15 τόνοι πλαστικού το λεπτό στις θάλασσες: Διεθνής συναγερμός από τη Διάσκεψη της Νίκαιας

Header Image
Σχέδιο δράσης για προστασία ωκεανών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νίκαια λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

H Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς,που θα γίνει στις 9 Ιουνίου στη Νίκαια, θα καταλήξει σε σχέδιο δράσης για την προστασία τους, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Κάθε λεπτό ρίχνονται στις θάλασσες 15.000.000 τόνοι πλαστικών σημείωσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει της 3ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς.

Σε άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με τίτλο «Η Γαλλία έχει καθήκον να κινητοποιήσει όλους τους φορείς της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των ωκεανών» ο Μπαρό ανέφερε ότι η εν λόγω Διασκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της χώρας του και της Κόστα Ρίκα, θα καταλήξει «σε ένα σχέδιο δράσης για τους ωκεανούς: μια ισχυρή πολιτική δήλωση, αλλά κυρίως συγκεκριμένες δεσμεύσεις από κράτη, επιχειρήσεις, τοπικές Αρχές και την κοινωνία των πολιτών».

Η Γαλλία διατηρεί μια βαθιά, ζωντανή και σταθερή σχέση με τους ωκεανούς, επεσήμανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η γαλλική θαλάσσια επικράτεια είναι η 2ημεγαλύτερη στον κόσμο εκτεινόμενη σε 11 εκατ. τ.χλμ. και φιλοξενώντας το 10% της παγκόσμιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

«Αυτή η απέραντη μπλε έκταση συνεπάγεται ιδιαίτερη ευθύνη. Ναι, είμαστε ένα ωκεάνιο έθνος. Ανήκουμε σε μια ήπειρο, την Ευρώπη, που διαμορφώθηκε από τη θάλασσα και στραμμένη πάντα προς τον ορίζοντα. Γι’ αυτό και έχουμε το χρέος να προστατεύσουμε τους ωκεανούς και, για να το πετύχουμε, να κινητοποιήσουμε όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε , μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Υπουργός.

Κατά συνέπεια, η μη προστασία τους ισοδυναμεί με εγκατάλειψη του μέλλοντός μας – υπογράμμισε ο Ζαν-Νοέλ  Μπαρό. Σημαίνει, ανέφερε,  «αποδοχή της επιδείνωσης των κινδύνων: άνοδο της στάθμης των υδάτων, διάβρωση των ακτών, κατάκλυση παραθαλάσσιων περιοχών".

"Οι ωκεανοί μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνο αντίπαλο για την ανθρωπότητα. Η σχέση στεριάς και θάλασσας είναι συχνά εύθραυστη: από τη μία πλευρά, οι ωκεανοί απειλούν τις κατοικημένες ακτές - από την άλλη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες εξαντλούν τους ωκεανούς. Αυτή η αμοιβαία πίεση δεν σταματά να εντείνεται. Τα στοιχεία προκαλούν ίλιγγο: κάθε λεπτό, ρίχνονται στους ωκεανούς 15 τόνοι πλαστικού. Το 1/3 των αλιευμάτων προέρχεται από είδη που δυσκολεύονται να ανανεωθούν. Οι θερμοκρασίες καταγράφουν πρωτοφανή επίπεδα – το περασμένο καλοκαίρι, η Μεσόγειος ξεπέρασε τους 30°C», επεσήμανε.

«Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε ταχύτερα και πιο συλλογικά για να ανακόψουμε την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και να διασώσουμε τη βιοποικιλότητα», προέτρεψε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας και τις επιπτώσεις των οικονομικών και γεωστρατηγικών ανταγωνισμών: πειρατεία, διακοπή υποθαλάσσιων καλωδίων, αμφισβήτηση θαλάσσιων συνόρων, εξορύξεις στον βυθό των ωκεανών – απειλές που πρέπει να αναχαιτισθούν. Οι ωκεανοί παραμένουν μια ξεχασμένη ή και παραμελημένη ήπειρος.

Υπογράμμισε πως αυτή είναι μια ιστορική στιγμή συλλογικής δράσης. «Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια κινητοποίηση υπέρ των ωκεανών! Αναμένονται 100.000 συμμετέχοντες: αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επιστήμονες, διπλωμάτες, επιχειρήσεις, οργανώσεις, πολίτες από όλο τον κόσμο. Αυτή η Διάσκεψη έχει  σκοπό να αποτελέσει για τους ωκεανούς ό,τι αποτέλεσε η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα πριν από 10 έτη. Μια αφύπνιση. Μια καμπή. Μια ώθηση», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play