Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου και κοινοτάρχης Αναρίτας Μιχάλης Νικάνδρου για το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν αθέριστα σπαρτά, μέσα και γύρω από τις κατοικημένες περιοχές πολλών κοινοτήτων, απ’ όπου μπορούν να ξεσπάσουν πυρκαγιές και να επεκταθούν εντός των κατοικιών .
Σε δηλώσεις του ο κ. Νικάνδρου ανέφερε πως έθεσε αυτό το θέμα πολλές φορές σε συσκέψεις που καλεί κάθε χρόνο η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου με όλους τους εμπλεκόμενους για πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών προσθέτοντας ωστόσο πως λύση δεν υπήρξε τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ένα άλλο θέμα συνέχισε, « που θα πρέπει να διαχειριστούμε και προσπαθούμε για αυτό είναι οι παράνομοι σκυβαλότοποι» προσθέτοντας ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια περιορίζεται ο αριθμός αυτών των παράνομων σκυβαλότοπων και ο σκοπός είναι να μην υπάρχει στο μέλλον, ούτε και ένας.
Η Ένωση Κοινοτήτων σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση, το Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλες αρχές προσπαθούν ανέφερε ο κ. Νικάνδρου, να λαμβάνουν μέτρα για την απομάκρυνση άχρηστων υλικών από τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν πυρκαγιές. Σκοπός τους συνέχισε, είναι να δημιουργηθούν ελεγχόμενα σημεία, στις κοινότητες και στα συμπλέγματα υπηρεσιών των κοινοτήτων εντός των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετούν διάφορα υλικά τα οποία στην συνέχεια θα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένους χώρους ή από τις κοινότητες ή από τον ΧΥΤΑ που διαχειρίζεται τα Πράσινα Σημεία.
Επεσήμανε επίσης πως η Ένωση Κοινοτήτων κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού ενημερώνουν τις κοινότητες να προετοιμάσουν και να συντηρήσουν τα πυροσβεστικά τους οχήματα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα μαζί με τις ομάδες πυρόσβεσης των κοινοτήτων για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που σίγουρα θα ξεσπάσουν εντός ή γύρω από τις οικιστικές περιοχές εντός των κοινοτήτων τους. Ο κ. Νικάνδρου είπε πως τα κοινοτικά συμβούλια πρέπει να φροντίζουν να καθαρίζουν τα οικόπεδα εντός των κατοικημένων περιοχών των κοινοτήτων τους.
Καταληκτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου έστειλε το μήνυμα να είμαστε προσεκτικοί κυρίως στις κοινότητες όταν στις διάφορες δραστηριότητες που υπάρχουν από τους πολίτες γεωργούς, κτηνοτρόφους και άλλους κοντά στις κατοικημένες αλλά και απομακρυσμένες περιοχές, έτσι ώστε να μην προκαλούμε οι ίδιοι πυρκαγιές και μετά να τρέχουμε πίσω τους για να τις κατασβέσουμε.