Σε γενικές γραμμές, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από χρόνιες αϋπνίες και έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν με κάθε δυνατό τρόπο.
Το να μείνουμε ξύπνιοι σχεδόν όλο το βράδυ, αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Για τους περισσότερους, ο κατεξοχήν λόγος έγκειται στο ότι πολλοί συνηθίζουμε να απασχολούμαστε με το κινητό μας, λίγο πριν κοιμηθούμε, καθιστώντας το αδύνατο να έχουμε τελικά έναν ήσυχο ύπνο.
Παράλληλα, ο δρ. Μίχαελ Γκράντισαρ, επικεφαλής του τμήματος Sleep Science στο Sleep Cycle, υποστηρίζει πως πράγματι, μπορεί το φως από την οθόνη του κινητού μας, να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο μας μετέπειτα.
Ωστόσο, σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι με επικεφαλής τον ίδιο και την ομάδα του, αποδείχθηκε ότι ο κανόνας ίσως και να μπορεί να αλλάξει.
Κάποιες οθόνες ίσως να μην προκαλούν και τόσο μεγάλο κακό
«Η χρήση του τηλεφώνου ή άλλων συσκευών σε τέτοιο βαθμό, όπου πλέον καθυστερούν κατά πολύ τη ενδεδειγμένη ώρα ύπνου, σίγουρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, οπότε, μπορεί να είναι χρήσιμο να θέσουμε κάποια όρια», παραδέχεται ο δρ. Γκράντισαρ.
«Πέρυσι, δημοσιεύσαμε μια ανασκόπηση των επιστημονικών ερευνών σχετικά με τη σχέση μεταξύ των οθονών και του ύπνου και τα δεδομένα έδειξαν πως δεν ενδείκνυται η αποφυγή της οθόνης πριν από τον ύπνο», προσθέτει.
Στην πραγματικότητα, η ομάδα της μελέτης διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης, η οποία σαν δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί «παθητική» γιατί αντίθετα, το να χειριζόμαστε το κινητό, να «σκρολάρουμε», να σχολιάζουμε κλπ, αποτελεί κάτι περισσότερο ενεργητικό, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα.
«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αποκοιμηθούν μετά την παρακολούθηση τηλεόρασης, ενώ κάποιους τους παίρνει ο ύπνος ενώ είναι ανοιχτή», λέει.
Κάτι τέτοιο, καθιστά την διαδικασία του ύπνου περισσότερο απολαυστική, ενώ για πολλούς πρόκειται για ένα όμορφο νανούρισμα.
Τελικά, κρατάμε τη βραδινή μας συνήθεια;
«Ενώ οι ειδικοί σε θέματα ύπνου συχνά συνιστούν να κρατάμε τα τηλέφωνα μακριά από την κρεβατοκάμαρα ή να τα αποφεύγουμε πριν από τον ύπνο, πολλοί άνθρωποι απλώς δεν θα ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή, διότι αυτό μπορεί κάλλιστα να τους προκαλέσει άγχος. Είναι βέβαιο, πως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο και σε μεγάλο βαθμό», εξηγεί ο δρ. Γκράντισαρ.
Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό «να ενθαρρύνουμε τα άτομα να δοκιμάσουν λιγότερο ελκυστικές και λιγότερο ενοχλητικές συσκευές πριν από το κρεβάτι ως μια πρακτική πορεία προς έναν καλύτερο ύπνο».
Πηγή: huffingtonpost.gr