«Η γονιμότητα ως κοινωνικό ζήτημα: Μπορείς (θέλεις;) να αποκτήσεις παιδί πριν τα 40;» της Μαρίνας Σωτηρχέλλη

ΜΑΡΙΝΑ ΣΩΤΗΡΧΕΛΛΗ

Header Image
Το ζήτημα της γονιμότητας, της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητας είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικό θέμα και απασχολεί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

 

Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο το οποίο έχει συζητηθεί από πολλούς και έχει κατακριθεί. Αναφερόμαστε στο βίντεο που έχει να κάνει με το συνέδριο για την Γονιμότητα. Αυτό που εξόργισε την κοινωνία, όπως είδαμε μέσα από τα social media, ήταν όλα αυτά που ειπώθηκαν στο βίντεο αλλά και η ίδια η σκηνοθεσία του βίντεο. Σκοπός ήταν να διαφημίσει το συνέδριο για τη Γονιμότητα αλλά κατέληξε με τις λάθος επιλογές που έγιναν από τους δημιουργούς του, να στοχοποιεί τις γυναίκες αποκλειστικά για την υπογονιμότητα. Αυτό που πολλοί ανέφεραν είναι ότι στο βίντεο δεν συμμετείχαν άντρες, σαν οι ίδιοι να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα γονιμότητας.

 



 

Δεν θα σταθούμε μόνο στο βίντεο, το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο απλό και περιεκτικό, ενημερώνοντας το κοινό για το συγκεκριμένο συνέδριο, χωρίς όλο αυτό το σενάριο που απέτυχε. Το ζήτημα της γονιμότητας, της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητας είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικά θέματα και απασχολούν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το βίντεο αυτό έδωσε μια πολύ ωραία ευκαιρία να σκεφτούμε γιατί τα νέα ζευγάρια που θέλουν πολύ να κάνουν παιδί, δεν αποκτούν ή φτάνουν σε μια ηλικία που η φύση αρχίζει να μην τους βοηθά για να αποκτήσουν παιδί.

Φυσικά και οι γυναίκες γνωρίζουν ότι μετά τα 40 μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο, αλλά η επιστήμη πλέον έχει αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να γίνουν μητέρες και σε μεγαλύτερη ηλικία χωρίς να κινδυνεύουν. Το ζήτημα είναι γιατί μια γυναίκα που επιθυμεί από νεαρή ακόμα ηλικία να γίνει μητέρα, να φτάνει στα 40+ για να ξεκινήσει τη διαδικασία. Δεν είναι αργά προφανώς, αλλά γιατί δεν μπόρεσε να το κάνει νωρίτερα;

 



 

Το βίντεο αναφέρει με πολύ λάθος τρόπο τις εξής φράσεις: ‘’Πέρασες στο πανεπιστήμιο, βρήκες μια καλή δουλεία, γνώρισες τον άντρα των ονείρων σου’’, σαν και έπρεπε να μην τα έχει κάνει όλα αυτά στη ζωή της μια γυναίκα, αλλά έπρεπε να ασχοληθεί με την μητρότητα αποκλειστικά.

Οικονομικοί λόγοι

Και ας υποθέσουμε ότι μια γυναίκα έχει κάνει όσα επιθυμούσε σχετικά με τις σπουδές και την εργασία και έχει βρει και τον άντρα των ονείρων της πριν τα 40 και θέλουν και οι δύο παιδί. Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από αυτό το ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί, να στηρίξει αυτό το μεγάλο βήμα; Πως δύο άνθρωποι προχωρούν στο βήμα αυτό χωρίς να έχουν μια σταθερή δουλειά, χωρίς καθόλου δουλειά, χωρίς να πληρώνονται καλά και συνήθως να βρίσκονται κάτω από τον κατώτατο μισθό, όταν καλά καλά δεν μπορούν να συντηρήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, όταν το ενοίκιο είναι ίσο με τον μισθό τους;

Μονογονεϊκές οικογένειες

Και όταν είναι δυο οι γονείς είναι καλά, όταν είναι ένας όμως; Μια γυναίκα που αποφάσισε να κρατήσει το παιδί της για παράδειγμα και το μεγαλώσει μόνη της πως θα ζήσει; Ποιος θα προσέχει το παιδί της, όταν εκείνη πρέπει να δουλέψει, αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πάει σε ένα παιδικό σταθμό; Δεν υπάρχουν πάντα οι παππούδες που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

Προβλήματα υγείας

Ένα ζευγάρι το οποίο θέλει να κάνει παιδί και από τα 25 και από τα 30 και τα 35, και δεν μπορεί, διότι αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας πάσης φύσεως ή έχει πρόβλημα γονιμότητας. Πώς θα στηρίξει οικονομικά μια και δύο και παραπάνω εξωσωματικές;

Οικονομική μέριμνα από το κράτος

Οι εποχές δεν ευνοούν καθόλου τα νέα ζευγάρια και γενικά τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν παιδί, στην γόνιμή τους ηλικία, και σε κάθε ηλικία. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού υπάρχει μέριμνα για τους νέους γονείς. Όχι μόνο υπάρχει οικονομική στήριξη για να μεγαλώσει το παιδί αξιοπρεπώς, αλλά ακόμα και βοήθεια στο σπίτι ώστε να εξοικειωθούν οι γονείς με αυτή τη νέα συνθήκη.

Μόρφωση - Γνώση

Η υπογεννητικότητα-υπογονιμότητα δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικές αιτίες, αλλά και στη γνώση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία που να αναφέρεται σε θέματα γονιμότητας. Οι νέοι φεύγοντας από το σχολείο θα πρέπει να έχουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις σε σχέση με το σώμα τους και την πρόληψη πιθανών κινδύνων. Δεν θα έπρεπε να περιμένουν το συνέδριο γονιμότητας για να ενημερωθούν για τις στοιχειώδεις γνώσεις.

Άνθρωποι που δεν θέλουν να γίνουν γονείς

Σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν επιθυμεί να αποκτήσει παιδί για δικούς του λόγους, και αυτό θα έπρεπε να είναι σεβαστό από τον κοινωνικό περίγυρο. Υπάρχουν και άλλα όνειρα πέρα από τη δημιουργία οικογένειας με παιδιά, που ικανοποιούν το ίδιο ή και περισσότερο τους ανθρώπους. Πολλές φορές υπάρχει έντονη πίεση σε ανθρώπους ώστε να ακολουθήσουν την πεπατημένη. Σπουδές, δουλειά, γάμος, παιδιά και πάει λέγοντας. Είναι επιλογή να μην κάνει κάποιος παιδιά και πρέπει να είναι σεβαστό.

Υπάρχει ο κατάλληλος σύντροφος;

Επίσης πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο πριν από τα 40. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να κάνουν παιδί με το λάθος άνθρωπο για να μην διακινδυνεύσουν αυτό το 4 μπροστά από το νούμερο της ηλικίας τους; Μερικές φορές είναι καλό να μπαίνουμε και στη θέση του παιδιού που θα γεννηθεί, και να δούμε τι θα σκεφτόταν και το ίδιο για τις επιλογές μας.

Η γονιμότητα είναι ένα ευαίσθητο και προσωπικό ζήτημα, πρέπει να είμαστε διακριτικοί. Πρέπει να σεβόμαστε τις επιθυμίες και τα όνειρα των άλλων χωρίς να θεωρούμε ότι μόνο με την απόκτηση παιδιού γίνεσαι ευτυχισμένος. Δεν πρέπει να πιέζουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν παιδί, εκείνοι ξέρουν καλύτερα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Τέλος πρέπει να στηρίζονται οι γονείς από το κράτος ώστε να ζουν αξιοπρεπώς και να μην φοβούνται να αποκτήσουν παιδιά.

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play