Τρεις μέρες τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας καθ’ όλα άσκοπης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, σχετικά με δημοσίευμα της πλατφόρμας OCCRP, σύμφωνα με το οποίο το δικηγορικό γραφείο το οποίο φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, με τον Αλεξάντερ Αμπράμοφ ως το κεντρικό πρόσωπο. Καλό είναι να ξεκαθαρίζουμε στο μυαλό μας τα πράγματα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Ζήτημα πρώτο: Όπως πολύ ξεκάθαρα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Γιώργος Παυλίδης «η πρόθεση και η κίνηση από πλευράς του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ.Αναστασιάδης να στραφεί εναντίον των μέσων που αναδημοσίευσαν το εν λόγω δημοσίευμα ήταν άστοχη και αψυχολόγητη». Ο κ. Παυλίδης επεσήμανε μάλιστα πως τα μέσα ενημέρωσης είχαν κάθε δικαίωμα και χρέος αναδημοσίευσης, καθώς πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι για οποιονδήποτε πολίτη που δεν αφορά και δεν απασχολεί κανέναν. Αυτά όσον αφορά τις όποιες σκοπιμότητες ενδεχομένως να βλέπουν κάποιοι.
Ζήτημα δεύτερο: Δεν υπάρχει καμία ουσία στη διαμάχη κυβέρνησης και ΑΚΕΛ καθώς δεν δίνονται απαντήσεις επί της ουσίας στα ερωτήματα που γεννά η έρευνα. Καμιά σημασία δεν έχει ποιος έκανε κάτι πρώτος και ποιος έκανε κάτι δεύτερος. Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο υπάρχει ή όχι οτιδήποτε μεμπτό, όχι κατ’ ανάγκη κατά του Προέδρου και του δικηγορικού γραφείου, αλλά γύρω από τις διαδικασίες και το πώς πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, προτού δοθούν διαβατήρια σε άτομα που κατάγονται από τρίτες χώρες. Ιδιαίτερα αν αυτά τα άτομα το μόνο που κάνουν είναι να αγοράσουν ακίνητο ή να εγγράψουν μερικές εταιρείες αμφιβόλου δραστηριότητας. Να φανεί αν υπάρχουν κενά, αν υπάρχει κύκλωμα, αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της διαδικασίας. Μόνο έτσι θα φύγουν οι όποιες σκιές ενδεχομένως υπάρχουν γύρω από το ζήτημα αυτό.
Ζήτημα τρίτο: Δεν είναι αρκετό σε καμιά περίπτωση να λέμε πως τώρα είναι πιο αυστηρός ο έλεγχος σε σχέση με το παρελθόν. Σημασία έχει να μην αφήνονται σκιές τόσο για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, όπως ούτε και για την ποιότητα των επιχειρηματιών που επιλέγουν την Κύπρο για να κάνουν τις επενδύσεις τους. Είναι σημαντικό για παράδειγμα να ξέρουμε αν οι αιτούντες έχουν απορριφθεί από άλλες χώρες για οποιονδήποτε λόγο και τώρα ψάχνουν «στέγη»... Γι’ αυτό οι εκάστοτε κυβερνώντες αντί να αντιδρούν έντονα κατά των αγγελιαφόρων, καλό είναι να παίρνουν το μήνυμα και να βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα.
Ζήτημα τέταρτο και άκρως κυπριακό: Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα πράγματα είναι εξόφθαλμα, υποστηρίζουν ότι όλοι τα ξέρουμε και όλοι τα βλέπουμε. Εμείς το λέμε όσο πιο ξεκάθαρα και όσο πιο δυνατά μπορούμε: Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Αν εσείς ξέρετε, πείτε μας και εμάς, πείτε στους πολίτες με διαφάνεια όσα ξέρετε. Να ξέρει κι αυτός ο λαός τι να στηρίξει, τι να ψηφίσει και ποια είναι η πραγματικότητα, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτός ο λαός είναι που θα κληθεί να βγάλει τα όποια κάστανα από την όποια φωτιά. Τα άλλα είναι απλώς έπεα πτερόεντα.
Έπεα πτερόεντα

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.