Άρχισε την Τρίτη στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής η κατ’ άρθρον συζήτηση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας για την εξοικονόμηση του νερού στην Κύπρο και ειδικότερα για τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων και ποινών, διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και κατάργηση των περί Εξοικονομήσεως Νερού (Ειδικά Μέτρα) Κανονισμών.
Ένα από τα σημεία του κειμένου, τα οποία προβλημάτισαν τους βουλευτές, ζητώντας από τους λειτουργούς του Υπουργείου να προβούν σε ρυθμίσεις επί του κειμένου, αφορά το νέο εδάφιο του άρθρου 4, σύμφωνα με το οποίο «οποιοσδήποτε αστυνομικός ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της αρμόδιας αρχής έχει εύλογη αιτία να πιστεύει πρόσωπο διαπράττει ή διέπραξε αδίκημα κατά παράβαση του παρόντος Νόμου μπορεί να του επιδώσει έγγραφη ειδοποίηση, παρέχοντας του την ευκαιρία να απαλλαγεί από το εν λόγω αδίκημα με την καταβολή προστίμου ύψους εκατό ευρώ (€100)» και, αν το εν λόγω πρόστιμο καταβληθεί πριν από την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της ειδοποίησης, δεν χωρεί ποινική δίωξη».
Ειδικότερα από πλευράς των βουλευτών ζητήθηκε ξεκάθαρη διατύπωση για τη φράση «μπορεί να του επιδώσει». Μάλιστα εκφράστηκαν ανησυχίες ότι θα μαζευτούν τα απλήρωτα πρόστιμα, όπως έγινε και με τις κάμερες φωτοεπισήμασης.
Ενδεικτικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης επικαλέστηκε την εμπειρία από τα πρόστιμα των καμερών, ζητώντας να ξεκαθαρίσει η διατύπωση, για να γνωρίζει ο πολίτης πότε θα οδηγείται στο δικαστήριο. Διερωτήθηκε τι θα γίνεται όταν κάποιος αρνείται να παραλάβει το εξώδικο. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία ότι μπορεί να παρουσιαστεί στους πολίτες μία διαδικτυακή πλατφόρμα για να την επισκέπτονται και να ενημερώνονται για πρόστιμα που δεν πλήρωσαν, όπως έγινε με τα πρόστιμα για τις κάμερες φωτοεπισήμανσης.
ΠΝ