Σήμερα 4 Απριλίου είναι η Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων. Δεν είναι μια μέρα που γιορτάζουμε, ούτε μια μέρα που μόνο για σήμερα θα βοηθήσουμε ένα αδέσποτο ζωάκι. Είναι μια ευκαιρία για να σκεφτούμε κάποια πράγματα και να βοηθήσουμε, όσο μπορεί ο καθένας, τα ζωάκια και αυτό να γίνει μια συνήθεια ζωής.
Η υιοθεσία ενός ζώου θα πρέπει να συνοδεύεται από αίσθημα ευθύνης, καθώς πρόκειται για την προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένειά μας, και θα πρέπει να σκεφτούμε όλα όσα χρειάζεται ένα ζωάκι που θα ζήσει μαζί μας. Τον τελευταίο χρόνο με την καραντίνα που ζούμε μέσα στην πανδημία της Covid-19, πολλοί έχουν σπεύσει να υιοθετήσουν ένα ζωάκι, καθώς περνούν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι θετικό για τα καταφύγια ζώων που παίρνουν μια μικρή ανάσα, για τα αδέσποτα, αλλά και για την ψυχολογία των ιδιοκτητών. Ελπίζουμε πως δεν θα είναι μόνο για την καραντίνα, και πως δεν ήταν μια βιαστική απόφαση λόγω των συνθηκών. Ελπίζουμε πως όλα τα ζωάκια που υιοθετήθηκαν δεν θα μείνουν και πάλι στο δρόμο μετά το τέλος της καραντίνας, επειδή δεν τα χρειαζόμαστε πια.

Υπάρχουν όμως και τα αδέσποτα ζωάκια που είναι στο δρόμο, και άλλα που κάποιο καταφύγιο τα φιλοξενεί πλέον, μέχρι να βρουν το παντοτινό τους σπίτι. Όσον αφορά τα ζωάκια που βρίσκονται στο δρόμο, αν δεν μπορείτε να τα υιοθετήσετε εσείς οι ίδιοι, μπορείτε να τα βοηθήσετε με άλλους τρόπους:
1. Πείτε στους φίλους σας ότι υπάρχουν ζωάκια στη γειτονιά σας που μπορούν να τα υιοθετήσουν.
2. Βάλτε μια ταΐστρα με νερό και ξηρά τροφή ώστε να μην μείνουν πεινασμένα.
3. Μπορείτε ως πολυκατοικία ή γειτονιά να συγκεντρώσετε χρήματα ώστε να στειρωθούν, να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός τους, και να είναι πιο υγιή.
4. Αν δείτε κάποιο σκυλάκι να περιφέρεται μόνο του είναι σημαντικό να ενημερώνετε το δήμο σας, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ή ακόμα και κάποιο καταφύγιο.
Στείρωση
Η στείρωση ενός ζώου, είτε δικού σας είτε αδέσποτου που φροντίζετε, είναι υψίστης σημασίας. Πολλές φορές βλέπουμε κυρίως στις γάτες να υπάρχουν συνεχόμενες γέννες, οι οποίες οδηγούν στον πολλαπλασιασμό αδέσποτων γατιών αλλά και δυστυχώς και σε ατυχήματα ή και δηλητηριάσεις. Με τη στείρωση μπορεί να μπει ένα φρένο στην αύξηση αδέσποτων ζώων και στο αποκρουστικό και πολύ δυσάρεστο θέαμα να βλέπουμε ένα μικρό γατάκι σκοτωμένο στο δρόμο. Πολλοί είναι αυτοί που ενοχλούνται στην παρουσία πολλών γατιών έξω από μια πολυκατοικία, καθώς θεωρούν ότι είναι κάτι βρώμικο, και φτάνουν στην έσχατη πράξη να δηλητηριάζουν γάτες ώστε να ΄΄καθαρίσει΄΄ η γειτονιά.
Να σημειωθεί ότι η δηλητηρίαση ζώου αποτελεί ποινικό αδίκημα, και σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι τέτοιο μπορείτε να ενημερώσετε τις Επαρχιακές Ευημερίες Ζώων, τον Τοπικό Αστυνομικό Σταθμό, τον Αστυνομικό της γειτονιάς σας, και τέλος τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460.
Τοποθέτηση Microchip
Εάν έχετε ήδη υιοθετήσει γάτα ή σκύλο, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί στο ίδιο ειδικό τσιπάκι. Το Microchip περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, όπου στην περίπτωση που το ζωάκι σας χαθεί μπορεί να το βρει κάποιος και με τη βοήθεια κτηνιάτρου να εντοπιστεί το αφεντικό του. Χωρίς τσιπάκι το ζωάκι είτε θα γίνει αδέσποτο, είτε θα καταλήξει σε κάποιο καταφύγιο για υιοθεσία.

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν έχετε τη δυνατότητα να υιοθετήσετε, αλλά αγαπάτε τα ζώα;
Στην Κύπρο υπάρχουν πολλά καταφύγια για υιοθεσία ζώων που έχουν την ανάγκη σας. Σκεφτείτε ένα καταφύγιο με 100 σκύλους πόσο δύσκολο είναι για τους εθελοντές να διαχειριστούν και τα έξοδα για τροφή, φάρμακα, επεμβάσεις, καθαρισμό αλλά και πόσο χρόνο χρειάζεται για να βγουν όλοι αυτοί οι σκύλοι από τα κλουβιά τους και να πάνε έστω και μια μικρή βόλτα.
1. Η καλύτερη βοήθεια φυσικά είναι η υιοθεσία αφού ανακουφίζετε το καταφύγιο και κάνετε ευτυχισμένο ένα σκυλάκι.
2. Αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε όμως, μπορείτε να γίνετε εθελοντής πηγαίνοντας συγκεκριμένες ημέρες να βγάζετε τα σκυλάκια βόλτα, να τα περιποιείστε και να παίζετε μαζί τους.
3. Μπορείτε να συνεισφέρετε οικονομικά, έστω και ένα μικρό ποσό μπορεί να βοηθήσει.
4. Ακόμα εάν έχετε κουβέρτες, κρεβατάκια, μαξιλάρια ή παιχνίδια για σκύλους που δεν χρειάζεστε μπορείτε να τα δώσετε στο καταφύγιο της περιοχής σας. Ακόμα, σακούλες με ξηρά τροφή είναι πολύ χρήσιμες για τα καταφύγια.
Μην αγοράζετε ζώα
Αγοράζοντας ένα ζώο αφήνετε ένα άλλο στο δρόμο ή στο κλουβί του και βοηθάτε στο να αυξηθούν τα αδέσποτα. Τα σκυλάκια στα καταφύγια δεν υστερούν σε τίποτα μπροστά σε αυτά που αγοράζονται. Πολλοί πιστεύουν ότι αν αγοράσουν σκύλο θα είναι πιο ασφαλές, αφού θα είναι εμβολιασμένο και χωρίς αρρώστιες. Αυτό είναι μύθος, διότι τα καταφύγια φροντίζουν για την υγεία των σκύλων με το παραπάνω.
Αυτά είναι τα περσινά νούμερα σχετικά με τα σκυλιά που βρίσκονται σε καταφύγια, που υιοθετούνται και τα αδέσποτα:

Ζευγάρωμα
Δυστυχώς ακόμη και το 2021 άνθρωποι όχι μόνο δεν στειρώνουν το σκύλο τους αλλά φροντίζουν να είναι και ράτσα, ώστε να ζευγαρωθεί με ράτσα και τα κουταβάκια να πουληθούν πολύ ακριβά, σαν να είναι αντικείμενα.
Δεν είναι δώρο
Τα κατοικίδια δεν είναι δώρο προς κάποιον που γιορτάζει, ή δώρο για τα Χριστούγεννα και έκπληξη σε κάποιον. Η υιοθεσία είναι μια πράξη ευθύνης και θα πρέπει να έχει προηγηθεί σκέψη και να συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας.
Το ακόλουθο βίντεο δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο με πολλή αγάπη προς το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας, από τους τότε φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Βλέποντας τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε στο καταφύγιο υπήρξε η σκέψη πως ένα σχετικό βίντεο θα αφύπνιζε τους πολίτες ώστε να υιοθετήσουν, να συνεισφέρουν οικονομικά και να γίνουν εθελοντές, κάνοντας τη ζωή των σκύλων αλλά και των υπόλοιπων εθελοντών πιο εύκολη. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί τα καταφύγια της περιοχής μας και τα αδέσποτα που συναντούμε καθημερινά.