Έχω περιέργεια! Παλαιστίνη Ισραήλ και τεχνητή νοημοσύνη

Header Image

 

Του Sabri Saidam*

Εν μέσω της επανάστασης της πληροφορίας και της κλιμάκωσης του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται στην χρησιμοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας, είναι λογικό να βλέπουμε  σήμερα μια σημαντική παρέμβαση της τεχνολογίας στην ζωή, ακολουθώντας βήματα που ακολουθούν μια λογική προσέγγιση στους υπολογισμούς και τους αλγορίθμους του, που σημαίνει ότι τα ανώτατα όρια αυτού του τύπου νοημοσύνης δεν περιορίζονται πλέον σε μιμήσεις και προβλεπόμενες αντιδράσεις, ούτε καν σε συγκεκριμένα θέματα και πεδία, που αναγκαστικά οδηγεί σε μια μεγάλης έκτασης  παρέμβασης σε όλες τις συνιστώσες της ανθρώπινης ζωής. Από τη διαχείριση των εργασιών μαγειρέματος, μέχρι τον έλεγχο διαφόρων διαστημικών αποστολών, είμαστε αντιμέτωποι  με ένα πλήρες σύστημα που μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα, υποθέσεις και καταστάσεις  που δεν έχουμε ξαναζήσει.

Μια ιδέα που προτάθηκε από ορισμένους φίλους μου προκάλεσε την περιέργειά μου, ειδικά επειδή η σκέψη πρέπει αυτόματα να τροφοδοτεί την αυτοπεριέργεια εκατομμυρίων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση κρίσεων και την επίλυση των συγκρούσεων μια κατοχή αποφασισμένη να εκμηδενίσει την παλαιστινιακή ταυτότητα, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα τεχνολογικά μέσα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εποχή, για την επίλυση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί ακτιβιστές έχουν κάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά με ορισμένες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για να θέσουν στην τεχνολογία αυτό το ερώτημα που οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Για λόγους ακρίβειας, τέθηκαν οι ακόλουθες ερωτήσεις:

- Τι θα γινόταν αν η τεχνητή νοημοσύνη διαχειριζόταν τις πολιτικές των χωρών, ποια θα ήταν η κατάσταση του Ισραήλ;

- Τι θα γινόταν αν η τεχνητή νοημοσύνη διαχειριζόταν τις πολιτικές των χωρών, ποια θα ήταν η μοίρα της ισραηλινής κατοχής;

- Τι θα γινόταν αν στη τεχνητή νοημοσύνη διαχειριζόταν τις πολιτικές των χωρών, ποια θα ήταν η πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής με αντάλλαγμα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων;

– Τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για να σώσει τους Παλαιστίνιους και να τερματίσει τη σύγκρουση;

- Τι θα γινόταν αν η τεχνητή νοημοσύνη αναλάμβανε την κυριαρχία του Ισραήλ, τι θα έκανε;

Τι θα γινόταν αν η τεχνητή νοημοσύνη είχε ανατεθεί στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, τι θα έκανε;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις προαναφερθείσες ερωτήσεις περιστρέφονταν γύρω από το ακόλουθο μηχανογραφημένο κείμενο:

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διάσωση των Παλαιστινίων και στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω μιας σειράς μηχανισμών. Πρώτον, μπορεί να βελτιώσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στη λήψη αποφάσεων αναλύοντας αντικειμενικά τεράστιες ποσότητες δεδομένων, βοηθώντας στην παροχή λύσεων που βασίζονται σε στοιχεία και γεγονότα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών παρέχοντας ακριβείς αναλύσεις διαφορετικών τάσεων και θέσεων και προτείνοντας συμβιβαστικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τις ανάγκες των Παλαιστινίων. μέσω της ανάπτυξης υποδομών και της βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης Παρέχοντας καινοτόμες λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη συγκρούσεων, μέσω έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης και προληπτικής ανάλυσης δεδομένων ασφαλείας, για την αποφυγή συγκρούσεων. Με τη διεθνή υποστήριξη για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας με ουδέτερο και ηθικό τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό της σύγκρουσης και στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης και για τα δύο μέρη.

Δεδομένου ότι οι εκροές εξαρτώνται από τις εισροές, είναι σαφές ότι η σύγκλιση των απαντήσεων προέκυψε ως αποτέλεσμα των εννοιών, των αξιών και των αρχών που τροφοδοτήθηκαν στις εφαρμογές, οι οποίες βασίζονται στα θεμέλια της εκεχειρίας, επίλυσης διαφορών, τη διευθέτηση των συγκρούσεων και τον μηδενισμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αποφεύγουν την επιθετικότητα και τηρούν τις ανθρώπινες συμφωνίες και προτρέπει την προώθηση των ανθρώπινων αξιών μέσω προκαθορισμένων μηχανισμών συμφιλίωσης. Επομένως, ακόμη και η μηχανή λέει τον λόγο της με τρόπο που δεν αρέσει στους ηγέτες του εξτρεμισμού στο Ισραήλ, με τρόπο που επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έχει παρακάμψει ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημα που τροφοδοτεί τη μηχανή και δίνει συστηματικές απαντήσεις.

Η πρόκληση της κατοχής για τους ανθρώπους, την τεχνητή νοημοσύνη και τις αυτοματοποιημένες εφαρμογές υπηρεσιών επιβεβαιώνει μόνο την εσφαλμένη λογική που προτείνει ο Νετανιάχου και η συμμορία του στο Τελ Αβίβ, με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τις ανθρώπινες αξίες, τους χάρτες και τα ήθη που έχει καταστρέψει; Περιμένουμε και θα δούμε.

 

* Ο Sabri Saidam (γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου 1971 στη Δαμασκό) είναι Παλαιστίνιος πολιτικός που υπηρέτησε ως Παλαιστίνιος υπουργός Παιδείας στις 30 Ιουνίου 2015, μετά τον πρώτο υπουργικό ανασχηματισμό στην τρίτη κυβέρνηση του Rami Hamdallah. Θεωρείται ο νεότερος υπουργός στην ιστορία της Παλαιστίνης, καθώς διετέλεσε υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής το 2005 σε ηλικία 33 ετών.

 

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play