Ξεκίνησαν οι εργασίες της ανάπλασης της Πλατείας της Εκκλησίας της Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Κ. Πάφο

ΚΙΚΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Header Image

Ξεκίνησαν οι εργασίες του τμήματος του έργου που είχε μείνει στάσιμο και αφορούσε την ανάπλαση της Πλατείας Θεοσκέπαστης και των Περιβάλλοντων δρόμων στην Κάτω Πάφο.

Το έργο αφορά την πλήρη ανακατασκευή και αναδιαμόρφωση του οδικού δικτύου, εγκατάσταση αγωγών ομβρίων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην περιοχή, δημιουργία πλακόστρωτων πεζοδρόμων και διαπλατυμένων δημόσιων πεζοδρομίων.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα την Πλατεία της εκκλησίας της Παναγίας Θεοσκέπαστης και επιθεώρησε τις εργασίες. Τις εργασίες επιθεωρεί και λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων αφού η περιοχή είναι διάσπαρτη με αρχαιότητες.

Σκοπός μας, είπε ο κ. Φαίδωνος, είναι να προστατευτούν οι αρχαιότητες και στην συνέχεια να γίνει μια πλήρης διαμόρφωση αυτής της πλατείας. Σε ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως μετά και από το έργο ‘Αναζωογόνηση Αστικού Ιστού Κάτω Πάφου’ των πλατειών και των δρόμων γύρω από την εκκλησία της Θεοσκέπαστης ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή και αναδιαμόρφωση του οδικού δικτύου, τη δημιουργία πεζοδρομίων, πεζόδρομων και πλατειών, την τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού και την ενίσχυση των χώρων πρασίνου, προχωρούν οι εργασίες για την υλοποίηση τμήματος του έργου που είχε μείνει στάσιμο, παρόλο που είχε σχεδιαστεί και συμπεριλαμβάνετο στο έργο το μεγάλο.

Δυστυχώς είπε «κάποιοι δεν είχαν επιτρέψει να εισέλθουν στον χώρο ως Δήμος Πάφου και να γίνουν τα έργα και να ενσωματωθεί αυτή η πλατεία και αναδειχθεί αυτό το μνημείο». Τώρα είπε, σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο ως Τοποτηρητή του Μητροπολιτικού θρόνου και την εκκλησιαστική επιτροπή εισήλθαν τα συνεργεία του Δ. Πάφου στην παρουσία αρχαιολόγου .

Από το μέρος απομακρύνθηκαν τσιμέντα και πρέμιξ που βρίσκονταν στην επιφάνεια και την Τρίτη το πρωί οι εργάτες που ολοκλήρωσαν τις βοηθητικές εργασίες θα ξεκινήσουν να ανασκάπτουν. Υπάρχουν είπε ο Δήμαρχος Πάφου βάσιμες υποψίες τόσο από πλευράς του Δ. Πάφου όσο και από πλευράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων με βάση και τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν σε απόσταση τεσσάρων μέτρων ότι θα εντοπιστούν αρχαιότητες και στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας της Θεοσκέπαστης. Όπως εξήγησε ο κ. Φαίδωνος το μέρος ήταν τα τείχη της πόλης για αυτό ο χώρος χαρακτηρίζεται ως σπουδαίος. Η εκκλησία συνέχισε,είναι κτισμένη πάνω στο τείχος της πόλης. Ακολούθως είπε ο κ. Φαίδωνος η εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης αναμένεται να φωταγωγηθεί .

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση του Μουσείου του Αποστόλου Παύλου και ακριβώς δίπλα , όπως είπε, βρίσκεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου και το Ρωμαϊκό Διοικητήριο . Ο κ. Φαίδωνος χαρακτήρισε την εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης ως την πιο όμορφη εκκλησία της Πάφου. Το όλο έργο, είπε ο κ. Φαίδωνος, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας και της προσβασιμότητας, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της περιοχής, που θα προσελκύσουν νέο αριθμό επισκεπτών και τουριστών στην περιοχή, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Σημειώνεται πως η Εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης είναι Βυζαντινή εκκλησία στην Κάτω Πάφο και η εκκλησία αποτελεί μέρος μιας περιοχής που αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1980. Η εκκλησία βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, κυριαρχώντας το γύρω σκηνικό. Σύμφωνα με τους θρύλους προς τα τέλη του 11ου αιώνα οι Σαρακηνοί ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους στην Κύπρο. Η εκκλησία της Θεοσκέπαστης, λόγω της τοποθεσίας της, ήταν εύκολα ορατή από τους εισβολείς. Σύμφωνα με ένα θρύλο, η εκκλησία σκεπαζόταν με σύννεφα και θεωρούταν αόρατη όταν οι Σαρακηνοί την πλησίαζαν. Σύμφωνα με τη παράδοση, όταν ένας Σαρακηνός μπήκε στην εκκλησία και προσπάθησε να τη διαρρήξει, θεϊκή δύναμη έκοψε τα χέρια του.

Η σημερινή εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης χτίστηκε στα θεμέλια της παλαιότερης βυζαντινής εκκλησίας το 1923. Η νέα εκκλησία ανοικοδομήθηκε με την ίδια αρχιτεκτονική που υπήρχε στην παλαιότερη εκκλησία. Τον Μάρτιο του 2009, ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση της εκκλησίας.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play