Οι μαρινάδες με βάση το κρασί και τα μυρωδικά ταιριάζουν πολύ με κρέατα όπως το αρνί ή το χοιρινό. Προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά και όχι αποξηραμένα, το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι μακράν πολύ καλύτερο.
Μαρινάδα 1
Υλικά για μισό κιλό κρέας περίπου
Μια πλαστική σακούλα τροφίμων
8-10 κουταλιές της σούπας Worcestershire σος
2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα
Λίγο δενδρολίβανο
Λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
1. Μια ημέρα πριν ψήσετε τις μπριζόλες ή –τουλάχιστον- πολλές ώρες πριν το μαγείρεμα, τοποθετήστε τις σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων.
2. Βάλτε 8 με 10 κουταλιές της σούπας Worcestershire σος στη σακούλα και προσθέστε 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού απαλή μουστάρδα.
3. Προσθέστε στη σακούλα δύο κλωναράκια φρέσκο και ψιλοκομμένο δενδρολίβανο. Έπειτα, περιχύστε το κρέας με μια γενναία δόση ελαιόλαδου.
4. Πιέστε τη σακούλα για να βγει όλος ο αέρας από μέσα. Σφραγίστε την και κάντε ελαφρύ… μασάζ στο κρέας για μερικά λεπτά, προκειμένου να ελευθερωθούν οι μυρωδιές των υλικών και να απορροφηθούν από τις μπριζόλες. Αφήστε τη σακούλα με το κρέας στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή για μερικές ώρες.
5. Μια με δύο ώρες πριν ψήσετε το κρέας, βγάλτε τη σακούλα απ’ το ψυγείο και βάλτε την σ’ ένα δροσερό μέρος στην κουζίνα, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
6. Μόλις το κρέας ξεπαγώσει, βγάλτε το απ’ τη σακούλα, «περάστε» το με χαρτί κουζίνας (όταν το κρέας ψήνεται υγρό χάνει αρκετή απ’ τη γεύση του) και μαγειρέψτε το όπως σας αρέσει.

Μαρινάδα 2
χυμό από 1½ λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Διαδικασία
- Χτυπάτε στο μπλέντερ τη ρίγανη με το θυμάρι, τη μουστάρδα, το χυμό από το λεμόνι, το σκόρδο και το κρασί μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Βάζετε τις μπριζόλες σε μια λεκάνη και τις περιχύνετε με το μίγμα. Το σκεπάζετε και το φυλάτε στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον γυρίζοντάς το που και που.
Τιπς
Μην ξεχνάτε να σκουπίζετε το κρέας πριν το ακουμπήσετε στη σχάρα, διότι αν η μαρινάδα πέσει στα κάρβουνα πιθανόν να δημιουργήσει φλόγα. Μπορείτε ωστόσο να αλείφετε το κρέας με τη μαρινάδα όσο αυτό θα ψήνεται.
Σημειώστε ότι πάντοτε το αλάτι πρέπει να το βάζετε την τελευταία στιγμή στο ψήσιμο. Την ώρα δηλαδή που ακουμπάτε το κρέας στη σχάρα.