Παρεμβάσεις σε τέσσερις τομείς που έχουν ως στόχο να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν την επιστροφή των Κυπρίων του εξωτερικού στη χώρα μας, περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για «Minds in Cyprus».
Σε ομιλία του στο Λονδίνο στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Minds in Cyprus: με το Ταλέντο μας, Αλλάζουμε την Κύπρο», πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρώτον, «ενισχύουμε τα φορολογικά κίνητρα για ένταξη στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, διευρύνουμε τα κριτήρια και αυξάνουμε την οροφή της απαλλαγής φόρου για όσους έχουν παραμείνει στο εξωτερικό για 7 χρόνια μετά τις σπουδές τους, διευρύνοντας τον κύκλο των δικαιούχων».
Διευκρίνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα λειτουργούν παράλληλα με το ισχύον καθεστώς απαλλαγής 50% για όσους διαμένουν εκτός Κύπρου για 15 χρόνια ή και περισσότερο.
Δεύτερον, πρόσθεσε, «δημιουργούμε σχετική ψηφιακή πύλη — ένα ενιαίο σημείο πληροφόρησης για θέματα που αφορούν την απασχόληση, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγεία, την επιχειρηματικότητα, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και όλα αυτά που ενδιαφέρουν όσους σκέφτονται την επιστροφή. Ταυτόχρονα, η πύλη δίνει τη δυνατότητα για υποβολή σχετικών ερωτημάτων και φυσικά online υποστήριξη».
Τρίτον, «συνδέουμε όλους εσάς με τις ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα μας. Μέσω μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας αντιστοίχισης ταλέντου συνδέουμε τις επιχειρήσεις στη χώρα μας με Κύπριους επαγγελματίες και επιστήμονες του εξωτερικού, μέσω δημοσίευσης θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης».
Και τέταρτον, ανέφερε, «στηρίζουμε την οικογενειακή επανένταξη — γιατί η επιστροφή δεν είναι μόνο απόφαση επαγγελματική, αλλά και προσωπική και οικογενειακή. Περιλαμβάνονται, λοιπόν, και μέτρα όπως η επιταχυνόμενη πολιτογράφηση συζύγων, η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και εργαλεία κοινωνικής ενσωμάτωσης για τις οικογένειες που επιλέγουν να επιστρέφουν στην Κύπρο».
Το Σχέδιο Δράσης είναι αυτή τη στιγμή δημοσιευμένο στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για την Πρωτοβουλία Minds in Cyprus, η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς.
«Μαζί μας βρίσκονται απόψε εδώ ηγετικά στελέχη από μεγάλες επιχειρήσεις και Κέντρα Αριστείας της Κύπρου. Βρίσκονται Συμπατριώτες μας που επέστρεψαν στην Κύπρο, ξένοι που επένδυσαν στη χώρα μας, επαγγελματίες που βιώνουν την Κύπρο που αλλάζουμε. Δεν είναι απλώς παρόντες — είναι εδώ γιατί αναζητούν ταλέντα σαν όλους εσάς», τονισε.
Το μήνυμα που μας μεταφέρουν, τόνισε, είναι ξεκάθαρο:
«Ναι, χρειάζονται δεξιότητες, εμπειρία, τεχνογνωσία, περισσότερο κυπριακό ταλέντο που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ψάχνουν ανθρώπους που βλέπουν την Κύπρο ως επαγγελματικό προορισμό — αλλά και ως τόπο ζωής, ταυτότητας, ασφάλειας και προοπτικής».
«Γι’ αυτό, το επαναλαμβάνω: η Κύπρος αλλάζει — και σας χρειάζεται όλους. Είτε επιλέξετε την επιστροφή, είτε επιλέξετε να συνεισφέρετε από όπου κι αν βρίσκεστε — η συμβολή σας έχει για μάς και την Κύπρο μας ιδιαίτερη σημασία», σημείωσε.
«Για εμάς, για τη διακυβέρνησή μας, η πρωτοβουλία «Minds in Cyprus» είναι μια εθνική αποστολή που γεννήθηκε από την αναγνώριση πως το πολυτιμότερο κεφάλαιο της χώρας μας είναι το ανθρώπινο του δυναμικό», υπέδειξε.
Οικονομία
Όσον αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος σημείωσε ότι η Κύπρος μετασχηματίζεται σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία. Τα στοιχεία, πρόσθεσε, άλλωστε μιλούν από μόνα τους:
• Ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών συμβάλλει κατά 14% στο ΑΕΠ — ένα εντυπωσιακό ποσοστό που αντανακλά επίσης την επιτυχία της στρατηγικής μας να προσελκύουμε και να διατηρούμε εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας,
• Οι μισθοί αυξάνονται σταθερά, τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους. Μάλιστα, η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υψηλότερες αυξήσεις σε πραγματικούς μισθούς τα τελευταία τρία χρόνια,
• Η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το 2008, το ποσοστό απασχόλησης των νέων αυξάνεται και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς συνεχίζει να μεγαλώνει. Ενδεικτικά, η ανεργία είναι στο 4,9% και ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας (για να δώσω ένα παράδειγμα) στους τεχνολογικούς τομείς έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 37% από το 2022 μέχρι το 2024,
• Οι παραγωγικές ξένες επενδύσεις στην Κύπρο παρουσιάζουν σταθερή ανοδική πορεία. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό ισχυρών διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία και το δυναμικό του κυπριακού οικοσυστήματος.
«Η διεύρυνση του παραγωγικού μας μοντέλου ενισχύεται από ένα μακροοικονομικό περιβάλλον σταθερότητας, ανάπτυξης και διεθνούς εμπιστοσύνης», τόνισε.
Επίσης, ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να επενδύουμε:
• Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τον προωθούμενο φορολογικό μετασχηματισμό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Επίσης, με την αξιοποίηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund), και την προώθηση του σχεδιασμού για ίδρυση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, ο οποίος θα λειτουργεί ως κεντρικός φορέας παραχώρησης χρηματοδοτήσεων και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τις κυπριακές επιχειρήσεις,
• Στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, μέσω πρωτοβουλιών όπως τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικά στην ψηφιακή μετάβαση αναφέρω ως παραδείγματα, τη δημιουργία του ενιαίου κρατικού portal gov.cy και της εφαρμογής “Ψηφιακός Πολίτης”, την προώθηση της ψηφιακής ταυτότητας και της ηλεκτρονικής υπογραφής, καθώς και την εφαρμογή ολοκληρωμένων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις πόλεις μας,
• Στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία — με αναθεώρηση αναλυτικών προγραμμάτων, ψηφιακές τάξεις, έμφαση στα μαθήματα STEM, επέκταση των ολοήμερων σχολείων, διδασκαλία του επαγγελματικού προσανατολισμού από την έκτη δημοτικού και την εισαγωγή του θεσμού του τεχνικού γυμνασίου. Ταυτόχρονα, σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για προγράμματα έρευνας και καινοτομίας,
• Στην υγεία — με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Γενικού Συστήματος Υγείας, την αναβάθμιση της διακυβέρνησης και της εποπτείας των νοσοκομείων και την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων e-health. Επίσης, βασικές μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα των προαναφερόμενων υπηρεσιών όπως η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών, ο Θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς και η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία.
«Η Κύπρος έχει ήδη καταστεί προορισμός για ταλέντα. Πάνω από 35.000 επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης από τρίτες χώρες και φυσικά χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν και εργάζονται σήμερα στην Κύπρο — πολλοί σε τομείς, όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η χρηματοοικονομική τεχνολογία, η φαρμακευτική βιομηχανία και η καθαρή τεχνολογία. Βρίσκονται στη χώρα μας επειδή η Κύπρος (πέραν του ήλιου και της θάλασσας) προσφέρει ένα ανταγωνιστικό, σταθερό, ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον για να ζήσει, να εργαστεί και να αναπτυχθεί ένας επαγγελματίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι το παραγωγικό μοντέλο έχει πλέον καταστεί δυναμικό, έχει διευρυνθεί και είναι προσανατολισμένο προς το μέλλον. «Και θεμελιώνεται πάνω σε ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας — Πανεπιστήμια, Κέντρα Αριστείας και άλλα ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους. Η Κύπρος συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των ισχυρά καινοτόμων κρατών στο European Innovation Scoreboard, ενώ κατατάσσεται στην 40ή θέση παγκοσμίως στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη του οργανισμού StartupBlink — με ρυθμό ανάπτυξης 28%».
«Ο επαναπατρισμός και η επανένταξη του κυπριακού ταλέντου είναι αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου μας σχεδιασμού για την εξέλιξη και το μέλλον της πατρίδας μας», υπογράμμισε.
Όλες οι πληροφορίες για το σχέδιο δράσης παρατίθενται εδώ.