Ευρωπαϊκό χρήμα για προσιτή στέγη

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΝΝΗ

Header Image
Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με την εκτόξευση των τιμών κατοικιών αλλά και των ενοικίων έχει θορυβήσει. Θετική η ΕΕ στη χρηματοδότηση ΚΟΑΓ, λέει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας

Την ετοιμότητά της να χρηματοδοτήσει την κυπριακή οικονομία με στόχο την προσιτή στέγη εκφράζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προχωρώντας σε πρώτη φάση στη χρηματοδότηση φοιτητικών εστιών, ενώ σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η ΕΕ είναι θετική και στη χρηματοδότηση του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης.

Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με την εκτόξευση των τιμών κατοικιών αλλά και των ενοικίων έχει θορυβήσει, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και την κυβέρνηση που ψάχνουν εναγωνίως λύσεις, ενώ προσπάθειες καταβάλλονται και από ευρωβουλευτές με στόχο την ενεργή στήριξη της ΕΕ.

Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, τα κεφάλαια της ΕΤΕπ προέρχονται από δύο συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουν συναφθεί με το ΤΕΠΑΚ, συνολικού ύψους €108 εκατ., και από μία επιπλέον χρηματοδοτική συμφωνία με τον Δήμο της Πάφου, η οποία ανέρχεται σε €17 εκατ. Μέρος της χρηματοδότησης (€89 εκατ.) στηρίζεται από το πρόγραμμα InvestEU, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη χρηματοδοτική πράξη του InvestEU στην Κύπρο. Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΤΕπ θα καλύψει το 70% του συνολικού κόστους του έργου.

Η συμφωνία με το ΤΕΠΑΚ αφορά την ανέγερση 500 φοιτητικών εστιών και με τον Δήμο Πάφου την ανέγερση 203 εστιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα έργα προχωρούν κανονικά. Για τις εστίες που αφορούν το Δήμο της Πάφου δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις, ενώ για το ΤΕΠΑΚ αφορούν δάνειο της κυβέρνησης, με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχει συμφωνία δανείου από το 2017 για €82 εκατ. και ακόμα δεν εκταμιεύθηκε όλο το ποσό.

Κινητοποίηση

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακουρής, αναφερόμενος στο νέο σχέδιο δράσης της τράπεζας για προσιτή και βιώσιμη στέγη, είπε ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στην κινητοποίηση €10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο τη στήριξη της κατασκευής 1,5 εκατ. νέων ή ανακαινισμένων, οικονομικά προσιτών κατοικιών σε όλη την Ευρώπη.

Στην Κύπρο, η τράπεζα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία χρηματοδότησης για τις φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ ο κ. Κακουρής είπε στο ΚΥΠΕ ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη χρηματοδότηση των φοιτητικών του εστιών». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να υποστηρίξει έργα προσιτής και βιώσιμης στέγασης.

Μ. Χατζηπαντέλας 

Στη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει την κυπριακή οικονομία, αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Στο πλαίσιο του podcast «Ματιά στην Οικονομία», ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι υπάρχει διάθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χορηγήσει χαμηλότοκο δάνειο για τις 1.000 εστίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που έχουν ανάγκη οι φοιτητές αλλά και για να μειωθούν τα ενοίκια στη Λευκωσία, ενώ υπάρχει και πρόθεση να χορηγηθεί ένα σημαντικό ποσό στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης υπό μορφή χαμηλότοκου δανείου. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, ο ΚΟΑΓ θα έχει την ευχέρεια να κτίζει εστίες, σπίτια ή πολυκατοικίες σε όλη την Κύπρο, τα οποία θα δίνονται, θα ενοικιάζονται ή θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που παρατηρούνται σήμερα  σε Κύπριους που έχουν ανάγκη.

Η πρόταση στάλθηκε στην κυβέρνηση γραπτώς, υποστήριξε ο κ. Χατζηπαντέλα, και αναμένεται η ανταπόκρισή της.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου – Χατζηδημητρίου, ανέφερε στον «Π» ότι είναι καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τον ΚΟΑΓ για την παραγωγή μονάδων προσιτής στέγης, επισημαίνοντας ότι, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και ο Οργανισμός καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για το προσιτό ενοίκιο.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play