Εννέα νέοι/ες από όλη την Κύπρο μαζί με την αρχηγό της ομάδας τους Δόξια Μηνά, με όραμα, πάθος και όρεξη για αλλαγή, βρέθηκαν στο σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας – στην επίσημη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο – συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2025 (European Youth Event – EYE).
Η άτυπη ομάδα νέων «CurioCity» μετέφερε τον παλμό της κυπριακής νεολαίας σε μια μοναδική εμπειρία διαλόγου, ανταλλαγής ιδεών και ακτιβισμού, μαζί με περισσότερους/ες από 9.000 νέους/ες από 160 διαφορετικές εθνικότητες!
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία;
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κάθε δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία που πλέον είναι θεσμός συγκεντρώνει χιλιάδες νέους/ες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση – και όχι μόνο – στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για νέους/ες ηλικίας 16 έως 30 ετών να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν, να συζητήσουν απευθείας με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με αξιωματούχους της ΕΕ, ειδικούς/εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές, αλλά και να γνωρίσουν άλλους/ες νέους/ες από κάθε γωνιά της Ευρώπης με κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.
Το EYE 2025 έλαβε χώρα στις 13 και 14 Ιουνίου 2025 στο Στρασβούργο και πρόσφερε ένα πλούσιο, διαδραστικό πρόγραμμα εντός και εκτός του Κοινοβουλίου με πέραν από 450 δραστηριότητες. Από διαδραστικά εργαστήρια και πάνελ συζητήσεων μέχρι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναντήσεις δικτύωσης και ξεναγήσεις. Έξω από το κτίριο στήθηκε το «EYE Village», ένα ζωντανό χωριό γεμάτο δραστηριότητες, ενημερωτικά περίπτερα από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολλά άλλα, το οποίο συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας.
Όλες σχεδόν οι δραστηριότητες συνδημιουργούνται από τη νεολαία και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με βασικό στόχο την ενίσχυση του ρόλου των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Περισσότεροι/ες από 40 ευρωβουλευτές/τριες συμμετείχαν στα πάνελ και στις συζητήσεις, δίνοντας στη νεολαία τη δυνατότητα να ακουστούν και να συνομιλήσουν με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους, αλλά και οι νέοι/ες είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν την κατανόησή τους για την ΕΕ και το έργο των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.
Η παρουσία της Κύπρου
Η κυπριακή ομάδα εκπροσώπησης συγκροτήθηκε από νέους/ες ηλικίας 16-30 ετών, από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Ηγέτιδα της ομάδας «CurioCity’» ήταν η Δόξια Μηνά, ειδική σε θέματα νεολαίας και μη τυπικής μάθησης, η οποία υποστήριξε την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για την εκδήλωση και της συμμετοχής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία ενδυνάμωσης των νέων και ουσιαστικού διαλόγου με φορείς χάραξης πολιτικής. Οι νέοι/ες είχαν την ευκαιρία να μπουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και να ακουστεί η φωνή τους».
Ανάμεσα σε μια εκτεταμένη λίστα από θεματικές που καλύφθηκαν μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, συζητήσεις/ ομιλίες εντός κι εκτός του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσομοιώσεις κοινοβουλευτικών διαδικασιών και άλλα, οι νέοι/ες επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που άπτονται στη σύγχρονη καθημερινότητά τους και τους απασχολούν, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η επιχειρηματικότητα, οι δεξιότητες του μέλλοντος, ο σημερινός ρόλος του ενεργού πολίτη, η ψυχική υγεία, η στέγαση, η μετανάστευση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
«Τι αποκόμισαν οι νέοι από την εμπειρία αυτή;»
Δύο νέοι συμμετέχοντες από την άτυπη ομάδα, που εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο, μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα βιώματά τους
Ο Στυλιανός Βρακάς από την Αμμόχωστο ανέφερε: «Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δόξια για την ευκαιρία που μου έδωσε. Ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, που με βοήθησε να συνειδητοποιήσω το εύρος του αντικτύπου που έχουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις και πολιτικές και στην Κύπρο — ακόμη κι αν πολλές φορές το ξεχνάμε. Μέσα από συζητήσεις με νέους/ες από όλη την Ευρώπη συνειδητοποίησα πόσα κοινά έχουμε ανεξάρτητα από που καταγόμαστε. Ένιωσα πραγματικά μέρος μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας».
Τι παίρνω μαζί μου από αυτή την εμπειρία;
Κατάλαβα συνέχισε, "πως το ζωντανό κύτταρο κάθε κοινωνίας είναι οι νέοι άνθρωποι που παλεύουν για τη δημοκρατία και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι εκ των ων ουκ άνευ να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, διότι όσο «μακριά» κι αν μας φαίνεται η Ευρώπη και η Ε.Ε., οι πολιτικές της μάς επηρεάζουν σε βάθος και καθημερινά. Με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση για διάλογο, οφείλουμε να είμαστε παρόντες στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα — όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης και του κόσμου ευρύτερα". Ολοκληρώνω συνέχισε, υπενθυμίζοντας τα λόγια του φιλοσόφου Michael Sandel: «Η δημοκρατία δεν είναι κάτι που απλώς παραλαμβάνεις. Είναι κάτι που δημιουργείς καθημερινά ».
Ο Στυλιανός Κούμας από τη Λάρνακα δήλωσε: «Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δόξια που μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήταν ένα ταξίδι που με ωρίμασε ουσιαστικά και, αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα το επαναλάμβανα με κλειστά μάτια. Πρόκειται για μια εμπειρία που έχει χαραχθεί βαθιά μέσα μου. Είχα τη δυνατότητα να δω από κοντά πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, για δύο ημέρες, να μπω στα "παπούτσια" ενός ευρωβουλευτή. Αυτό μου έδωσε πολύτιμες γνώσεις και νέες προοπτικές για τον ρόλο που μπορεί να έχει η νεολαία στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης».
Η συμμετοχή της άτυπης ομάδας νέων χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ήδη σχεδιάζεται η επόμενη δράση της.
Οι νέοι και οι νέες της ομάδας πρόκειται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους/ις με συνομηλίκους/ες — και όχι μόνο — από κάθε γωνιά της Κύπρου, μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και παρουσιάσεις. Στόχος τους είναι να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν περισσότερη νεολαία να συμμετέχει ενεργά στα κοινά, σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Μότο της ομάδας: «Η αλλαγή δεν έρχεται από τους ηγέτες. Έρχεται όταν οι απλοί άνθρωποι εμπλέκονται και συμμετέχουν ενεργά.» (Εμπνευσμένο από τις ιδέες του Howard Zinn)