Ξέχασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκαν από χιλιάδες πολίτες στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Τίποτα, τελικά, δεν έμαθαν από την εκλογή του Φειδία, ενός τύπου που δεν έχει να επιδείξει τίποτα απολύτως. Και όμως, έλαβε συνολικά 71.265 ψήφους καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ιωάννη Κασουλίδη από το 2004 όπου έλαβε 67.251 ψήφους.
Αντί, λοιπόν, να προβληματιστούν και να προχωρήσουν στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος, τα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεχίζουν να πορεύονται με τα ίδια μυαλά, θεωρώντας ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το εκλογικό «ποίμνιον» θα τους ακολουθήσει. Εκτίμηση της στήλης είναι ότι, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα απωλέσουν χιλιάδες ψήφους, πλην του ΕΛΑΜ, το οποίο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από την ημέρα ίδρυσής του, καταγράφει αύξηση ποσοστών. Όπως εκτιμάται, ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά θα λάβει και η πολιτική κίνηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η ίδρυση της οποίας θα ανακοινωθεί πριν τα τέλη του μήνα.
Σωσίβιο για τα κοινοβουλευτικά κόμματα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές αποτελεί η θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, την οποίαν, όμως, απέρριψε η πλειοψηφία των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα. Αν και δόθηκαν γραπτώς διαβεβαιώσεις στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ότι η Υπηρεσία Εκλογών είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα οποιαδήποτε τεχνοκρατικής ή πρακτικής φύσεως ζητήματα που θα προκύψουν απο την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας.
Η μεγάλη διαφορά της οριζόντιας ψηφοφορίας από την απλή αναλογική που προβλέπει το ισχύον εκλογικό μας σύστημα έγκειται στο γεγονός ότι, στην οριζόντια ψηφοφορία ο ψηφοφόρος ψηφίζει πρόσωπα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ενώ στην απλή αναλογική, ο ψηφοφόρος επιλέγει πρώτα κόμμα και ακολούθως ψηφίζει υποψήφιους του συγκεκριμένου κόμματος που επιθυμεί να τον εκπροσωπούν στη Βουλή. Συνεπώς, από τη μια έχουμε εκλογές προσώπων και προσωπικοτήτων και από την άλλη εκλογές κομμάτων.
Οι υπέρμαχοι της οριζόντιας ψηφοφορίας θεωρούν ότι, με την υιοθέτηση του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η αποχή και η απαξίωση, διότι, ο ψηφοφόρος θα έχει περισσότερες επιλογές και παράλληλα, θα συμβάλει στην αξιοποίηση προσωπικοτήτων που σήμερα απαξιώνουν την κομματική - πολιτική ζωή. Για παράδειγμα, εάν εφαρμοζόταν η οριζόντια ψήφος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε ένας πολίτης, για δικούς του λόγους και με βάση τα δικά του κριτήρια, να ψηφίσει τον υποψήφιο βουλευτή του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου, Νίκο Γεωργίου, και τον υποψήφιο βουλευτή της ΔΗΠΑ στην επαρχία Αμμοχώστου, Μιχάλη Γιακουμή. Συνεπώς, στην οριζόντια ψηφοφορία δίνεται σημασία στα πρόσωπα.
Στην απλή αναλογική πρώτιστο ρόλο παίζουν οι προτάσεις και οι θέσεις των κομμάτων. Στη συνέχεια, βεβαίως, υπεισέρχονται και άλλα επιμέρους κριτήρια για το πώς ψηφίζει κανείς, όπως είναι για παράδειγμα οι πελατειακές σχέσεις, οι φιλίες, οι συγγενείς, οι κουμπαριές κ.ο.κ. Αυτό συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει ανεξαρτήτως εκλογικού συστήματος.