Υλικά:
1 ποτήρι λάδι
¾ ποτηριού Στέβια (γλυκύτητα 1:2)
4 αυγά
2 ½ ποτήρια αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια γλυκού Baking powder
Λίγο κονιάκ
2 φακελάκια Vanilla
1 ½ ποτήρι γάλα (το ένα τέταρτο με το κακάο)
Ξύσμα λεμονιού (από ένα λεμόνι - προαιρετικό)
3 κουταλιές σούπας κακάο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
Εκτέλεση
- Αλείφουμε τη φόρμα μας για κέικ με λίγο λάδι και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το λάδι, τη στέβια, τα αυγά, τη βανίλια και τα κτυπάμε καλά με το σύρμα ή στο μίξερ, μέχρι να ενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το Βaking powder και τα χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο από το αλεύρι.
- Ρίχνουμε τα 3/4 της ζύμης στο ταψί. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε το γάλα (δύο δάκτυλα του ποτηριού) το οποίο ζεσταίνουμε ελαφρώς και σμίγουμε μαζί με το κακάο και τα αναμειγνύουμε.
- Ρίχνουμε τη σκούρα ζύμη πάνω από το την πρώτη ζύμη.
- Το ψήνουμε σε φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει. Αν θέλετε μπορείτε με ένα μαχαίρι να ελέγξετε αν το κέικ έχει ψηθεί κανονικά.
- Το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Ακολούθως, το αφαιρούμε από τη φόρμα και το σκεπάζουμε.
Καλή επιτυχία
Η συνταγή ανήκει στον κ. Γιάννη Νεοφύτου.