Στον αντίκτυπο του ψηφιακού ευρώ στις τράπεζες, αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ότι δεδομένης της ισχυρής πρόσφατης κερδοφορίας και των υγιών θέσεων κεφαλαίου και ρευστότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, οι τράπεζες βρίσκονται σε σχετικά καλή θέση επί του παρόντος για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα.
Σε επιστολή που απέστειλε προς τον ευρωβουλευτή, Auke Zijlstra, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Claudia Buch, σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος του ψηφιακού ευρώ σε ποσοτικούς όρους. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού που συζητούνται επί του παρόντος, στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον τραπεζικό τομέα, αλλά θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την παροχή ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ο ευρωβουλευτής με δύο επιστολές του προς την ΕΚΤ ζητούσε ενημέρωση για το πιθανό κόστος, τον οικονομικό αντίκτυπο και τους κινδύνους για τις τράπεζες από την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.
Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αναφέρει ότι το ψηφιακό ευρώ είναι η απάντηση του Ευρωσυστήματος στην ταχεία ψηφιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ψηφιοποίηση απαιτεί από τις τράπεζες να αναπτύξουν βιώσιμα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα.
Τα συστήματα πληρωμών πρέπει να βελτιωθούν, σημειώνει, προκειμένου να ενισχυθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και να προωθηθεί ο ανταγωνισμός. Αυτός είναι ο λόγος, εξηγεί, για τον οποίο ο αντίκτυπος του ψηφιακού ευρώ στις τράπεζες δεν μπορεί να αξιολογηθεί με βάση το status quo. Αντίθετα, προσθέτει, πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός ταχέως εξελισσόμενου τοπίου του χρηματοπιστωτικού τομέα, όσον αφορά τις υπηρεσίες πληρωμών και τον αυξημένο ανταγωνισμό.
Όσον αφορά τις ανησυχίες ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μετεγκατάσταση καταθέσεων μακριά από τις τράπεζες, ιδίως σε περιόδους πίεσης, υποδεικνύει ότι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι ένα υγιές ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες χρειάζονται ισχυρή οικονομική και λειτουργική ανθεκτικότητα για να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και σε περιόδους πίεσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός διευθυντής, της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας Πληρωμών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Στέλιος Γιωργάκης, σε πρόσφατο άρθρο του επεσήμανε ότι χάρη στις ενέργειες για μετριασμό του κινδύνου που εξετάζονται διεξοδικά, το ψηφιακό ευρώ δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πηγή ανησυχίας για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Άλλωστε, υπέδειξε, οι τράπεζες έχουν πάντα την επιλογή να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια ώστε να αποφύγουν την απώλεια καταθέσεων ως πηγή αναχρηματοδότησης μακροπρόθεσμα.