Επιστολή διαμαρτυρίας, σχετικά με την αιφνιδιαστική και χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση από το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον Κοινοτάρχη Κυριάκο Σωτηρίου για την απόφαση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο χωριό και συγκεκριμένα σε 7 πάρκα περιμετρικάτου χωριού 100 μέτρα από την οικιστική ζώνη απέστειλαν κάτοικοι του χωριού την οποία υπέγραψαν στους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Μέσω της επιστολής τους οι κάτοκοι δηλώνουν την σθεναρή τους αντίθεση και διαφωνία τους στις αναπτύξεις φωτοβολταϊκών πάρκων στην κοινότητα τους και ενημερώνουν ότι θα λάβουνε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αποτρέψουνε αυτές τις αναπτύξεις Ζητούμε σημειώνουν την άμεση παρέμβασή των Υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας , ώστε να σταματήσουν άμεσα οι άδειες που έχουν ήδη δοθεί και να ανασταλούν όλες οι σχετικές διαδικασίες. Οι κάτοικοι σημειώνουν πως μετά λύπης τους έχουν ενημερωθεί τις τελευταίες μέρες, ότι στο χωριό τους την Φύτη Πάφου, έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι στη διαδικασία αδειοδότησης, ένας μεγάλος αριθμός αδειών για Φωτοβολταϊκά Πάρκα ,αναφέροντας πως από πληροφόρηση που έχουνε φαίνεται να αφορούν σε 5 με 7 άδειες χωρίς να αποκλείεται να είναι και περισσότερες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουνε , ηαδειοδότηση λήφθηκε για τα τεμάχια με αριθμούς 735 και 387 στο χωριό Φύτη. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η πλειονότητα των τεμαχίων που προορίζονται για ανάπτυξή ή έχουν ήδη αδειοδοτηθεί είναι περιουσία της Εκκλησίας/Μητρόπολης Πάφου. Δυστυχώς οι κάτοικοι του χωριού, οι απόδημοι και τα άτομα τα οποία είναι ιδιοκτήτες τεμαχίων στο χωριό δεν έχουν ενημερωθεί καθόλου γι' αυτά τα θέματα και μέχρι πριν από περίπου δέκα (10) μέρες δεν είχαν ιδέα για τις εν λόγω αναπτύξεις οι οποίες προγραμματίζονται, συμπληρώνουν οι κάτοικοι.
Όπως αναφέρουν κάποια απ΄αυτά τα τεμάχια είναι πάνω στο σύνορο της οικιστικής ζώνης, άλλα είναι σε απόσταση αναπνοής από την οικιστική ζώνη ( 180 μέτρα ), ανάμεσα σε οικίες και πάνω σε κύριους δρόμους στην είσοδο του χωριού , προσθέτοντας πως θα δημιουργήσουν πολλαπλά θέματα με την επέκταση της οικιστικής ζώνης στο χωριό τους όπως επίσης θα καταστρέψουν τον όμορφο παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού και το φυσικό του τοπίο το οποίο προσπαθούνε να εμπλουτίσουνε. Κάποια τονίζουν είναι κοντά σε αναγνωρισμένα φυσικά μνημεία κάτω από την προστασία του Τμήματος Δασών όπως είναι «Ο Δρυς της Ακρικούς» ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία δρυς της Κύπρου και οπτικά θα χαλάσουν την φυσική ομορφιά της περιοχής.
Επισημαίνουν επίσης στην επιστολή τους ότι, το χωριό τους είναι πόλος έλξης και καταφύγιο για χιλιάδες πτηνά όπως χελιδόνια και μελισσοφάγους οι οποίοι δύο (2) φορές τον χρόνο κάνουν το πέρασμα τους από την Κύπρο για να μεταβούν προς άλλες χώρες. Επίσης αρκετές φορές παρατηρούνται νυχτερινές κινήσεις αγρινών στις γεωργικές εκτάσεις του χωριού τους και συγκεκριμένα κοντά στην πηγή της Ακρικούς και το Δρυ της Ακρικούς για να πιούν νερό. Παρατηρώντας τα σχέδια των πάρκων λένε «αντιλαμβανόμαστε ότι για να ενταχθεί η καινούρια παραγωγή στο ηλεκτρικό κύκλωμα, θα χρειαστεί να μπει εναέριο καλώδιο 8 χιλιομέτρων από τη Φύτη μέχρι τον υποσταθμό στο χωριό Πολέμι μέσω αγροτικών τεμαχίων ( θα περάσει από περιοχές Μηλιά, Δρυνιά, Στρουμπί) το οποίο θα επιφέρει επίσης περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή». Όπως αναφέρουν το εν λόγω καλώδιο θα καταστήσει το χωριό τους στόχο των εταιρειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων λόγω υποδομής και θα καταντήσουνε αντί ένα παραδοσιακό πράσινο χωριό σε χωριό φωτοβολταϊκών πάρκων.
Το χωριό τους προσθέτουν, είναι ένα παραδοσιακό χωριό, με μοναδική παράδοση οκτώ αιώνων, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και όμορφο φυσικό περιβάλλον και αυτός είναι και ο χαρακτήρας τον οποίο θέλουνε να διατηρήσουνε και να εμπλουτίσουνε. Παράλληλα το χωρίο τους είναι ξακουστό για τα περίφημα παραδοσιακά Φυθκιώτικα υφαντά για τα οποία δίνουνε καθημερινά μεγάλο αγώνα για να τα διατηρήσουνε και να τα κάνουνε γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα Φυθκιώτικα Υφαντά είναι καταγραμμένα στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι πόλος έλξης επισκεπτών σττο χωριό τους.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε μία κοινότητα μικρής έκτασης θα είναι καταστροφική για την ανάπτυξη του χωριού και της υπαίθρου και θα απωθήσει την μετακίνηση κατοίκων σε ένα χωρίο το οποίο χτυπήθηκε ολοκληρωτικά από την αστυφιλία τις τελευταίες δεκαετίες, συμπληρώνουν. Στην σχετική τους επιστολή οι κάτοικοι της Φύτης επισυνάπτουν κατάλογο με υπογραφές κατοίκων, αποδήμων και φίλων της κοινότητας με τον οποίο εκδηλώνουν την αντίθεση τους στην κατασκευή Φωτοβωλταϊκών Πάρκων στην περιοχή Φύτης και ζητούνε παράλληλα την υποστήριξη και βοήθεια όλων των αρμοδίων που εμπλέκονται για το πάγωμα των αναπτύξεων μέχρι περαιτέρω διαβούλευσης.