Κάποτε η ανάγκη να καλύψουμε την αδυναμία μας στο Κυπριακό, να προλάβουμε και να απαντήσουμε στους σχεδιασμούς της άλλης πλευράς, μας οδηγεί στο να την αντιμετωπίζουμε ωσάν να είναι παντοδύναμη. Για αυτό άλλωστε η αυτοπροωθούμενη ως πατριωτική πτέρυγα χρησιμοποιεί τον όρο «νεοσουλτάνος» και τη φράση «απτόητος Ερντογάν» πιο συχνά και από τη «Yeni Safak».
Αλλά κάποτε και η αδυναμία μας να έρθουμε σε ρήξη με πολιτικά κατεστημένα στο εσωτερικό έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Τις προάλλες, ο πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εκτίμησε πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί για άνοιγμα των Βαρωσίων θα προχωρήσουν και πως οι διεθνείς καταδίκες δεν θα επηρεάσουν στην πράξη τους σχεδιασμούς τους.
[rml_read_more]
Η προσέγγιση του κ. Κασουλίδη βέβαια εντάσσεται στη (σωστή) επιχειρηματολογία πως η απραξία φέρνει αρνητικές εξελίξεις, καθώς το στάτους κβο δεν θα μας περιμένει αναλλοίωτο μέχρι οι συνθήκες να είναι κατάλληλες.
Θα ήταν πιο χρήσιμος βέβαια ο κ. Κασουλίδης και πολλοί άλλοι αν εξέφραζαν ανοιχτή διαφωνία και έρχονταν σε ρήξη με το Προεδρικό όταν ξεκινούσε η επικίνδυνη στροφή, της οποίας τα αποτελέσματα θερίζουμε σήμερα. Αλλά η διαφωνία του είναι σημαντική και τώρα.
Αναμφίβολα, οι επαγγελματίες αγωνιστές θα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την αποτύπωση των αρνητικών δεδομένων από τον κ. Κασουλίδη ως «ηττοπάθεια». Τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν αρπαχτεί από τη δικαιολογία πως η τουρκική συμπεριφορά δεν αλλάζει, και προτιμούν να αφήνουν την άλλη πλευρά να προωθεί μόνη της τα συμφέροντά της, με την ελπίδα πως, πού θα πάει, θα αλλάξουν οι καιροί.
Η εντύπωση όμως πως οι κυρώσεις και τα διαβήματα δεν μπορούν να βοηθήσουν, δεν είναι ούτε αυτή απόλυτα σωστή. Αυτό που είναι σωστό, είναι πως τα βήματα καταγγελίας δεν αποδίδουν από μόνα τους. Το πρόβλημα με την προσέγγιση πολλών, και της κυβέρνησης μετά το Κραν Μοντανά, είναι πως ενώ εξοπλίζονται με το μαστίγιο, αδυνατούν να πείσουν πως έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να προσφέρουν και την επιλογή ενός ελκυστικού καρότου.
Πότε η Τουρκία αναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και δεχόταν ουσιαστικές πιέσεις από τον γ.γ. του ΟΗΕ, την ΕΕ και τις άλλες εγγυήτριες να αφήσει στο παρελθόν το μοντέλο της κηδεμονίας και των ξένων στρατευμάτων; Ήταν την εποχή που η ε/κ πλευρά καλλιέργησε το ηθικό και διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της συνεννόησης και των συγκλίσεων με την τ/κ πλευρά.
Η αποδυνάμωση των κινήτρων αποδυναμώνει και την επιρροή των αντικινήτρων. Τα εργαλεία για να είμαστε αυστηροί απέναντι στην Τουρκία υπάρχουν, όμως γίνονται απλές λεκτικές διατυπώσεις όταν δεν τα αξιοποιούμε στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης.
Τις προάλλες, η Κομισιόν επανέλαβε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Βαρώσι, πως στηρίζει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τις πλευρές και τον ΟΗΕ. Το πρόβλημα πλέον είναι να πείσουμε ξανά όσους μας εμπιστεύτηκαν, και είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν ξανά, πως εξακολουθούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές, που δεν θα καταλήξουν και πάλι να αφήσουν την Τουρκία να αλωνίζει.
Επιλογές υπάρχουν

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.