Επιτάχυνση της διαδικασίας αντικατάστασης για τα περίπου 40.000 οχήματα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν με ελαττωματικούς αερόσακους Takata ζητά ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στον απόηχο του πορίσματος που ρίχνει φως σε σειρά εγκληματικών παραλείψεων και ολιγωρίας των αρχών. Με ανακοίνωση της η Πινδάρου, επισημαίνει πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιμένει, ενώ καλεί την Κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα ώστε να αποτραπούν νέες τραγωδίες. Παράλληλα, στην ανακοιίνωση, τονίζεται η ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας. Ο ΔΗΣΥ υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2023 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την αντικατάσταση των αερόσακων και είχε φέρει το ζήτημα στη Βουλή, προτού αναδειχθεί σε μείζον σκάνδαλο. «Οι ζωές που χάθηκαν αξίζουν δικαιοσύνη, διαφάνεια και θεσμική σοβαρότητα – όχι φθηνή αντιπαράθεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:
Το πόρισμα για τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ είναι σεβαστό. Αυτό που προέχει είναι η μελέτη του πορίσματος από τους αρμόδιους φορείς για όλα τα βήματα που απαιτούνται να γίνουν από τούδε και στο εξής. Οι ζωές που χάθηκαν αξίζουν δικαιοσύνη, διαφάνεια και θεσμική σοβαρότητα — όχι φθηνή και ανέξοδη αντιπαράθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ έθεσε εγκαίρως προς συζήτηση το θέμα στη Βουλή και απαίτησε τη λήψη μέτρων, μέσα από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για αντικατάσταση των επικίνδυνων αερόσακων.
Είναι με δική μας πρόταση νόμου που σήμερα προχωρά η αντικατάσταση.
Από πλευράς κυβέρνησης πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης και για τα υπόλοιπα 40.000 οχήματα που ακόμη εκκρεμούν. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν άδικα άλλες ανθρώπινες ζωές.
Τονίζουμε την ανάγκη οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες να διερευνηθούν το συντομότερο. Πάντοτε με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, όπως καταγράφεται και στο πόρισμα.