσοδα ύψους 201 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες του λιμανιού Λεμεσού, ενώ πριν τη συμφωνία εμπορικοποίησης τα κρατικά έσοδα από το 2012 μέχρι το 2016 ανέρχονταν στα 115 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της DP World, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η εταιρεία εξυπηρέτησε περισσότερα από 250 κρουαζιερόπλοια, ενώ έχει διαχειριστεί την άφιξη πέραν των 400.000 επιβατών. Επιπρόσθετα, όσον αφορά το διαμετακομιστικό εμπόριο, η DP World εξυπηρέτησε πέραν των 3.500 εμπορικών πλοίων και διαχειρίστηκε εμπορεύματα που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια τόνους. Παράλληλα, η εταιρεία υποστηρίζει πως έγιναν σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνολογία, επενδύσεις που έδωσαν τη δυνατότητα για φιλοξενία περισσότερων σκαφών.
Διιστάμενες απόψεις
Πηγή η οποία γνωρίζει αρκετά καλά τα σημερινά δεδομένα ανάφερε στον «Π» πως υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σημεία από την ιδιωτικοποίηση. Στα αρνητικά ανέφερε τις αυξημένες μη ρυθμιζόμενες ταρίφες, τα αυξημένα τέλη για ρυμούλκηση σκαφών και επομένως το υψηλό κόστος, ενώ στα θετικά ήταν η μείωση των καθημερινών απεργιών, παρά τα εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν κατά διαστήματα. Η ίδια πηγή έστειλε μήνυμα πως δεν θα πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του γενικού γραμματέα του ΚΕΒΕ κ. Μάριου Τσιακκή, ο οποίος παραδέχτηκε πως το θέμα με τις μη ρυθμιζόμενες ταρίφες είναι πρόβλημα, αφού η εταιρεία, όσον αφορά τις ταρίφες, προχωρεί σε αυξήσεις από μόνη της. Επιπλέον, ο κ. Τσιακκής υπέδειξε και ένα άλλο πρόβλημα που αφορά τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται για να αναθεωρηθούν οι ταρίφες κάθε χρόνο.
«Θέση του ΚΕΒΕ, στη βάση εμπεριστατωμένης νομικής γνωμάτευσης που έχουμε καταθέσει εδώ και δύο χρόνια, είναι ότι στον υπολογισμό του πιο πάνω δείκτη λανθασμένα δεν υπολογίζονται και οι δύο υπο-δείκτες που τον συναποτελούν (εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο), με αποτέλεσμα να υπολογίζονται οι αυξήσεις πάνω σε λανθασμένη βάση», είπε.
Στα θετικά σημεία, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ υποστήριξε πως καταγράφεται σημαντική μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης των εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος έχει μειωθεί κατά μέσον όρο στα 30-35 λεπτά από τα 90-100 που ήταν προηγουμένως.
«Μία άλλη σημαντική βελτίωση είναι ότι το λιμάνι λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εάν χρειαστεί, γεγονός που μειώνει δραστικά τον χρόνο εξυπηρέτησης των πλοίων (turnaround), μειώνοντας έτσι τις χρεώσεις προς τους πελάτες», τόνισε.
Ο κ. Τσιακκής σημείωσε πως η θέση του ΚΕΒΕ είναι πως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έχει βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο.
Θα πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως πηγές από την DP World Limassol αντικρούουν την κριτική όσον αφορά τις αυξημένες ταρίφες, λέγοντας πως η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται στο τερματικό πολλαπλών χρήσεων του λιμανιού Λεμεσού είναι «ανταγωνιστική, ευέλικτη και απόλυτα διαφανής».
«Απέτυχε η ιδιωτικοποίηση»
Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έχουν αλλάξει αρκετά οι εργασιακές σχέσεις.
«Οι εταιρείες που εισήλθαν στο λιμάνι έχουν μεγάλοι διαφορά όσον αφορά τη διαχείριση εργασιακών προβλημάτων. Δεν ήταν προσαρμοσμένες στο γενικότερο πλαίσιο της λειτουργίας του λιμανιού, είναι απρόσωπες και λιγότερο ευέλικτες», σημείωσε ο επαρχιακός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουρής. Καταλήγοντας ο κ. Τσουρής επεσήμανε πως η ιδιωτικοποίηση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, που ήταν η αύξηση του κύκλου εργασίας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Πέτυχε ή απέτυχε η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι Λεμεσού;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.