Έχουν ακουστεί πολλά τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με σεξουαλικές κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις και βία, ψυχολογική και σωματική. Την αρχή την έκανε η Σοφία Μπεκατώρου, έπειτα η Ζέτα Δούκα, και από εκεί σαν να άνοιξε ένας ασκός του Αιόλου και βγήκε όλη η βρωμιά δεκαετιών του ελληνικού θεάτρου. Δεν είναι μόνο του ελληνικού θεάτρου. Ούτε του χώρου της μουσικής, ούτε της δημοσιογραφίας. Τέτοια γεγονότα υπάρχουν σε ολόκληρη την κοινωνία ανεξαρτήτως επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης και ατόμων. Υπήρχαν και κάναμε πως δεν τα βλέπαμε. Συνέβαινε κάτι στο παιδί του γείτονα ή στο συμμαθητή μας και σκεφτόμασταν ότι ΄΄πάλι καλά δεν ήμασταν εμείς΄΄.
Σχετικά με τους γονείς
Σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών, να πούμε πως οι γονείς δεν μπορούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Είναι χρέος τους να μιλάνε ανοιχτά με τα παιδιά τους, να είναι ενήμερα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν, και να μην υπάρχει ντροπή στην περιγραφή αυτή, ούτε από τη μεριά των γονέων ούτε από τη μεριά των παιδιών. Ακόμα και το ίδιο το σχολείο θα έπρεπε να παρέχει ήδη, ειδική ενημέρωση σε μικρά παιδιά, με τη βοήθεια ψυχολόγων, ώστε να αναγνωρίζουν τα παιδιά τον κίνδυνο και ποιο μπορεί να είναι το προφίλ ενός παιδεραστή. Αρρωστημένα μυαλά υπάρχουν παντού και μπορούν να βρεθούν στο δρόμο οποιουδήποτε. Η αλήθεια είναι το κλειδί στη σχέση γονέα και παιδιού. Το μη ενημερωμένο παιδί, είναι και αυτό που κινδυνεύει περισσότερο, και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα σε πολλές οικογένειες ταμπού για τέτοια θέματα.
Το προφίλ του παιδόφιλου
Ένας παιδόφιλος δεν φαίνεται εξωτερικά ότι είναι επικίνδυνος. Έχει στήσει μόνος του ένα αψεγάδιαστο κοινωνικό προφίλ, όπως αυτό του υπέροχου οικογενειάρχη, που είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα του, περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του (αν έχει), είναι καλοντυμένος, μορφωμένος, ευγενικός και άλλα πολλά μπορεί να τον χαρακτηρίζουν και ως έναν πολύ καλό άνθρωπο, σε σημείο θαυμασμού. Σε αυτή την παγίδα έχουν πέσει πιθανόν πολλές οικογένειες, καθώς δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης, και ο παιδόφιλος βρίσκει το έδαφος ώστε να διαπράξει το έγκλημά του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη International Quotess (@international_quotess)
Να μην στιγματιστεί το παιδί
Συμβαίνουν επί χρόνια τέτοια αποτρόπαια περιστατικά και οι οικογένειες σκέφτονταν αν θα το καταγγείλουν ή αν θα ενημερώσουν κι άλλες οικογένειες για τη βία που υπέστη το παιδί τους, για να μην στιγματιστεί το παιδί. Μα η ψυχή του παιδιού έχει ήδη σημαδευτεί, χάνει αυτομάτως την παιδικότητά του. Όπως είδαμε και σε δημόσιες καταγγελίες θυμάτων, έπειτα από μία κακοποίηση, έχει αλλάξει όλη τους η προσωπικότητα και η πίστη τους στον εαυτό τους και σε αυτά που αξίζουν. Η σεξουαλική βία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής των θυμάτων.
Τι θα πει ο κόσμος
Αν δεν υπήρχε αυτό το ΄΄τί θα πει ο κόσμος΄΄, θα είμασταν πολύ πιο μπροστά σαν κοινωνία. Τα παιδιά δεν θα ντρέπονταν να μιλήσουν ανοιχτά για το τι τους συνέβη, δεν θα φοβόντουσαν τους γονείς τους, θα μίλαγαν και στους φίλους τους για το τι τους συνέβη ή το τι πήγε να τους συμβεί χωρίς να δέχονται κριτική ή άλλα κοροϊδευτικά σχόλια από συνομήλικους. Δεν θα έκρυβαν το έγκλημα κάτω από το χαλί για να μην τους σχολιάσει ο κόσμος.
Ακόμα ένα λυπηρό σχόλιο της κοινωνίας είναι ότι, όταν ανακοινώνεις στον περίγυρό σου ότι θέλεις να γίνεις ηθοποιός, τραγουδιστής, δημοσιογράφος και άλλα επαγγέλματα, οι συνήθεις κουβέντες είναι ΄΄να τα περιμένεις αυτά...΄΄, ΄΄είναι περίεργος χώρος΄΄, ΄΄βρώμικος χώρος... δεν είναι για εσένα αυτά΄΄. Γιατί είναι βρώμικος χώρος; Γιατί να τα περιμένω αυτά; Αυτή η αποδοχή του ότι έτσι είναι αυτοί οι χώροι και δεν αλλάζουν, πρέπει να το υποστείς, είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτή η αποδοχή έχει οδηγήσει στο να τραυματιστούν εκατομμύρια ψυχές. Έπρεπε να έρθει η 2η δεκαετία του 21ου αιώνα για να έρθει το κίνημα METOO;
Ας μην στεκόμαστε μόνο στις υποθέσεις που βγαίνουν καθημερινά, ας δώσουμε ώθηση ώστε να μιλήσουν τα θύματα από οποιονδήποτε χώρο, πόλη και χώρα. Να κατανοήσουμε ότι δεν είναι αποδεκτά αυτά τα φαινόμενα σε κανένα επάγγελμα και να μην τα βαφτίζουμε ως φυσιολογικά. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας με ειλικρίνεια, και να τους δώσουμε το θάρρος και τη δύναμη να μιλάνε. Ας είναι το METOO η αρχή για ένα ομορφότερο κόσμο.
Η σιωπή και η σκέψη του ΄΄τι θα πεί ο κόσμος΄΄ βοηθούν στην αύξηση τέτοιων εγκλημάτων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes)