Του Ανδρέα Αγαθοκλέους
Θέλοντας να συμβάλω στην όλη συζήτηση και στη ορθή ενημέρωση του κύπριου καταναλωτή, εισαγόμενου καινούργιου και εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, με βάση την μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία μου ως επαγγελματίας στον κλάδο εμπορίας καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, επί 35 συνεχή χρόνια, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Μετά από, την τουρκική εισβολή το 1974, την ανώμαλη κατάσταση που ακολούθησε σε ό,τι αφορούσε στην οικονομία του τόπου και το κενό που είχε δημιουργηθεί στην προσφορά/ζήτηση, Κύπριοι επιχειρηματίες δραστηριοποιήθηκαν αμέσως στην εισαγωγή από την Ιαπωνία, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη για απόκτηση ενός καλού, φθηνού και αξιόπιστου αυτοκίνητου. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, οι έξι στους δέκα κύπριους καταναλωτές, μέχρι και σήμερα, να προτιμούν την νέα επιλογή που τους είχε δοθεί.
Συναφώς με τα πιο πάνω, αυτό το οποίο έχει γίνει καθολικά αποδεκτό είναι ότι, η αγορά εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκίνητου προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και επιπρόσθετα:
*Χαμηλότερο Κόστος Συντήρησης. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών εισαγωγής καινούργιων και μεταχειρισμένων εξαρτημάτων, έχουν δραστηριοποιηθεί στον κλάδο με αποτέλεσμα την άμεση, διάθεση ανταλλακτικών και υποστήριξη των εργασιών συντήρησης και επισκευής. Παράλληλα, αρκετά συνεργεία αυτοκινήτων με τα ανάλογα διαγνωστικά νέας τεχνολογίας και με χαμηλή χρέωση σε ό,τι αφορά εργατοώρες, προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στη τσέπη του καταναλωτή.
*Έλεγχοι Ασφάλειας και Εκπομπών CO2. Όλα τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα Ιαπωνίας, πρώτα εγγράφονται στην Ιαπωνία ως καινούργια, πράγμα που σημαίνει ότι, εκ προοιμίου πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ρίπων και ασφάλειας της χώρας οι οποίες είναι ανώτερες από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τα εν λόγω αυτοκίνητα εισαχθούν στην Κύπρο, με ευρωπαϊκή οδηγία, περνούν υποχρεωτικά από «SVA test» δηλαδή, «Έλεγχο Μεμονωμένου Οχήματος» που περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας, ρίπων και αν αυτά, έχουν εμπλακεί σε ατύχημα. Επιπρόσθετα, τα αυτοκίνητα περνούν από έλεγχο Μ.Ο.Τ. όπου ελέγχονται όλα τα μηχανικά μέρη τους. Ανάλογα δε, με τα αποτελέσματα ελέγχου ρίπων, καταβάλλονται οι ανάλογες φορολογίες. Μετά τους εν λόγω ελέγχους το όχημα αποκτά το «διαβατήριο» εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
*Πιστοποιητικό Καταλληλόλητας (CoC – Certificate of Conformity). Το εν λόγω πιστοποιητικό εκδίδεται από τον κατασκευαστή και δίδεται αποκλειστικά και μόνο στον αντιπρόσωπο του στην Κύπρο. Ο δε κατασκευαστής αρνείται να εκδώσει το ανάλογο πιστοποιητικό για παράλληλη εισαγωγή εκτός του αντιπροσώπου του, έστω και εάν το εισαγόμενο αυτοκίνητο είναι ανώτερων προδιαγραφών, με απώτερο σκοπό να προστατεύει τα συμφέροντα του εισαγωγέα/αντιπροσώπου του κάτι που αυτό αποβαίνει ενάντια στα συμφέροντα του καταναλωτή και στις αρχές της ελεύθερης αγοράς. Σε αυτό το σημείο σας θυμίζω το μεγάλο σκάνδαλο στις ΗΠΑ, όπου κατασκευαστής συγκεκριμένης μάρκας, δήλωνε χαμηλότερους ρίπους στα CoC προκειμένου να πετύχει μείωση στους εισαγωγικούς δασμούς.
Υποχρέωση κατασκευαστών για ανακλήσεις και εισηγήσεις
Όταν ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων διαπιστώνει ότι μια συγκεκριμένη μάρκα και μοντέλο αυτοκινήτου έχει ελάττωμα που σχετίζεται με την ασφάλεια, εκδίδει ανάκληση ειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες για το ακριβές ζήτημα ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Κύπρου και όταν τα αυτοκίνητα εγγραφούν στη Δημοκρατία και προκύψει ανάκληση, ο κατασκευαστής ενημερώνει τον διανομέα/αντιπρόσωπο του, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων/πελάτες του. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απευθύνεται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών προκειμένου να πάρει τα στοιχεία ιδιοκτητών αυτοκινήτων της ίδιας μάρκας/μοντέλου που είναι παράλληλης εισαγωγής. Ο διανομέας/αντιπρόσωπος της συγκεκριμένης μάρκας/μοντέλου θα πρέπει και είναι υποχρεωμένος να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για αποκατάσταση της βλάβης, ενημερώνοντας παράλληλα και τον κατασκευαστή. Ο κατασκευαστής προσφέρει δωρεάν επισκευές για να διατηρήσει θετικές κριτικές ικανοποίησης πελατών και ως εκ τούτου ο διανομέας/αντιπρόσωπος δεν επιβαρύνεται με οποιοδήποτε κόστος όπως και ο αγοραστής. Με τα πιο πάνω λεχθέντα διασφαλίζεται και η αποκατάσταση της αλυσίδας ενημέρωσης στα οχήματα από τρίτες χώρες και για τα υφιστάμενα οχήματα που κυκλοφορούν ήδη στην Κύπρο και για τις νέες εισαγωγές. Κατόπιν των παραπάνω πιστεύω ότι, η διαχρονική προσπάθεια από συγκεκριμένους εισαγωγείς καινούργιων οχημάτων στην Κύπρο, με διάφορες προφάσεις, να αποστερήσουν το δικαίωμα του Κύπριου καταναλωτή στην επιλογή, οδηγεί σε μονοπωλιακά καθεστώτα, αλλαγή ισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με απρόσμενες συνέπειες εις βάρος του απλού πολίτη λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες .
*Εισαγωγέας Καινούργιων και Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων στην Κύπρο