«Η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή δεν συνιστούν απλώς κυπριακό πρόβλημα – αποτελούν ατιμώρητο διεθνές έγκλημα. Ένα έγκλημα που παραμένει εκκρεμές για μισό αιώνα, μετατρέποντας την Κύπρο σε πεδίο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποθρασύνοντας διαρκώς την Άγκυρα», αναφέρει σε μήνυμά του για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν.
«Πενήντα ένα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Δημοκρατική Παράταξη καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη βάναυση και κατάφωρα παράνομη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας και την παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει.
Υπενθυμίζει, ακολούθως, ότι τον Ιούλιο του 1974 «η Τουρκία, με πρόσχημα το πραξικόπημα, διέπραξε ένα έγκλημα κατά της Κύπρου, του λαού της, της διεθνούς νομιμότητας», προσθέτοντας ότι από τότε η Κύπρος μετρά ακόμα νεκρούς, αγνοουμένους, πρόσφυγες, κατεχόμενα εδάφη, κατεδαφισμένους ναούς και μνημεία, ξεριζωμένες μνήμες, χαμένες πατρογονικές εστίες.
Υπογραμμίζει, δε, «ότι η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών είναι τεράστια» και ότι «η ατιμωρησία απέναντι στην κατοχική δύναμη συντηρεί το σημερινό στάτους κβο, ενθαρρύνει τις απαράδεκτες διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας και δυναμιτίζει την προοπτική λύσης».
Προσθέτει, στη συνέχεια, «ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να οδηγεί σε ένα Κανονικό Κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ανατρέποντας τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ένα Κανονικό Κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, με την πλήρη αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους πολίτες».
Αναφορικά με την πρόσφατη πενταμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κάρογιαν σημειώνει ότι «δεν κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», προσθέτει, όμως, ότι «ο στόχος μας παραμένει σαφής και αδιαπραγμάτευτος: μία λειτουργική, βιώσιμη και διαρκής λύση μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Κορυφής και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να αναιρεί τα αποτελέσματα της εισβολής και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό της».
«Το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει στο τραπέζι ως μια καλή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα», υπογραμμίζει και καταλήγει ότι «η ΔΗΠΑ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες σε συλλογικό αγώνα, μέσα από εθνική συνεννόηση και διάλογο, με βασικούς πυλώνες την ενότητα, την αποφασιστικότητα και την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας».
ΚΥΠΕ