Μ’ αρέσουν τα κείμενα που καταπιάνονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι πιο μπροστά από την ίδια περίπου έναν αιώνα, αλλά προσπαθούν από τώρα να μάς καθοδηγήσουν τι και πώς να κάνουμε μ' αυτήν. Έτσι, όπου βρω κείμενο λογοτεχνικό ή φιλοσοφικό για την ΤΝ το αρπάζω και το περνώ στο αρχείο. Κι αν πραγματικά το βρίσκω εξαιρετικό το μοιράζομαι από αυτήν εδώ τη στήλη. Και σε όποιους αρέσει! Πιστεύω πως η περιβόητη ΤΝ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τεχνολογική εφεύρεση λογοκλοπής!
Το πιο κάτω κείμενο (δεύτερο και τελικό) το έγραψε ο Μιχαήλ Χανιάς και δημοσιεύτηκε προχθές στο antifono.gr. Ο κ. Μιχαήλ Χανιάς είναι αν. καθηγητής, στο Τµήµα Φυσικής του ∆ημοκριτείου Πανεπιστημίου της Ελλάδος και πρόεδρος του Εποπτικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Πειραματικών και Προτύπων Σχολείων Στερεάς Ελλάδος. Έχει τίτλο: «η ερωτευμένη τεχνητή νοημοσύνη και μεταξύ άλλων βρίσκω εξαιρετικές σημειώσεις:
Το θαύμα της ανθρώπινης νοημοσύνης και η σύνδεση της νοημοσύνης με τη συνείδηση. Τί είναι αυτό που λείπει; Είναι δύο όροι. Η πολυπλοκότητα και η κβαντική υπολογιστική διεργασία. Ένα σύστημα χαρακτηρίζεται πολύπλοκο όταν οι ιδιότητές του υπερβαίνουν τις ιδιότητες των μερών από τα οποία αποτελείται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του μη γραμμικού τρόπου σύνδεσης των μερών. Διεργασίες χιλιάδων ετών εξέλιξαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα πολύπλοκο σύστημα διασυνδεδεμένων νευρώνων. Είναι η πολυπλοκότητα εκείνη που συνδέει τη νοημοσύνη με τη συνείδηση.
Όσο αυξάνει ο βαθμός της πολυπλοκότητας τόσο αναπτύσσεται και ο ανθρωπισμός με κάθε του μορφή και αποδιδόμενη έννοια. Σε μια πρώτη προσέγγιση, λοιπόν, ίσως να πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός πολυπλοκότητας σε όλα τα είδη νευρωνικών δικτύων που χρησιμοποιεί η σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα εχει διατυπωθεί η άποψη ότι η κβαντική μηχανική μπορεί να σχετίζεται με τη νόηση από τη σκοπιά της ελεύθερης βούλησης. Η διαισθητική μας αντίληψη για την ελεύθερη βούληση είναι τέτοια που δεν βρίσκει θέση μέσα στον ντετερμινισμό της κλασικής φυσικής. Συχνά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η απροσδιοριστία της κβαντικής μηχανικής ανοίγει ξανά την πόρτα για έναν τέτοιο ισχυρισμό.
Υπό το φως του γεγονότος ότι η κβαντική μηχανική είναι η πιο θεμελιώδης και ακριβής θεωρία μας για τον φυσικό κόσμο, η πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ συνείδησης και κβαντικής μηχανικής δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί. Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορεί να συμβάλλουν, όχι λόγω της ταχύτητας που μας προσφέρουν, αλλά λόγω της διαφορετικής λογικής που απαιτούν για να επεξεργαστούν τα δεδομένα. Η κβαντική επαλληλία είναι το βασικό εργαλείο ώστε να κατανοήσουμε το θαύμα της ανθρώπινης νοημοσύνης. Όλα αυτά είναι προς το παρόν εικασίες. Όμως θα είναι συναρπαστικό να αποδειχθεί στην πράξη, ότι με τον συνδυασμό πολυπλοκότητας και κβαντικής μηχανικής η τεχνητή νοημοσύνη θα παρασυρθεί σε έναν πλατωνικό έρωτα.
Αλλά επειδή καμιά φορά ο έρωτας μπορεί να είναι καταστροφικός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούμε πάντα να τραβήξουμε το καλώδιο από την πρίζα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.