Ενώ η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, συνεχίζει τις επαφές της στη Λευκωσία, παρατηρείται το σύνηθες φαινόμενο σε κάθε απόπειρα κινητικότητας στο Κυπριακό: Η προσπάθεια να επιρριφθούν εκ των προτέρων ευθύνες μεταξύ των πλευρών σε μια πιθανή αποτυχία της νέας απόπειρας του διεθνούς παράγοντα να οδηγήσει τις πλευρές σε σημείο επικοινωνίας με στόχο μια νέα πολυμερή συνάντηση, η οποία έχει επί του παρόντος προγραμαμματιστεί προς τα τέλη Ιουλίου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικεντρώνει όλη του την αρνητικότητα σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της Ολγκίν στο θέμα που αφορά την ποινική διαδικασία σε βάρος σφετεριστών των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να αναδείξει ένα διαχρονικό ζήτημα που αφορά τις περιουσίες, εντελώς παράκαιρα, υποστηρίζοντας ότι «στοχεύουν να μας γονατίσουν και να αποσπάσουν παραχωρήσεις». Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να «καταστραφούν οι ελπίδες για συνεργασία μεταξύ δύο κρατών», προσθέτοντας πως τέτοιες ενέργειες «δεν θα κάνουν κανέναν ευτυχισμένο». Προφανώς για αυτές τις «παραχωρήσεις» κάνει λόγο.
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι του έχει μεταφέρει την ανάγκη εγκατάλειψης αυτής της στάσης, και του στέλνει το μήνυμα πως «αν νομίζει ότι θα μας γονατίσει και θα μας υποτάξει, κάνει μεγάλο λάθος».
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι απέρριψε την πρόταση για τριμερή συνάντηση εξαιτίας αυτών των «επιθέσεων», κάτι που, όπως είπε, μετέφερε και στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Εν ολίγοις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνδέει απόλυτα τις ποινικές υποθέσεις για τον σφετερισμό με οποιαδήποτε κίνησή του σχετικά με τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Μια διασύνδεση ατελέσφορη, την ίδια στιγμή κατά την οποία οι πλευρές δεν μπορούν να καταλήξουν σε διάνοιξη κάποιων εκ των προτεινόμενων οδοφραγμάτων.
Οι διώξεις στην ατζέντα
Από την άλλη, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών. «Σίγουρα δεν θα σταματήσουν, ό,τι και αν αναφέρει ο κ. Τατάρ». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνει ότι το θέμα αφορά τη δικαστική εξουσία και δεν «παρεμβαίνουμε σ' αυτήν». Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «αυτό το είπα στον κ. Τατάρ, το είπα στον Γενικό Γραμματέα, που και ο ίδιος γνωρίζει γιατί ήταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, το είπα στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία. Όσοι κάνουν παράνομες ενέργειες διώκονται. Δεν έχει σημασία τι δηλώσεις κάνει, πόσες δηλώσεις θα κάνει ο κ Τατάρ και ούτω καθεξής. Εξάλλου, και αναφέρομαι σε θέματα ουσίας, όσον αφορά το περιουσιακό υπάρχει και σχετική σύγκλιση στον σεβασμό του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία».
Σωστή αναφορά αλλά...
Η αναφορά του Προέδρου είναι σωστή. Ωστόσο, επιχειρεί να αφαιρέσει το βάρος της πολιτικής διάστασης και να καταγράψει μονομερώς την ποινική πτυχή του προβλήματος. Δεν υπάρχει βεβαίως καμία διασύνδεση με τους στόχους του Ερσίν Τατάρ και των ακραίων της άλλης πλευράς οι οποίοι νέμονται τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων εδώ και δεκαετίες. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο σήμερα, το 2025, είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση του περιουσιακού στα δικαστήρια και όχι μέσω μιας ατόφιας πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Με βάση τις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν ποινικές διώξεις για τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών ταυτόχρονα με την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει η διαδικασία. Θεωρεί ωστόσο ότι ο κύριος Τατάρ «αισθάνεται αδύναμος» και για αυτό δηλώνει ότι δεν θα συναντηθεί μαζί του αν δεν σταματήσουν οι διώξεις για τις περιουσίες.
Εμφανίστηκε μάλιστα σίγουρος για τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του γιατί, όπως υποστήριξε, είναι αυτή «η στρατηγική που οδήγησε και στον διορισμό της κυρίας Ολγκίν και στον επαναδιορισμό της και στη διευρυμένη διάσκεψη στη Γενεύη και στον διορισμό του κ. Χαν και στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει, από ό,τι φαίνεται, όπως ανέφερε η κ. Ολγκίν, στη Νέα Υόρκη».