Η Ολομέλεια εν μέσω αντεγκλήσεων και έντασης ψήφισε τη νομοθεσία για τις δημόσιες συγκεντρώσεις και παρελάσεις, ενώ έξω από τη Βουλή διεξαγόταν διαμαρτυρία κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου.
Υπέρ ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ (σύνολο 26 ψήφοι υπέρ).
Εναντίον τάχθηκαν το ΑΚΕΛ, οι Οικολόγοι, ο Κωστής Ευσταθίου και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους (σύνολο 17 ψήφοι εναντίον).
Απορρίφθηκαν τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 21 του Συντάγματος, μέσω του καθορισμού συνταγματικά επιτρεπόμενων ρυθμίσεων. Στο ν/σ προστέθηκε ο όρος «έκτακτη συγκέντρωση», η οποία πραγματοποιείται ένεκα απρόβλεπτου, τρέχοντος ή επικείμενου γεγονότος, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η τήρηση των διατάξεων που αφορούν την ειδοποίηση από τον διοργανωτή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας και την οικεία αρχή τοπικής διοίκησης.
Προστίθεται επίσης διευκρίνιση αν η παρέλαση διεξάγεται προς τιμήν μίας εθνικής επετείου ή άλλου σημαντικού γεγονότος.
Τροποποιήθηκε επίσης η πρόνοια που προβλέπει τη δυνατότητα της Αστυνομίας να διατάσσει πρόσωπο να αφαιρεί ή να απομακρύνει το αντικείμενο ή προϊόν ή τέχνασμα που αποκρύπτει ή καλύπτει την ταυτότητα ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του, με τρόπο που να μην μπορεί να αναγνωριστεί, ώστε να διευκρινίζεται ότι αυτό επιτρέπεται, όταν υπάρχει εύλογη υποψία ότι η συγκέντρωση ή παρέλαση πρόκειται να καταστεί μη ειρηνική, λόγω πράξης προσώπου ή ότι διαπράττεται ή πρόκειται να διαπραχθεί αδίκημα στην περιοχή της συγκέντρωσης ή παρέλασης από πρόσωπο που συμμετέχει σε αυτήν.
Παράλληλα διαγράφεται το αδίκημα που προβλέπει ότι πρόσωπο είναι ένοχο αδικήματος, εάν μετά την κοινοποίηση απόφασης διάλυσης μίας συγκέντρωσης ή παρέλασης αυτό βρίσκεται στην περιοχή αυτής και καλύπτει ή αποκρύπτει την ταυτότητά του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμο.
Το ν/σ προβλέπει παράλληλα την αύξηση του ανώτατου ορίου της προβλεπόμενης χρηματικής ποινής από 4,000 ευρώ σε 10,000 του αδικήματος που αφορά την προτροπή προσώπου σε χρήση βίας ή τη διάπραξη πράξεων βίας με σκοπό την αλλοίωση του ειρηνικού χαρακτήρα της παρέλασης ή συγκέντρωσης.
Αυξάνεται και το ανώτατο όριο της προβλεπόμενης χρηματικής ποινής του αδικήματος που αφορά την περίπτωση που υπάρχει εύλογη υποψία ότι η συγκέντρωση ή η παρέλαση πρόκειται να καταστεί μη ειρηνική και πρόσωπο αρνείται χωρίς εύλογη αιτία να αφαιρέσει αντικείμενο ή προϊόν ή τέχνασμα ή καλύπτει ή αποκρύπτει με οποιονδήποτε τρόπο την ταυτότητά του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του, ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί, από τρεις χιλιάδες ευρώ σε πέντε χιλιάδες.
Τροποποιείται και το προβλεπόμενο αδίκημα της άρνησης χωρίς εύλογη αιτία αφαίρεσης ή απομάκρυνσης αντικειμένου ή προϊόντος ή τεχνάσματος το οποίο καλύπτει ή αποκρύπτει ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά προσώπου κατά παράβαση της διαταγής της Αστυνομίας , ώστε αυτό να αφορά οποιοδήποτε πρόσωπο στο πλαίσιο της συγκέντρωσης ή παρέλασης και όχι μόνο συμμετέχοντες σε αυτήν, νοουμένου ότι συντρέχει και η προϋπόθεση ότι το εν λόγω πρόσωπο προβαίνει σε πράξεις που ενδέχεται να καταστήσουν τη συγκέντρωση ή την παρέλαση μη ειρηνική ή να οδηγήσουν στη διάπραξη αδικήματος.
Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τη διαδικασία ειδοποίησης του διοργανωτή δημόσιας συγκέντρωσης ή παρέλασης πριν από την πραγματοποίηση αυτής, χωρίς ωστόσο η ειδοποίηση να καθίσταται υποχρεωτική και καθορισμό υπεύθυνου αξιωματικού της Αστυνομίας, ως συνδέσμου της Αστυνομίας με τον διοργανωτή της συγκέντρωσης ή της παρέλασης.
Ρυθμίζεται η δυνατότητα του Αρχηγού Αστυνομίας να επιβάλλει περιορισμούς σε σχέση με συγκέντρωση ή παρέλαση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει προκαθορισμένης διαδικασίας και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις που ο Αρχηγός δύναται να αποφασίσει τη διάλυση συγκέντρωσης ή παρέλασης και της σχετικής διαδικασίας που πρέπει να προηγηθεί της απόφασης.
Η συζήτηση και ψήφιση έγινε ενώ έξω από τη Βουλή διεξάγετο διαμαρτυρία κατά της ψήφισης του ν/σ.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ν/σ που συζητείται υπό τη σκιά της "τρομοκρατίας" κατά των γραφείων του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Μίλησε για βία, προσπάθεια φίμωσης και για βίντεο που κυκλοφόρησε από οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη. "Ντροπή, μας απειλούν και εκβιάζουν τον Οίκο της Δημοκρατίας, μας απειλούν να έρθουν στα σπίτια μας, πού οδηγεί αυτή η ανεκτικότητα;" ανέφερε.
Ανέφερε ότι μετά την εξέλιξη αυτή, δεν έχει καμία επιφύλαξη ότι πρέπει να στηριχθεί το ν/σ. Είπε επίσης ότι μέλη κόμματος είναι αυτή τη στιγμή έξω από τη Βουλή και "συναγελάζονται με αυτούς που προέβησαν σε ποινικά αδικήματα, τους ''ριτουιτάρουν'' και είναι καιρός να περιθωριοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους".
Στην αναφορά αυτή το ΑΚΕΛ την κάλεσε αν έχει στοιχεία ότι άτομα που διαμαρτύρονται έχουν σχέση με την επίθεση στο ΔΗΣΥ, να πάει στην Αστυνομία με στοιχεία.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι η πράξη κατά του κόμματός της είναι καταδικαστέα, προσθέτοντας ότι η βία και ο τραμπουκισμός δεν γίνονται ανεκτά. Είπε ότι όσα αντίκρισαν ήταν αηδιαστικά και ότι μετά τα συμβάντα κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία ότι το ν/σ πρέπει να υπερψηφιστεί.
Το ν/σ, σημείωσε, προστατεύει το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης με νόμιμους περιορισμούς για τη δημόσια ασφάλεια όπως είναι η κάλυψη του προσώπου που ίσως οδηγούν στο ερώτημα αν πρόκειται να προβεί ο οποιοσδήποτε που καλύπτει το πρόσωπό του σε αξιόποινη πράξη και δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί.
Δεν ποινικοποιείται καμία ειρηνική συνάθροιση ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ψήφιση του ν/σ δεν πρέπει να έχει ιδεολογικό πρόσημο.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το ν/σ έχει πολύ καλές διατάξεις, αλλά κρύβονται σε αυτό και διατάξεις αστυνομικού κράτους, δίνοντας εξουσία σε παρέμβαση αστυνομικού να διαλύσει συνάθροιση και εκδήλωση. Ανέφερε ότι για το θέμα της κουκούλας και της κάλυψης θα μπορούσε να ισχύσει σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις. Στο ν/σ αυτό, είπε, κρύβονται οι "δαίμονες της κολάσεως".
Ο Βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι το ν/σ καταπατεί ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι σωστά λέχθηκε ότι αν μας απασχολεί το ζήτημα της κουκούλας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, τότε να το ρυθμίσουμε εκεί. Είπε εξάλλου ότι οι τραμπουκισμοί στα γραφεία του ΔΗΣΥ είναι καταδικαστέοι. Υπενθύμισε επίσης δικαστική απόφαση που επιτρέπει τη διαδήλωση αλλά και το δικαίωμα του καθενός να παραμένει ανώνυμος.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το ν/σ έχει πολλά προβλήματα που δεν διορθώνονται. Ανέφερε ότι με την αύξηση της ακροδεξιάς στη Βουλή, τον φοβίζει τι θα γίνει στο μέλλον.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η έκφραση άποψης με ειρηνικό τρόπο είναι κατοχυρωμένο και ότι σε κάποιες περιπτώσεις που η κατάσταση ξεφεύγει, χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο. Ανέφερε ότι το ν/σ κινείται στην ορθή κατεύθυνση και αν υπάρχουν κενά, "να τα διορθώσουμε". Καταδίκασε τα όσα έγιναν στα γραφεία του ΔΗΣΥ, υπενθυμίζοντας ότι χειρότερα συνέβησαν κατά των γραφείων της ΕΔΕΚ. Η ασυδοσία, είπε, πρέπει να τιμωρείται.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης καταδίκασε την επίθεση κατά του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι η δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί. Ανέφερε ότι πρέπει να ασκείται το δικαίωμα της έκφρασης και την ίδια ώρα προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια. Το ν/σ καλύπτει κενά "και θα το ψηφίσουμε", ανέφερε.
Ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, επίσης της ΔΗΠΑ, είπε ότι η ελευθερία έκφρασης και η διαμαρτυρία είναι κατοχυρωμένα και η πρόθεση ρύθμισης είναι θεμιτή και ευπρόσδεκτη. Αναφέρθηκε σε αλλαγές που επήλθαν και είπε ότι αν υπάρξει παρέκκλιση από αυτά που προνοούνται, "θα παρέμβουμε".
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι καταδικάζουν τη βία κατά του ΔΗΣΥ και υπενθύμισε ότι και το κόμμα του ήταν θύμα στο παρελθόν. Ανέφερε ότι το ν/σ συζητείται στην επέτειο των τραγικών γεγονότων του Μαρί, όταν η Κυβέρνηση Χριστόφια τότε, εφάρμοσε ακραία καταστολή των αυθόρμητων εκδηλώσεων με χρήση και δακρυγόνων, όπως είπε.
Διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ "σχίζει σήμερα τα ιμάτιά του όταν ήταν οι πρώτοι διδάξαντες της αυταρχικής καταστολής διαδήλωσης".
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι το ν/σ επιχειρεί να βάλει τάξη σε μια κοινωνία που θέλει να είναι ευνομούμενη και προστατεύει το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης αλλά και στο δικαίωμα όσων δεν θέλουν να διαμαρτυρηθούν. "Οποιος διαμαρτύρεται ειρηνικά δεν έχει πρόβλημα, όποιος θέλει να τα σπάσει θα έχει πρόβλημα", ανέφερε.
Το κρίσιμο στοιχείο στο ν/σ είπε, αφορά το πότε μια διαδήλωση μπορεί να διαλυθεί και αυτό διασφαλίζεται. Υπενθύμισε και το γεγονός ότι η Βουλή επέκρινε πολλές φορές στο παρελθόν την Αστυνομία γιατί παρέμεινε αδρανής σε εκδηλώσεις.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε αποτροπιασμό για την επίθεση στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Ανέφερε ότι το ν/σ είναι ισορροπημένο και ότι το θέμα της κουκούλας ρυθμίζεται πολύ σωστά και δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα. Ανέφερε ότι έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων, και όσων διαδηλώνουν και όσων μένουν στα σπίτια τους.
Ο Βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας επίσης του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι χάσαμε το κέντρο βάρους μας, χάσαμε την κλασική μας παιδεία και το σεβασμό στους άλλους. Αναφέρθηκε σε ομάδα ανηλίκων στην Λάρνακα που προβαίνει σε διάφορες παρανομίες αλλά αφήνονται ελεύθεροι και ότι είναι καιρός η Αστυνομία να παρεμβαίνει.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι το πλέον κακόγουστο ανέκδοτο που άκουσε σήμερα είναι ότι "η Χρυσή Αυγή - ΕΛΑΜ αντιτίθεται στη βία". Ανέφερε ότι είναι παράδοξο το ΕΛΑΜ να επικαλείται τον Μίκη Θεοδωράκη και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ καταδίκασε την επίθεση κατά του ΔΗΣΥ. Υπενθύμισε όμως ότι και το κόμμα του πρόσφατα ήταν θύμα με επίθεση στο οίκημά του στη Λακατάμεια.
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι το ν/σ προνοεί ότι 20 άτομα θεωρούνται διαδήλωση και μπορεί να διακόπτεται και να διαλύεται, πρέπει να ενημερώνει ο διοργανωτής επτά μέρες πριν, πότε θα αρχίσει και πότε θα ολοκληρωθεί και τι πλακάτ θα κρατούν οι συμμετέχοντες.
Διερωτήθηκε "αν όσοι τάσσονται υπέρ καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν" και αν τα όσα προνοούνται είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα. Διερωτήθηκε επίσης τι σχέση έχει το ν/σ και τα όσα λέγονται, με τα πογκρόμ της Χλώρακας και της Λεμεσού.
Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε το ν/σ "έκτρωμα" και είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να βγαίνει στους δρόμους γιατί δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και δεν φορά κουκούλες. Αναφέρθηκε σε εκτεταμένη νομολογία του ΕΔΑΔ για ομαλή άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το ν/σ, με την υποκειμενική κρίση ενός ατόμου, απαγορεύει συγκέντρωση και οδηγεί σε σύλληψη προσώπων. Μίλησε για συντονισμένη προσπάθεια επιβολής σιωπής και διερωτήθηκε γιατί κανείς δεν αντιδρά. Ανέφερε επίσης ότι η Αστυνομία θέλει να κάνει εύκολη τη δουλειά της, με το να περιορίσει τις συγκεντρώσεις.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς επεξήγησε τις τροπολογίες του κόμματός του. Ανέφερε ότι η συζήτηση δεν γίνεται σε κενό αέρος θυμίζοντας ότι "αυτή την ώρα που μιλάμε", άνθρωποι διώκονται γιατί ύψωσαν πανό στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Ανέφερε ότι το κόμμα του είναι καχύποπτο και διερωτήθηκε αν σε άλλη χώρα του κόσμου πρέπει να ενημερώνει ο διοργανωτής επτά μέρες πριν και αν μπορεί Αστυνομικός να συλλαμβάνει άτομο γιατί υποψιάζεται ότι θα διαπράξει αδίκημα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ανέφερε ότι το ν/σ ρυθμίζει την ομαλή διεξαγωγή διαδηλώσεων και προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Θύμισε ότι αυτή η Βουλή είχε επικρίνει την Αστυνομία για τους χειρισμούς της σε διαδηλώσεις στον Εναέριο και τον Πρόεδρο της Δημορατίας για τη διαδήλωση κόμματος στον αυτοκινητόδρομο με κλείσιμο και ταλαιπωρία χιλιάδων.
Ανέφερε ότι το ν/σ κατοχυρώνει το δικαίωμα στην διαδήλωση και δεν το απαγορεύει. Διερωτήθηκε αν δεν ψηφιστεί το ν/σ, αν κάποιοι αποδέχονται την ισχύουσα νομοθεσία που προνοεί και ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι πρέπει να ανησυχούν όσοι κρύβονται στον όχλο και όχι όσοι διαμαρτύρονται ειρηνικά.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ν/σ αντικαθιστά έναν απαρχαιωμένο νόμο. Είπε επίσης ότι προσπάθησε να μάθει ποιες είναι αυτές οι 35 οργανώσεις που αυτή τη στιγμή διαδηλώνονται έξω από τη Βουλή, προσθέτοντας ότι και μετά την ψήφιση του ν/σ αυτές οι οργανώσεις θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν και αυτό τους το προσφέρει η αστική, φιλελεύθερη δημοκρατία μας που εχθρεύονται, όπως είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ