Ανώμαλη προσγείωση αεροπορικών εταιρειών

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ

Header Image

Ο αρνητικός απολογισμός στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών από την πανδημία και την παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία οι εταιρείες έχουν αναγκαστεί να κρατήσουν καθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη τους ανεβαίνει... Αυτή τη στιγμή τα αεροπορικά δρομολόγια έχουν συρρικνωθεί με βάση τα στατιστικά της ΙΑΤΑ σχεδόν κατά 80%, ενώ το πότε θα ξεκινήσει η νέα περίοδος για τις αεροπορικές εταιρείες παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Στην Κύπρο ανακοινώθηκε προχθές ότι ανανεώθηκε η απαγόρευση πτήσεων έως τα μέσα Μαΐου…
[rml_read_more]

Βάσει των εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο συνολικός αριθμός αεροπορικών επιβατών διεθνώς θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,2 δις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση αριθμού επιβατών αναμένεται να σημειωθεί στην Ευρώπη, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, όταν πλέον η μείωση των επιβατών που προβλέπεται ισούται με τα δύο τρίτα της κίνησης!

 

Ζημιές 314 δις

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (IATA) από την πλευρά της στον τελευταίο της απολογισμό αναθεωρεί την προηγούμενη αρνητική της πρόβλεψη κατά 60 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις απώλειες του κλάδου της παγκόσμιας βιομηχανίας αερομεταφορών στα 314 δισ. δολάρια. Το συγκεκριμένο ποσό αντιπροσωπεύει 55% μείωση των επιβατικών εσόδων, με συνολική βουτιά της αεροπορικής κίνησης 48%. Οι εκτιμήσεις για τις απώλειες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών υπολογίζονται σε σχεδόν 90 εκατ. ευρώ το 2020. Η ΙΑΤΑ πιστεύει ότι 25 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως στον συγκεκριμένο τομέα είναι σε κίνδυνο, με τα 5,6 εκατ. να αφορούν την Ευρώπη.

4 χρεωκόπησαν

Κάποιες εταιρείες που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα δεν άντεξαν αυτή την πίεση. Ο κορωνοϊός ήταν η χαριστική βολή. Τέσσερις μέχρι στιγμής αεροπορικές εταιρείες έχουν κηρυχθεί σε καθεστώς πτώχευσης. Η Virgin Australia έχει αιτηθεί για χρεωκοπία καθώς η απόπειρα παροχής δανείου ύψους 830 χιλ. ευρώ απέτυχε. Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται και η Air Mauritius, η οποία πλέον ελπίζει σε αναδιοργάνωση. Η South African Airways έχει χρεωκοπήσει οριστικά, με τον κορωνοϊό ουσιαστικά να επισπεύδει ένα τετελεσμένο γεγονός καθότι σημείωνε απώλειες για μια δεκαετία. Τέλος, η χαμηλού κόστους Norwegian βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας επίσης, αντιμετωπίζοντας πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

 

Αργή η ανάκαμψη

Οι ενδείξεις είναι πως λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης, μέχρι τουλάχιστον να βρεθούν το εμβόλιο και η θεραπεία του ιού, με πετσοκομμένο στόλο θα συνεχίσουν κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρείες. Η easyJet για παράδειγμα ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για να διαχειριστεί τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την καθήλωση του στόλου της. Θα συρρικνώσει τον αριθμό των αεροσκαφών και μάλιστα υπολογίζει ότι αυτός δεν θα φτάσει στα επίπεδα της προ κρίσης εποχής μέχρι το 2022, κάτι που φανερώνει πως οι αρμόδιοι δεν περιμένουν μια γρήγορη ανάκαμψη.

Κρατική διάσωση

Άλλες εταιρείες ζητούν κρατική διάσωση από τις χώρες τους για να μπορέσουν να ανακάμψουν από την κρίση που πλήττει σκληρά τον τομέα. Μεταξύ αυτών, ο όμιλος Air France-KLM, ο οποίος θεωρεί πως δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία η στήριξη είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ήδη οι ΗΠΑ έδειξαν τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη καθώς αμερικανικοί αερομεταφορείς υπέβαλαν αίτημα για λήψη της μεγαλύτερης, στην ιστορία, κρατικής ενίσχυσης, ύψους 25 δισ. δολαρίων. Η ΕΕ παραδοσιακά προσπαθεί να αποτρέψει τέτοιους είδους κρατικές ενισχύσεις. Παρ’ όλα αυτά οι ρυθμιστικές αρχές χαλάρωσαν τους κανόνες τον Μάρτιο για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, προφανώς και τις αεροπορικές τους εταιρείες, εν μέσω της άνευ προηγουμένου πανδημίας. Τις κρατικές ενισχύσεις θεωρεί παρ’ όλα αυτά «ανήθικες» η Ryanair, η οποία υποστήριξε ότι το γαλλικό πρόγραμμα -και οι εγγυήσεις Σουηδίας και Δανίας για τα δάνεια σε αερομεταφορείς- κάνουν διάκριση έναντι αεροπορικών εταιρειών που δεν διαθέτουν άδεια σε αυτές τις χώρες. Σκοπεύει μάλιστα να κινηθεί νομικά όπου κρίνει ότι επηρεάζονται τα συμφέροντά της.

ΕΕ: Επεξεργάζεται λύσεις

Η επανεκκίνηση των πτήσεων προβληματίζει έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία χάραξης μιας στρατηγικής εξόδου για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν. Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνηση των πτήσεων αναμένεται να συζητηθούν στην άτυπη σύνοδο υπουργών Μεταφορών που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Απριλίου. Πριν από μερικές μέρες, η αρμόδια επίτροπος για τις μεταφορές Αντίνα Βαλεάν, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται μια στρατηγική εξόδου, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι πτήσεις.

Μεσαία θέση κενή

Όπως τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος, το σίγουρο είναι πως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα συνεχιστούν, ενώ εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως η χρήση μασκών, οι απολυμάνσεις αεροσκαφών και παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών σε πολυσύχναστους μεταφορικούς κόμβους όπως τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την επίτροπο, τα κράτη μέλη αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων έως τα μέσα Μαΐου.
Ορισμένες στο μεταξύ αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αφήνοντας κενές θέσεις μεταξύ επιβατών. Αυτές είναι η American Airlines, η Delta, η KLM και η Emirates. Και η easyJet έχει επίσης αποφασίσει να μένει κενή η μεσαία θέση μετά την άρση του lockdown. Στη Γερμανία υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια της επιβίβασης, της πτήσης και της αποβίβασης για τουλάχιστον έξι εβδομάδες ζητούν, μεταξύ άλλων, και οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια της χώρας για την επανεκκίνηση των αεροπορικών μεταφορών. Τη μάσκα θα πρέπει να έχει φροντίσει να προμηθευτεί ο ίδιος ο επιβάτης, ενώ κατά το ηλεκτρονικό check-in θα υποχρεούται να δηλώνει ότι είναι υγιής και ότι δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Οι γερμανικές εταιρείες απορρίπτουν ωστόσο τις εισηγήσεις να μένει κενό το μεσαίο κάθισμα μεταξύ των επιβατών.

Emirates: Δείχνει τον δρόμο

Στο μεταξύ η Emirates προχώρησε και βήματα παρακάτω. Ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ξεκίνησε να διενεργεί εξετάσεις αίματος στους επιβάτες για την ανίχνευση της νόσου COVID-19. Πρόκειται για τεστ ανίχνευσης του ιού στο αίμα, τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα εντός 10 λεπτών. Οι ταχείες εξετάσεις σε πτήσεις της Emirates έγιναν για πρώτη φορά σε πτήση προς την Τυνησία στις 15 Απριλίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι διαδικασίες check-in και επιβίβασης έχουν προσαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης αποστάσεων μεταξύ των επιβατών και έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά σε κάθε σημείο ελέγχου εισιτηρίων (check-in) για την παροχή πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Τρόφιμα και ποτά θα συνεχίσουν να προσφέρονται στα αεροσκάφη, ωστόσο η συσκευασία τους θα τροποποιηθεί ώστε να μειωθεί η επαφή κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος, προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Οι χειραποσκευές επί του παρόντος δεν γίνονται αποδεκτές και τα είδη που επιτρέπονται στην καμπίνα περιορίζονται σε φορητό υπολογιστή, τσάντα χειρός, χαρτοφύλακα ή παιδικά είδη. Όλα τα άλλα αντικείμενα πρέπει να παραδίδονται στον έλεγχο αποσκευών.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα αεροσκάφη της θα υποβάλλονται σε βελτιωμένες διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης στο Ντουμπάι, μετά από κάθε ταξίδι, και ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες της θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν τις δικές τους μάσκες όταν βρίσκονται στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος και να ακολουθούν τις οδηγίες για διατήρηση αποστάσεων.

Cyprus Airways: Ζητείται επάνοδος του σχεδίου λόγω τουρκικού εμπάργκο

Μιλώντας στον «Π» ο Chief Operating Officer της Cyprus Airways Γιώργος Μαυρόκωστας ανέφερε πως για την εταιρεία του, τη μόνη αεροπορική κυπριακή εταιρεία εν ενεργεία αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο, και πριν από την πανδημία και πολύ περισσότερο μετά, είναι η επαναφορά του αντισταθμιστικού σχεδίου που παρείχε αποζημιώσεις προς τις κυπριακές αεροπορικές εταιρείες που δεν μπορούν να πετάξουν στον τουρκικό εναέριο χώρο λόγω του εμπάργκο. «Αυτό είναι σημαντικό να γίνει και όταν ανοίξει κάποια στιγμή η οικονομία, που δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε, και θα αρχίσει ο κόσμος να ταξιδεύει, να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και στην Ανατολική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα μας βοηθήσει πολύ», σημείωσε ο κ. Μαυρόκωστας.
Αναφερόμενος στην εύρυθμη κατάσταση που επικρατεί στους αιθέρες παγκοσμίως, σημείωσε πως πολλές εταιρείες έχουν μετατρέψει αεροσκάφη τους σε cargo για να μεταφέρουν εμπορεύματα. «Το δικό μας αεροσκάφος Α319 δυστυχώς είναι μικρό για τέτοιου είδους μεταφορές. Κάναμε μερικές πτήσεις επαναπατρισμού και βασικά είμαστε στο περίμενε… Σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις ήδη έχουν προχωρήσει να στηρίξουν τους αερομεταφορείς, κάποιες με δάνεια, στις ΗΠΑ ακόμα και με επιδοτήσεις. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πλείστους κλάδους της οικονομίας, αλλά για τις αερομεταφορές ειδικά επειδή είναι επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου στις οποίες έχεις πολλά έξοδα, χωρίς έσοδα είναι δύσκολο να επιβιώσεις».
Ερωτηθείς για τη συζήτηση που υπάρχει να μένει κενό το μεσαίο κάθισμα, σημείωσε πως το κόστος ανεβαίνει για τις αεροπορικές εταιρείες και αυτό θα σημαίνει αύξηση των ναύλων. «Και με όλα τα καθίσματα δυσκολεύεσαι κάποτε να βγάλεις κέρδος, εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην Κύπρο. Αν αφήσεις και μια θέση άδεια, δηλαδή 48 θέσεις στο δικό μας αεροσκάφος, τότε αυτό αυξάνει τον ναύλο αναπόφευκτα. Αλλά όποιοι και να είναι οι κανονισμοί στους οποίους θα καταλήξει η ΕΕ, εμείς θα τους ακολουθήσουμε».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρόκωστας ανέφερε πως δεν είναι αισιόδοξος ότι οι επιβάτες θα επιστρέψουν στις πτήσεις εντός του 2020, λέγοντας πως το 2021, ειδικά εάν βρεθεί το εμβόλιο, θα επιστρέψουμε πίσω στην κανονικότητα και στους αιθέρες.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play