Οι υπερωρίες στη δουλειά μπορούν να αλλάξουν τη δομή του εγκεφάλου μας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Η έρευνα παρακολούθησε 110 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Νότια Κορέα το νόμιμο ανώτατο όριο εργασίας είναι 52 ώρες την εβδομάδα.

Οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να μην είναι μόνο κακές για την υγεία, αλλά και να αλλοιώνουν τη δομή του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, διαπίστωσε σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο των ατόμων που εργάζονταν υπερβολικά, κάτι που αποτελεί συνδυασμό σωματικής και συναισθηματικής υπερκόπωσης, καθώς και έλλειψης ανάπαυσης.

Διεξήχθη από δύο επιστήμονες των πανεπιστημίων Chung-Ang και Yonsei της Νότιας Κορέας, οι οποίοι παρακολούθησαν 110 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους «υπερβολικά εργαζόμενους» και τους «μη υπερβολικά εργαζόμενους» – στη Νότια Κορέα το νόμιμο ανώτατο όριο εργασίας είναι 52 ώρες την εβδομάδα.

Η ομάδα των «υπερβολικά εργαζόμενων», με 52 ώρες ή και περισσότερες κάθε εβδομάδα, αποτελείτο από 32 άτομα που ήταν κατά μέσο όρο νεότερα, με μικρότερη προϋπηρεσία και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν κανονικές ώρες.

Διαφορές σε περιοχές του εγκεφάλου

Συγκρίνοντας δεδομένα από μια διαφορετική μελέτη και μαγνητικές τομογραφίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν μια τεχνική νευροαπεικόνισης για να αναλύσουν τον όγκο του εγκεφάλου των εργαζομένων.

Η τεχνική τους επέτρεψε να εντοπίσουν και να συγκρίνουν διαφορές στα επίπεδα της φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, καθώς και συγκεκριμένες δομές στις εγκεφαλικές τομογραφίες.

«Τα άτομα που εργάζονταν 52 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα παρουσίαζαν σημαντικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις εκτελεστικές λειτουργίες και τη ρύθμιση των συναισθημάτων, σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες που εργάζονταν κανονικές ώρες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που παρουσίασαν αύξηση του όγκου περιλαμβάνουν την πρόσθια κεντρική έλικα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες, την προσοχή, τη μνήμη και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη γλώσσα, καθώς και την νήσο, η οποία εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, την αυτογνωσία και την κατανόηση του κοινωνικού πλαισίου.

«Εν μέρει αναστρέψιμες» οι αλλαγές

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του αυξημένου φόρτου εργασίας και των αλλαγών σε αυτά τα μέρη του εγκεφάλου. Ο Joon Yul Choi, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yonsei, δήλωσε στο CNNi ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι «τουλάχιστον εν μέρει, αναστρέψιμες» εάν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στρες αντιστραφούν. Ωστόσο, η επιστροφή του εγκεφάλου στην αρχική του κατάσταση μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play