Περιμένεις ανυπόμονα να ανάψει το πράσινο στο φανάρι για να ξεχυθείς μπροστά με τη μοτοσικλέτα ή το scooter σου. Έχεις ήδη «κουμπώσει» την πρώτη σχέση και το ίδιο δευτερόλεπτο που ανάψει πράσινο, ανοίγεις το γκάζι και ξεκινάς.
Εκείνο όμως που δεν περίμενες είναι ότι καλός συνοδοιπόρος σου στο δρόμο, αποφάσισε ότι προλαβαίνει το πορτοκαλοκόκκινο φανάρι που άναβε για εκείνον απέναντι με αποτέλεσμα να έρθετε πιο… κοντά από ότι θα θέλατε και οι δύο.

Μία από τις συχνές πρακτικές που παρατηρούνται στην καθημερινή κυκλοφορία είναι η απότομη εκκίνηση, η ταχεία και έντονη επιτάχυνση αμέσως μόλις ανάψει το πράσινο. Παρότι συχνά ερμηνεύεται ως ένδειξη βιασύνης ή αυτοπεποίθησης, έρευνες καταδεικνύουν ότι η πρακτική αυτή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
Η απότομη επιτάχυνση, γνωστή και ως «harsh acceleration», έχει συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά ατυχημάτων. Σύμφωνα με μελέτες που αξιοποιούν τηλεματικά δεδομένα από στόλους οχημάτων, τέτοιες απότομες αλλαγές ταχύτητας θεωρούνται μορφή επιθετικής οδήγησης.

Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης, αλλά και επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του οδηγού να ελέγξει το όχημα σε απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως αιφνίδιο φρενάρισμα προπορευόμενου οχήματος ή κίνηση πεζού και φυσικά την περίπτωση που παρανομεί ο άλλος οδηγός και περνάει με κόκκινο.
Τι είναι το «Volatility», τι λένε οι μελέτες
Ερευνητικά προγράμματα όπως το SHRP (Strategic Highway Research Program) δείχνουν ότι η «αστάθεια» στην οδήγηση, δηλαδή οι έντονες διακυμάνσεις στην επιτάχυνση και επιβράδυνση, σχετίζεται άμεσα με αυξημένο αριθμό συγκρούσεων, ειδικά σε διασταυρώσεις. Οδηγοί που επιταχύνουν απότομα από στάση παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να εμπλακούν σε ατύχημα συγκριτικά με όσους ξεκινούν με ομαλό τρόπο.

Ινστιτούτα όπως το Virginia Tech Transportation Institute έχουν αναπτύξει συστήματα εντοπισμού «συμβάντων υψηλού κινδύνου», τα οποία περιλαμβάνουν και τις απότομες επιταχύνσεις ως δείκτες επικινδυνότητας. Παράλληλα, θεωρίες όπως το «driver celeration behaviour» εξηγούν ότι οι συχνές και έντονες μεταβολές στην ταχύτητα σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά εμπλοκής σε τροχαία.
Τι πρέπει να κάνουμε
Η γρήγορη εκκίνηση από φανάρια δεν αποτελεί μόνο συνήθεια κακής οδικής συμπεριφοράς, αλλά και τεκμηριωμένο παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας και ελεγχόμενης εκκίνησης συμβάλλει στην οδική ασφάλεια, προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης σε απρόβλεπτες συνθήκες.

Την επόμενη λοιπόν φορά που σταθείτε στο φανάρι, όταν ανάψει πράσινο δώστε 2-3 δευτερόλεπτα στον εαυτό σας και έπειτα εκκινήστε. Φυσικά, πάντα ελέγχεται τη διασταύρωση γιατί ποτέ δεν ξέρεις… Και μην δίνεται σημασία στα οχήματα που ακολουθούν και κορνάρουν.