Με ανάκληση και μη ανανέωση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχουν τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» των κατεχομένων και της «προεδρικής επιτροπής για το άνοιγμα του Βαρωσίου» και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, απάντησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στις τουρκικές προκλήσεις και στις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, υιοθετώντας, στην ουσία, προτάσεις που είχαν υποστηρίξει στο εθνικό συμβούλιο, όταν συζητήθηκε το θέμα, μόνο το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ.
Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε χθεσινή του συνεδρίαση στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, αποφάσισε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, την ανάκληση των ταξιδιωτικών εγγράφων που κατέχουν αξιωματούχοι του ψευδοκράτους και βρίσκονται σε ισχύ, όπως επίσης τη μη ανανέωση των διαβατηρίων που έχουν λήξει, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αλλά και τη μη έκδοση σε όσα από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα δεν κατέχουν σχετικά έγγραφα.
[rml_read_more]
Σε δηλώσεις του, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι η απόφαση αφορά πρόσωπα τα οποία με τις πράξεις ή και τις ενέργειές τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος. «Είναι τα ίδια πρόσωπα», όπως είπε, «τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές, προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενέργειές τους προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789, που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου».
Οι επηρεαζόμενοι
Από την απόφαση του Υπουργικού επηρεάζονται συγκεκριμένα 14 πρόσωπα, που σύμφωνα με την «Κιπρίς Ποστασί» είναι οι εξής:
- Τ/Κ ηγέτης, Έρσιν Τατάρ.
- «πρωθυπουργός», Έρσαν Σανέρ.
- «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
- «υπουργός εθνικής παιδείας και πολιτισμού», Ολγκούν Αμτζάογλου.
- «υπουργός εσωτερικών», Κουτλού Εβρέν.
- «υπουργός υγείας», Ουνάλ Ουστέλ.
- «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ναζίμ Τσαβούσογλου.
- «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ρεσμιγιέ Τζάναλταϊ Έρογλου.
- «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου.
- «υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης», Κοράλ Τσαγμάν.
- Ογουζχάν Χασιπόγλου, μέλος της «προεδρικής επιτροπής για το άνοιγμα του Βαρωσίου».
- Βεντάτ Γιορουτζού, μέλος της «προεδρικής επιτροπής για το άνοιγμα του Βαρωσίου».
- Τουλέν Σανέρ, μέλος της «προεδρικής επιτροπής για το άνοιγμα του Βαρωσίου».
- Χασάν Σουνγκούρ, μέλος της «προεδρικής επιτροπής για το άνοιγμα του Βαρωσίου».
Πάντως, πηγές εντός της κυβέρνησης αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τα ονόματα που αναφέρει στο δημοσίευμά της η «Κίπρις Ποστασί», για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως δήλωσαν στον «Π». Θα πρέπει, όπως μας ανέφεραν, να ενημερωθεί πρώτα το κάθε επηρεαζόμενο πρόσωπο από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών προτού γίνει οποιαδήποτε αναφορά στα ονόματα εκείνων των Τουρκοκυπρίων που επηρεάζονται από την απόφαση του Υπουργικού.
Νέο κλίμα έντασης
Κληθείς πάντως να σχολιάσει κατά πόσον η απόφαση για ανάκληση ταξιδιωτικών εγγράφων πυροδοτεί το κλίμα ενόψει της καθόδου στο νησί της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτ, περί τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των πλευρών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος απάντησε στην εφημερίδα «ουδέν σχόλιο».
Πρώτες αντιδράσεις
Εχθρική ενέργεια χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού για ανάκληση των διαβατηρίων ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσάν Σανέρ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του. Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο κ. Σανέρ είπε: «Αφού συζητήσουμε τις αποφάσεις με τον «πρόεδρο» (σ.σ. Ερσίν Τατάρ), θα παρουσιάσουμε επεξηγηματικές πληροφορίες στο κοινό. Ελπίζω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανεξετάσει αυτήν την απόφαση, που λήφθηκε στο όνομα της εχθρότητας».
Νομική ανοησία χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι «η απόφαση για το διαβατήριο είναι νομική ανοησία! Συνεχίστε πολιτικά να ασχολείστε με αμοιβαία άχρηστα πράγματα»!
Πάμε για 5η Διακρατική
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες και λήψη νομικών μέτρων για το θέμα της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, αποφασίστηκε όπως ζητηθεί από τον γενικό εισαγγελέα να «προχωρήσει με την καταχώρηση 5ης διακρατικής προσφυγής σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως η εισήγηση των γνωματεύσεων που λήφθηκαν από τους νομικούς συμβούλους εγνωσμένου κύρους, στους οποίους έχει απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία».