Συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και αρμόδιων αξιωματούχων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με στόχο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων για την προετοιμασία του πλαισίου δράσης σε σχέση με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι κύριοι άξονες αφορούν μεταξύ άλλων την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία καθώς επίσης και την επίτευξη των στόχων για μια ένωση δεξιοτήτων και εργασιακής κινητικότητας.
Η ΣΕΚ έχει ήδη αποστείλει εισηγητικό σημείωμα τον περασμένο Δεκέμβριο προς την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε ότι αφορά την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δράσης το οποίο θα έχει ως στόχο του την ποιοτική και αξιοπρεπή απασχόληση, τη δίκαιη μετάβαση τόσο σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Παράλληλα, στο εισηγητικό σημείωμα της η ΣΕΚ υποδεικνύει την ανάγκη για δίκαιους και επαρκείς μισθούς που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση και του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τη διασύνδεση του με την ωριαία απόδοση και το κόστος διαβίωσης και την ενίσχυση των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής κατάρτισης.
Παράλληλα, για τη ΣΕΚ σημαντική πτυχή αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων έχει να κάνει και με την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων ώστε να επιτευχθεί σταδιακά ο στόχος του 80% για κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στη βάση και των ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων.
Τη ΣΕΚ στη συνάντηση εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος του Τμήματος Στατιστικής της ΣΕΚ Γιώργος Πυρίσιης.