Ο ΔΗΣΥ προηγείται στην κούρσα των βουλευτικών με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Αυτοί που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν είναι όσοι έχουν ήδη αποφασίσει, αλλά το 35% όσων δήλωσαν αναποφάσιστοι ή αρνήθηκαν να απαντήσουν. Ρόλο θα παίξουν και οι συσπειρώσεις.
[rml_read_more]
Το ΑΚΕΛ έχει υψηλότερη συσπείρωση, οπότε το στοίχημα για τον ΔΗΣΥ αν θα χάσει την πρωτιά ή θα επεκτείνει τη διαφορά από τον δεύτερο, είναι κατά πόσο στις επόμενες 35 μέρες που απομένουν θα φέρει κοντά τους ψηφοφόρους του. Το απρόσμενο λοκτάουν της Παρασκευής δυσκολεύει τις προσπάθειες όλων των κομμάτων αφού οι συγκεντρώσεις και η προεκλογική από πόρτα σε πόρτα αποκλείονται έως τις 10 Μαΐου.
Προβάδισμα πλέον έχουν τα κόμματα με ψηφιακή προεκλογική υποδομή, κυρίως για να προσεγγίσουν το 49% των νέων 18-34 που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν. Η δημοσκόπηση της NOVERNA για λογαριασμό του «Πολίτη» που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το πρωί, δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η νέα Βουλή θα αποτελείται από 7 ή 8 κόμματα. Πέραν των δύο μεγάλων, στη Βουλή εισέρχονται το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, το ΕΛΑΜ, οι Ανεξάρτητοι-Κυνηγοί και η ΔΗΠΑ. Σε αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ θα μείνει κάτω από 30%, το ΑΚΕΛ φαίνεται ότι θα βελτιώσει ελαφρά τα ποσοστά του σε σχέση με το 2016 ενώ το ΔΗΚΟ θα έχει μείωση. Σε παλαιότερες αναμετρήσεις τα κόμματα αυτά ξεπερνούσαν το 75% του εκλογικού σώματος. Στις επερχόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα κινηθούν γύρω στο 65%. Την ίδια στιγμή Οικολόγοι και ΕΛΑΜ έχουν καλές πιθανότητες να ξεπεράσουν τη μονίμως τέταρτη ΕΔΕΚ, ενώ και η ΔΗΠΑ φαίνεται ότι μετά τις ευρωεκλογές έρχεται για να μείνει. Το ερωτηματικό περισσότερο αφορά τους Ανεξάρτητους-Κυνηγούς οι οποίοι μετά την τελευταία περιπέτεια διαχωρισμού τους, είναι δυνατόν να αποτελέσουν θύμα της σύγχυσης που προκαλεί η αλλαγή ονομάτων. Ένα τέλος ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι πλην του ΑΚΕΛ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιλογές υποψηφίων που έκαναν τα κόμματά τους.
Πενταμερής
Πέρα από τις βουλευτικές υψηλό ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι Κύπριοι ψηφοφόροι και στο Κυπριακό ενόψει πενταμερούς που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη με ποσοστό άνω του 80% των ερωτηθέντων να αναμένουν τα αποτελέσματα της έκβασής της. Ένα σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι και τα πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής που παρουσιάζει στα τρία μεγάλα κόμματα η αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στις μεγαλύτερες ηλικίες στο 64%. Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας μάλλον οι Κύπριοι πολίτες είναι πιο ώριμοι από τις πολιτικές τους ηγεσίες. Είναι έτοιμοι να δώσουν την πολιτική ισότητα στους Τουρκοκυπρίους φθάνει βέβαια να πάρουν και αυτοί μια στέρεη συμφωνία για την ασφάλεια.
[pdf-embedder url="
Ο ΔΗΣΥ οδηγεί την κούρσα των βουλευτικών εκλογών, με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Το 1% διαφορά βέβαια με 30,4% να δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα ψηφίσουν δεν του εξασφαλίζει σίγουρα την πρώτη θέση, αν και η τάση είναι σαφής, ειδικότερα αν βελτιώσει τη συσπείρωσή του. Από την άλλη το 8,3% του ΔΗΚΟ δεν απειλεί τα δύο πρώτα κόμματα, μάλλον απειλείται με μείωση ποσοστών λόγω πολύ χαμηλής συσπείρωσης. Απεναντίας αν η αποχή παραμείνει τόσο ψηλά έως και την ημέρα των εκλογών, τα δύο μεγάλα κόμματα ευνοούνται. Με μια πρόχειρη αναγωγή, ο ΔΗΣΥ ξεπερνά το 28% και το ΑΚΕΛ το 27%. Το ΔΗΚΟ θα βρεθεί κοντά στο 12% ενώ στη Βουλή με ποσοστά από 6-7%, θα εισέλθουν, το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι και η ΕΔΕΚ. Σίγουροι μάλλον για εκπροσώπηση στη Βουλή είναι οι Ανεξάρτητοι και η ΔΗΠΑ με ποσοστό γύρω στο 3-4%. Η χαμηλή συσπείρωση του ΔΗΚΟ και το ποσοστό 16% αδιευκρίνιστης ΔΗΚΟϊκής ψήφου μάλλον ευνοεί τη ΔΗΠΑ.
[pdf-embedder url="
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διαθέτουν ισορροπία ψηφοφόρων κατά ηλικιακή ομάδα με ισχυρότερη ωστόσο την ομάδα των 55 ετών και άνω. Αυτή η ομάδα είναι ισχυρή και στο ΔΗΚΟ το οποίο ωστόσο καταποντίζεται στην ηλικία 18-34 ετών. Η ομάδα των νέων είναι ο πιο ισχυρός υποστηρικτής του ΕΛΑΜ, αναλογικά δε και των Οικολόγων. Αυτή η ομάδα βεβαίως είναι και η πιο ασταθής κατά πόσον θα προσέλθει τελικά στην κάλπη. Το σημαντικότερο στοιχείο του πίνακα αυτού είναι ότι ένας στους δύο (49%) της ηλικιακής ομάδας 18-34 δηλώνει αναποφάσιστος ή ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.
[pdf-embedder url="
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων δεν είναι καθόλου ισχυρές, έναν σχεδόν μήνα πριν τις βουλευτικές. Την ισχυρότερη συσπείρωση παρουσιάζει το ΑΚΕΛ με 64% ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με 53% και το ΔΗΚΟ με 50%. Με βάση την έρευνα οι μεγαλύτερες διαρροές του ΑΚΕΛ είναι προς το ΔΗΣΥ, του ΔΗΣΥ προς το ΔΗΚΟ και του ΔΗΚΟ προς το ΑΚΕΛ.
[pdf-embedder url="
Αυτοί που ψηφίζουν πόσο αποφασισμένοι είναι να παραμείνουν στην επιλογή κόμματος που δηλώνουν σήμερα; Το 75% όσων λένε ότι θα ψηφίζουν ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους πιστοί στην επιλογή τους. Στο ΔΗΣΥ το ποσοστό αυτό είναι στο 73% και στο ΔΗΚΟ στο 67%. Με λίγα λόγια πέρα από τις χαμηλές συσπειρώσεις των κομμάτων (Πίνακας 3) ακόμα και η πολιτική αφοσίωση στα κόμματα παρουσιάζει ρήγματα αφού ένας στους 4 δεν είναι σίγουρος ότι τελικά θα ψηφίσει το κόμμα που δηλώνει σήμερα.
[pdf-embedder url="
Εφτά στους 10 ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υποψηφίων που μπήκαν στα ψηφοδέλτια του. Στο ΔΗΣΥ μόλις το 50% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι έχουν ενώπιόν τους ποιοτικές υποψηφιότητες ενώ στο ΔΗΚΟ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του (48%) δηλώνει ότι το κόμμα δεν διαθέτει στα ψηφοδέλτια του ποιοτικούς υποψηφίους σε αντίθεση με το 41% που πιστεύει το αντίθετο.
[pdf-embedder url="
Με βάση ποια θέματα θα ψηφίσουν οι Κύπριοι; Οι απαντήσεις που δίνονται, στη διαμόρφωση των οποίων συμμετέχουν και οι νέοι ψηφοφόροι, είναι οι προτάσεις των κομμάτων για τους νέους (83%), τα θέματα υγείας (82%) τα θέματα βίας στην οικογένεια (81%) τα θέματα διαφθοράς (81%), της οικονομίας και της εγκληματικότητας (77%). Το Κυπριακό και τα θέματα επαναπροσέγγισης βρίσκονται πιο χαμηλά στα ενδιαφέροντα των νέων ψηφοφόρων.
[pdf-embedder url="
Οι νέοι ψηφοφόροι 18-34 ετών έχουν ως προτεραιότητά τους και θα εξετάσουν τις προτάσεις των κομμάτων για τους νέους και την προστασία των παιδιών. Την ίδια προσέγγιση έχουν και οι ηλικίες 55+. Οι ηλικίες 35-54 ετών κατά κύριο λόγο ενδιαφέρονται για τις προτάσεις των κομμάτων στα θέματα υγείας. Υψηλού ενδιαφέροντος είναι και οι προτάσεις των κομμάτων για θέματα διαφθοράς που βρίσκονται στις 5 βασικές προτεραιότητες όλων των ηλικιών.
[pdf-embedder url="
Σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι τους τελευταίους 12 μήνες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση (56%), προβλέπουν δε ότι και τους επόμενους 12 μήνες δεν θα αλλάξει κάτι (55%). Την ίδια στιγμή και ίσως αυτό είναι οξύμωρο, πιστεύουν ότι η κυπριακή οικονομία στο σύνολό της (52%) τους επόμενους 12 μήνες θα χειροτερέψει. Το 16% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
[pdf-embedder url="
Ηλικιακά οι 18-35 ετών σε ποσοστό 30% πιστεύουν ότι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι 35-55 ετών έχουν αυτή την πίστη μόνο σε ποσοστό 16%. Η ηλικίες 55+ μάλλον δεν ελπίζουν σε μεγάλες διαφοροποιήσεις αφού οι 6 στους 10 θεωρούν ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν καθόλου τους επόμενους 12 μήνες.
[pdf-embedder url="
Οι Κύπριοι ψηφοφόροι με εξαίρεση τις νεαρές ηλικίες 18-34, τάσσονται υπέρ της λύσης διζωνικής ομοσπονδίας και μάλιστα με υψηλά ποσοστά. Η αποδοχή στην ηλικία 18-34 είναι 39%, στην ηλικία 35-54 είναι 40%, και στους 55+ το ποσοστό ανεβαίνει στο 64%. Οι υποστηριχτές της διζωνικής στο ΑΚΕΛ είναι στο 65%, στο ΔΗΣΥ στο 62% και στο ΔΗΚΟ στο 50%.
[pdf-embedder url="
Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά ενδιαφέροντος για την έκβαση της πενταμερούς που ξεκινά στις 27 Απριλίου. Στις ηλικίες 18-34 σε ποσοστό 76% υπάρχει ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα, στις ηλικίες 35-54 το ποσοστό ανεβαίνει στο 81% και στους 55+ το ποσοστό υπερακοντίζεται στο 91%.
[pdf-embedder url="
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η επίλυση του Κυπριακού έχει την αίσθηση του επείγοντος, προφανώς διότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική από αδιέξοδο σε αδιέξοδο δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της Κύπρου. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος στο ΑΚΕΛ μεταφράζεται στο 79%, στο ΔΗΣΥ στο 77%, και στο ΔΗΚΟ στο 81%. Μόνο οι νέοι 18-34 υποστηρίζουν σε ποσοστό 39% ότι πρέπει να επιδιώξουμε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο χωρίς όμως αυτή να είναι και η πλειοψηφούσα τάση.
[pdf-embedder url="
Πολύ σημαντική είναι και η θέση των Κυπρίων σε ό,τι αφορά το βασικό πάρε-δώσε στο Κυπριακό. Από τη μια δηλαδή η πολιτική ισότητα που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι και από την άλλη η ασφάλεια και η κατάργηση των εγγυήσεων που επιδιώκουν οι Ελληνοκύπριοι. Με βάση την έρευνα το 59% των Ελληνοκυπρίων αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/Κ, δηλαδή μια θετική ψήφο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου με αντάλλαγμα τη δική τους ασφάλεια, που έχει να κάνει με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο.
Ταυτότητα έρευνας
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 750 συνεντεύξεις με αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές με δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές
MEΘΟΔΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ: Δομημένο ερωτηματολόγιο με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μέσω CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Τυχαία στρωματοποιημένη πολύ-σταδιακή δειγματοληψία, μετά από τυχαία επιλογή τηλεφωνικών αριθμών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 7-23 Απριλίου 2021
ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων με περιορισμούς
-
Διαβάστε αύριο τη συνέχεια της δημοσκόπησης
Τι πιστεύουν οι Κύπριοι;
Ποιοι πολιτικοί και θεσμοί χειρίζονται καλύτερα την πανδημία;
Πόση διαφθορά υπάρχει στην Κύπρο;
Ποιοι είναι οι λιγότερο διεφθαρμένοι στην Κύπρο;
Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο;
Δημοσκόπηση ΝΟΒΕΡΝΑ για λογαριασμό του Πολίτη: Ποια κόμματα μπαίνουν στη νέα Βουλή;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.