Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Header Image
Η επικαιροποίηση αφορά τον επιμερισμό του γεωπολιτικού κινδύνου ισότιμα και από τις δύο χώρες, σε περίπτωση που για εξωτερικούς λόγους, δεν ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, δηλαδή 50%-50%.  

Σε επικαιροποίηση των αποφάσεων τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (GSI) έτσι ώστε να περιλάβουν σε αυτές και όσα συμφώνησαν οι δύο χώρες σε επίπεδο Κυβερνήσεων, προχώρησαν τη Δευτέρα οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας, ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Η επικαιροποίηση αφορά τον επιμερισμό του γεωπολιτικού κινδύνου ισότιμα και από τις δύο χώρες, σε περίπτωση που για εξωτερικούς λόγους, δεν ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, δηλαδή 50%-50%.  

Επίσης, οι δύο αρχές προχώρησαν σε επικαιροποίηση της διασυνοριακής κατανομής κόστους του έργου (Cross Border Cost Allocation – CBCA), στη βάση της διακρατικής απόφασης, για να περιλάβουν τον επιμερισμό 50%-50% στους καταναλωτές των δύο χωρών, στην περίπτωση που το κόστος κατασκευής του έργου ξεπεράσει το 1,94 δισ. ευρώ, που είναι το προϋπολογιζόμενο κόστος του GSI.

Η εν λόγω επικαιροποίηση, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, θα ενσωματωθεί στις αποφάσεις των δύο ρυθμιστικών αρχών, που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψαν Πλαίσιο Κατανόησης για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης. 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play