Το 2023, η Κύπρος ήταν η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (στοιχεία ενεργητικού) της γενικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα οι κρατικές εγγυήσεις επί του ΑΕΠ είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το 2020 και το 2021, οι κρατικές εγγυήσεις, που παρέχονται στην ΕΕ, αυξήθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Το 2022, το επίπεδο των κυβερνητικών εγγυήσεων επηρεάστηκε περαιτέρω από την ενεργειακή κρίση μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το 2023 σημειώθηκε μείωση των εγγυήσεων στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Το 2023, το υψηλότερο συνολικό ποσοστό κρατικών εγγυήσεων καταγράφηκε στην Ολλανδία (30,4% του ΑΕΠ), τη Φινλανδία (17,9%), την Ιταλία (15,3%), τη Γερμανία (14,6%) και τη Γαλλία (13,5%). Στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, ποσοστά ίσα ή μικρότερα από το 1% του ΑΕΠ καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Στην Κύπρο οι κρατικές εγγυήσεις ανήλθαν στο 2,87% του ΑΕΠ.
Οι υποχρεώσεις των δημοσίων επιχειρήσεων υψηλότερες στη Γερμανία
Το επίπεδο των υποχρεώσεων των δημοσίων επιχειρήσεων που ταξινομήθηκαν εκτός της γενικής κυβέρνησης το 2023 διέφερε ευρέως μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σημαντικά ποσά υποχρεώσεων καταγράφηκαν στη Γερμανία (86,5% του ΑΕΠ), μπροστά από την Ολλανδία (79,5%) και την Ελλάδα (71,7%).
Αντίθετα, οι χαμηλότερες υποχρεώσεις των δημοσίων επιχειρήσεων καταγράφηκαν στη Σλοβακία (3,7%), στην Ισπανία (4,1%) και στην Κύπρο (8,4%).
Το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο
Το 2023, η Κύπρος ήταν η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (στοιχεία ενεργητικού) της γενικής κυβέρνησης, με 11,8% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κροατία με μερίδιο 0,9% και την Ισπανία 0,5%. Για τις υπόλοιπες χώρες, τα ποσά ήταν είτε πολύ χαμηλά είτε σχεδόν μηδενικά.
Υποχρεώσεις εκτός ισοζυγίου συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Υψηλότερες στην Πορτογαλία
Οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτός ισοζυγίου (ΣΔΙΤ) αναφέρονται σε μακροπρόθεσμες κατασκευαστικές συμβάσεις όπου τα περιουσιακά στοιχεία καταγράφονται εκτός κρατικών λογαριασμών. Το 2023, αυτά ήταν κάτω από το 2% του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της ΕΕ και 9 χώρες της ΕΕ δεν είχαν τέτοιες υποχρεώσεις. Η Πορτογαλία είχε το υψηλότερο μερίδιο (1,4% του ΑΕΠ), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (1,1%) και τη Λετονία (0,7%). Αυτές οι υποχρεώσεις ΣΔΙΤ οφείλονται κατά κύριο λόγο σε έργα αυτοκινητοδρόμων.