Από 10 χρονών παιδί ακόμα ο Σταύρος Σοφρωνίου διδάχτηκε το επάγγελμα του κρεοπώλη, του χασάπη, και την τέχνη του κρέατος, από τους γονείς του τον Θέμη και την Αστέρω .
Σήμερα 24 ετών ο Σταύρος και παρόλο το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να διαχειρίζεται το κρεοπωλείο και να αναλάβει τα περισσότερα καθήκοντα σ’ αυτό. Είναι ο μικρότερος κρεοπώλης στην επαρχία Πάφου και ίσως και Παγκύπρια.
Με σπουδές στην ξενοδοχειακή Σχολή ΑΞΙΚ στο Ανώτατο Ινστιτούτο Κύπρου διδάχτηκε την τέχνη της μαγειρικής και στην συνέχεια στο Intercollege πήρε το Πτυχίο του. Έπειτα ακολούθησε το επάγγελμα των γονιών του. Εδώ και τρία χρόνια ο νεαρός κρεοπώλης ασχολείται εντατικά με την κοπή κρέατος και την πώληση του στο καταναλωτικό κοινό. Ακόμη με την επεξεργασία του κρέατος ώστε να το φέρει σε κατάλληλη προς πώληση μορφή, ενώ πολλές φορές ασχολείται και με την επιλογή και αγορά κρέατος από χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους ενώ τα αμνοερίφια είναι δικής τους παραγωγής αφού, όπως εξήγησε διαθέτουν οικογενειακή φάρμα στην Καλλέπεια στο χωριό του πατέρα του.
Επίσης παρασκευάζουν και χαλούμια, δικής τους παραγωγής. Ερωτηθείς για την δυσκολία του επαγγέλματος του, ο 24χρονος χαρακτήρισε πολύ δύσκολο και πολύωρο το επάγγελμα του, αφού στο κρεοπωλείο του βρίσκεται από τις 07:00 περίπου το πρωί μέχρι τις 21:30- 22:00 το βράδυ. Οι γνώσεις που αποκόμισε από τους γονιούς του, παραδέχεται ήταν πολύ υποβοηθητικές.
Περιγράφοντας την καθημερινότητα του ο Σταύρος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο κρεοπωλείο ασχολείται με τη μεταφορά του κρέατος από το ψυγείο στον πάγκο εργασίας, την αφαίρεση του κόκαλου από το κρέας (ξεκοκάλισμα), την αφαίρεση του λίπους από το χοιρινό κρέας (ξελάρδιασμα) και, τέλος, τον τεμαχισμό του κρέατος.
Στη συνέχεια ζυγίζει και τιμολογεί την ποσότητα που επιθυμεί να αγοράσει ο πελάτης και πραγματοποιεί την πώληση. Σχετικά με τον εξοπλισμό σημείωσε πως στην εργασία του χρησιμοποιεί μαχαίρια, μπαλτάδες και τσατίρια, μασάτια για το ακόνισμα των μαχαιριών, μηχανή κιμά, σουβλακομηχανή, ψυγεία και καταψύκτες για τη διατήρηση και αποθήκευση του κρέατος, ζυγαριές και ταμειακές μηχανές ενώ παρασκευάζει και διάφορα άλλα είδη.Πρόσθεσε πως το κρέας δεν αποτελεί ξηρά τροφή και επειδή χαλάει χρειάζεται ειδική διαχείριση. Πρέπει είπε, ενδεικτικά να γνωρίζεις τί ποσότητες πρέπει να φέρνεις στο κρεοπωλείο προκειμένου να καταναλωθούν στις ημέρες που πρέπει.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως παλαιότερα στην προτίμηση των καταναλωτών ήταν το κρέας το απλό, ωστόσο σήμερα – στις μέρες μας - συνέχισε, είναι το κρέας το επεξεργασμένο που παρασκευάζονται τα κρεατοσκευάσματα που είναι να μαριναρισμένα.
Στόχος του είναι τα κρεατοσκευάσματα που , όπως ανέφερε, παρασκευάζει ο ίδιος πάνω από 30 διαφορετικά καθώς και 15 διαφορετικά είδη φαγητών που ο πελάτης τα αγοράζει και τα ψήνει απευθείας.
Επίσης παρασκευάζουν μπιφτέκια διατροφής με κυμά βρώμης, μπιφτέκια κοτόπουλο με γέμιση φιλαδέλφειας, παστίτσιο, κανελλόνια με κιμά , κανελλόνια με φέτα σπανάκι και φρέσκα κρέμα , στιφάδο, κουπέπια, ανθούς, γεμιστά, κεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες , φαλάφε αλλά και φαγητά για τους Βίγκαν ( Vegan). Συνολικά παρασκευάζουν σημείωσε, οκτώ διαφορετικά είδη μπιφτεκιών.
Σπεσιαλιτέ τους είναι το λουκάνικο και οι σιεφταλιές . Όσο για τα μαριναρισμένα, πρόκειται, όπως ανέφερε για μια δύσκολη διαδικασία που απαιτούν χρόνο και τέχνη μαγειρικής. Ξεκινάς σημείωσε με την προετοιμασία, όπου μαζί με την ομάδα πέντε άλλων γυναικών παρασκευάζουν μαριναρισμένα σε καθημερινή βάση.
Αυτό που έχει σημασία, σημειώνει, που διδάχτηκε και από τους δικούς του, είναι ότι πρέπει πάντα να είναι σωστοί προς τον πελάτη. Κάποιος είπε χαρακτηριστικά που έρχεται στο κρεοπωλείο, είναι για εμάς. Τους πελάτες, τους εξυπηρετεί πάντοτε ο ίδιος και οι γονείς του. Για το επάγγελμα του ο Σταύρος Σοφρωνίου μιλάει με αγάπη το ίδιο και για τους γονείς του που του πρωτομάθανε την τέχνη του κρεοπώλη. Θυμάται που ακόμη μικρό παιδάκι καθόταν σε μια καρέκλα και έβλεπε τους γονείς του πως δούλευαν στο κρεοπωλείο τους, ενώ τα άλλα παιδιά έπαιζαν. Όμως του άρεσε , και στην συνέχεια, σιγά – σιγά μπήκε στο επάγγελμα.
Οι θυσίες πολλές για να έχεις, όπως είπε, μια τόση μεγάλη ποικιλία φαγητών δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα μεγάλης επιλογής. Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και οργάνωση. Βασική αρχή του 24χρονου Παφίτη και μικρότερου ηλικιακά κρεοπώλη είναι η συνεργασία και η ομαδικότητα. Στους νέους που επιθυμούν το επάγγελμα του ανέφερε πως πρέπει να το αγαπούν γιατί χρειάζονται πολλές θυσίες.