Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΕΔΕΚ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας έντονα φορτισμένης εσωκομματικής αναμέτρησης. Τέσσερις έχουν επίσημα υποβάλει υποψηφιότητα, με την τελική λίστα να διαμορφώνεται στους εξής: Κωστής Ευασταθίου, Μάριος Χαννίδης, Ηλίας Μυριάνθους, Μορφάκης Σολομωνίδης.
Μετά τις 12 το μεσημέρι, οπότε και έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Λευτέρης Ανδρέου προέβη στην εξής δήλωση: «Να ενημερώσω ότι υπεβλήθησαν οι παρακάτω υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος. Θα διαβάσω τα ονόματα, με αλφαβητική σειρά. Κωστής Ευσταθίου, Ηλίας Μυριάνθους, Μορφάκης Σολομωνίδης και Μάριος Χαννίδης. Οι υποψηφιότητες αυτές θα κατατεθούν στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων, έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια και ακολούθως, θα κατατεθούν στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο θα συνεδριάσει απόψε».
Ερωτηματικό για τον Κωστή Ευσταθίου
Ο Κωστής Ευσταθίου είχε καταθέσει την πρόθεσή του ήδη, ωστόσο παραμένει αίνιγμα κατά πόσο η υποψηφιότητά του θα γίνει τελικά αποδεκτή, καθώς εκκρεμούν διαδικαστικά ζητήματα που ενδέχεται να τεθούν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, η οποία έχει συγκληθεί για το βράδυ της Δευτέρας.
Η υποβόσκουσα ένταση εντός κόμματος αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς πολλά στελέχη φαίνεται να διατηρούν επιφυλάξεις για τις διαδικασίες και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται.