Η ήπια ισχύς ως στρατηγικό εργαλείο για την Κύπρο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Header Image

Σε μια εποχή κατά την οποία η στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί για την άσκηση διεθνούς επιρροής, η έννοια της ήπιας ισχύος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα για μικρά κράτη όπως η Κύπρος. Ο όρος, όπως διατυπώθηκε από τον Joseph Nye, περιγράφει την ικανότητα μιας χώρας να επηρεάζει τη συμπεριφορά άλλων όχι μέσω εξαναγκασμού ή οικονομικών πιέσεων αλλά μέσω της έλξης -δηλαδή της πολιτισμικής επιρροής, των αξιών και της εξωτερικής πολιτικής με θετικό αποτύπωμα.

Τα είδη της ήπιας ισχύος μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, ο πολιτισμός, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονή του έκφραση, αποτελεί βασικό φορέα ήπιας ισχύος. Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά -αρχαιολογικά μνημεία, γαστρονομία, μουσική αλλά και σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία- μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος προβολής μιας θετικής εικόνας στο εξωτερικό, ενισχύοντας την παρουσία της χώρας στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Δεύτερον, οι πολιτικές αξίες και η προσήλωση στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία συνιστούν κρίσιμο πυλώνα ήπιας ισχύος. Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να προβάλλει την ταυτότητά της ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη διπλωματική της αξιοπιστία. Η στάση της στο Κυπριακό, εφόσον παραμένει προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα, συμβάλλει καθοριστικά στην εικόνα της ως χώρας που επιδιώκει λύση μέσω ειρηνικών και θεσμικών οδών.

Τρίτον, η εξωτερική πολιτική που στηρίζεται σε συνεργασίες, ανθρωπιστική δράση και πολιτιστική διπλωματία ενισχύει την ήπια ισχύ ενός κράτους. Η Κύπρος έχει αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με γειτονικές χώρες, επενδύοντας σε τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Παράλληλα, η διεθνής παρουσία κυπριακών πανεπιστημίων, τα πολιτιστικά ιδρύματα και τα συνέδρια με διεθνή απήχηση μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή την εικόνα.

Η ήπια ισχύς δεν είναι στατική ούτε αυθύπαρκτη. Δεν προκύπτει αυτόματα από την πολιτιστική κληρονομιά ή τη γεωγραφική θέση ενός κράτους αλλά απαιτεί συνεχή επένδυση σε ανθρώπινο και θεσμικό κεφάλαιο, μακρόπνοη στρατηγική στόχευση και συντονισμό πολιτικών σε πολλαπλά επίπεδα. Η Κύπρος οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έναν συνεκτικό πολιτισμικό, μορφωτικό και διπλωματικό σχεδιασμό, που να ενσωματώνει τόσο την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών όσο και τη δημιουργία νέων μηχανισμών εξωστρέφειας. Η αξιοποίηση του πνευματικού αποθέματος της Διασποράς, η ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών, η προώθηση της κυπριακής δημιουργικότητας στο εξωτερικό και η στρατηγική συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια και πολιτιστικούς θεσμούς μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ήπιας ισχύος. Σε ένα πολυπολικό και ρευστό διεθνές περιβάλλον, η ήπια ισχύς δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαίο εργαλείο άσκησης επιρροής για ένα μικρό κράτος με μεγάλο γεωπολιτικό εκτόπισμα.

*Καθηγητή-ανθρωπολόγου στο Philips University, πρώην πρύτανη

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play