Τα μελομακάρονα δεν είναι απλώς ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό. Eίναι η απόλυτη έκφραση των γιορτών, ένα αρωματικό ταξίδι που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη γκουρμέ γαστρονομία. Στον πυρήνα τους κρύβεται η απλότητα εκλεκτών υλικών, τα οποία, όταν συνδυαστούν με γνώση και σεβασμό, δημιουργούν μια εμπειρία υψηλής γευσιγνωσίας, αντάξια ενός απαιτητικού σεφ.
Διαβάστε το πρωτότυπο στο Politis to the Point: Melomakarona: The Quintessential Taste of Greek Christmas
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της ζύμης, χαρίζοντας φίνο σώμα και διακριτική φρουτώδη επίγευση. Το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του προσφέρουν ζωντάνια και φυσική οξύτητα, ενώ η κανέλα και το γαρύφαλλο, μπαχαρικά άρρηκτα συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα, ντύνουν το γλυκό με ζεστά, γιορτινά αρώματα. Το αλεύρι επιλέγεται προσεκτικά, ώστε να δημιουργεί την ιδανική υφή: τραγανό εξωτερικά, αφράτο και μελωμένο εσωτερικά.
Το μέλι, πρωταγωνιστής και ψυχή του μελομακάρονου, πρέπει να είναι ποιοτικό, αρωματικό, κατά προτίμηση ανθόμελο ή πευκόμελο. Αγκαλιάζει το γλυκό μετά το ψήσιμο, δημιουργώντας μια ισορροπημένη γλυκύτητα που δεν κουράζει τον ουρανίσκο. Το καβουρδισμένο καρύδι, ψιλοκομμένο στο χέρι, προσθέτει βάθος, υφή και μια γήινη, σχεδόν βουτυράτη νοστιμιά.
Σε γκουρμέ προσέγγιση, το μελομακάρονο γίνεται καμβάς δημιουργίας: νότες από κονιάκ παλαίωσης, μέλι μονής ποικιλίας ή ακόμα και λεπτές πινελιές εσπεριδοειδών ανεβάζουν το γλυκό σε επίπεδο υψηλής ζαχαροπλαστικής. Κάθε μπουκιά είναι μια γευστική αφήγηση Χριστουγέννων — ζεστή, αυθεντική και βαθιά ελληνική.
Μακαρία γλύκα
Τα μελομακάρονα έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση: προέρχονται από την αρχαία λέξη «μακαρία» ή «μακάρια», ένα είδος ψυχόπιτας που προσφερόταν για τις κηδείες ως σύμβολο μνήμης και τιμής. Στον Επιτάφιο λόγο που εκφώνησε ο Περικλής το 430 π.Χ. για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου, υπάρχουν μαρτυρίες ότι στο τέλος της ομιλίας του στον Κεραμικό μοιράστηκαν «μακάρια». Με την πάροδο των αιώνων, η μακαρωνία γλύκανε με μέλι και καρύδια, μεταμορφώθηκε στους βυζαντινούς μελομακάρονες και καθιερώθηκε ως το αγαπημένο γλυκό του Δωδεκαημέρου.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η λέξη «μακαρόνι» είναι ιταλικής προέλευσης, όμως στην πραγματικότητα προέρχεται από ελληνική ρίζα. Η λέξη ταξίδεψε στη Δύση, αλλά τα ελληνικά μελομακάρονα διατήρησαν την αυθεντική τους ταυτότητα: ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό που συνδέει τις παραδόσεις του παρελθόντος με τη γκουρμέ γεύση του σήμερα.
Μάθε πώς να φτιάξεις αφράτα και τραγανά μελομακάρονα με τέλειο σιρόπι. Φανταστικά μελομακάρονα, εύκολη συνταγή:
Υλικά για το κέικ:
-
240 gr ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
-
240 gr ελαφρύ ελαιόλαδο
-
50 gr κονιάκ
-
160 gr χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. κοφτή σόδα μαγειρική
-
200 gr ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
-
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
-
2 κ.γ. κοφτή κανέλα
-
2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
-
900 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
Υλικά για το σιρόπι:
-
400 gr ζάχαρη
-
400 gr νερό
-
400 gr μέλι θυμαρίσιο
-
1/2 λεμόνι ακέρωτο
-
Ξύλο κανέλας
-
Λίγα γαρύφαλα
-
Φλούδα πορτοκαλιού
-
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση Μελομακάρονων
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε άλλο μπολ βάζουμε: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, κονιάκ, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού.
-
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
-
Ανακατεύουμε με το σύρμα και μετά προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
-
Αρχικά ανακατεύουμε με σύρμα, και όταν η ζύμη αρχίσει να σφίγγει, αναδιπλώνουμε απαλά με το χέρι.
-
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λαδερή και απαλή – μην τη ζυμώνετε υπερβολικά.
-
Παίρνουμε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και τα πλάθουμε.
-
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί, αραιά μεταξύ τους.
-
Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι για να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μεσαία σχάρα, αέρα, 160ºC για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
-
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν το σιρόπιασμα.
Σιρόπι
-
Σε κατσαρόλα βάζουμε μέλι, ζάχαρη, νερό, λεμόνι, ξύλο κανέλας, γαρύφαλα, φλούδα πορτοκαλιού.
-
Βράζουμε για 3 λεπτά αφού πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό.
-
Αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (1-2) να σιγοβράζει.
-
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα λίγα-λίγα για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
-
Στραγγίζουμε και πασπαλίζουμε με αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι ενώ είναι ζεστά.
Tips / Συμβουλές
-
Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη 15 λεπτά για πιο εύκολο πλάσιμο.
-
Δεν χρειάζεται αντικολλητικό χαρτί στο ταψί λόγω της λιπαρότητας της ζύμης.
-
Χρησιμοποιήστε καλά κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό.
-
Χτυπήστε καλά τα υγρά υλικά για αφράτη ζύμη και τραγανή υφή.
-
Μην ζυμώνετε πολύ τη ζύμη όταν μαζεύεται σε μπάλα.
-
Μελώνετε τα μελομακάρονα τμηματικά αν φτιάχνετε μεγάλη δόση.
-
Ψήσιμο: 160ºC με αέρα, περίπου 25 λεπτά, περιστρέφοντας τα ταψιά στα μισά.
-
Τα μεγάλα μελομακάρονα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος.
-
Τα ψημένα αμέλωτα μελομακάρονα διατηρούνται σε αεροστεγές κουτί με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις.
-
Για πιο σιροπιασμένα, βάλτε όλα κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε σιγά σιγά με το σιρόπι.
Συνταγή από την argiro.gr






