Απορρίφθηκε από Βουλή ν/σ για αύξηση σε πέντε των μελών της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Σημειώνεται ότι σε υπόμνημα ο Πρόεδρος της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ, ανέφερε ότι η ρύθμιση προωθήθηκε στη Βουλή χωρίς την επίσημη ενημέρωση της ΡΑΕΚ και εν τη απουσία της απαραίτητης διαβούλευσης.

Η Βουλή απέρριψε τροποποιητικό νομοσχέδιο για αύξηση σε πέντε, από τρία, των μελών της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ. Τριανταδύο Βουλευτές τάχθηκαν κατά και υπήρξαν και οκτώ αποχές.

Βουλευτές στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι δεν πείστηκαν από την αναγκαιότητα της αύξησης και πρόβαλαν και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε πως το ν/σ προωθήθηκε χωρίς διαβούλευση.

Στο ν/σ αναφερόταν ότι η αύξηση στόχευε στην καλύτερη κατανομή των ευθυνών, την ενίσχυση της εποπτείας και την υιοθέτηση πιο εξειδικευμένων προσεγγίσεων σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή αγορά.

Επιπλέον, η διεύρυνση της ηγετικής ομάδας της ΡΑΕΚ αναμενόταν να συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, καθιστώντας την πιο δημοκρατική και αντιπροσωπευτική των διαφόρων απόψεων και της εμπειρογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι σε υπόμνημα ο Πρόεδρος της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ, ανέφερε ότι η ρύθμιση προωθήθηκε στη Βουλή χωρίς την επίσημη ενημέρωση της ΡΑΕΚ και εν τη απουσία της απαραίτητης διαβούλευσης.

Πρόσθεσε ότι πιθανή υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΡΑΕΚ και ως εκ τούτου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη διενέργεια της δέουσας μελέτης και σχεδιασμού.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημέρωσαν τα μέλη της ότι η λήψη της απόφασης για αλλαγή της συγκρότησης της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ βασίστηκε στο δικαίωμα που παρέχεται στα κράτη μέλη, το οποίο εδράζεται στη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, να αποφασίζουν τον τρόπο συγκρότησης των εν λόγω ρυθμιστικών αρχών.  

Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, εφαρμόζεται σύστημα περιτροπής των μελών της ανώτερης διοίκησης της ρυθμιστικής αρχής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια μίας θητείας θα συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της κατά την αλλαγή της συγκρότησης της ανώτερης διοίκησης.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου την επιτροπή απασχόλησε ιδιαίτερα η απουσία της δέουσας διαβούλευσης με τη ΡΑΕΚ πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου και εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα αλλαγής της συγκρότησης της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ, μεσούσης της θητείας της παρούσας διοίκησης. Αυτές οι επιφυλάξεις επαναλήφθηκαν και σήμερα από κάποιους Βουλευτές.

Βουλευτές

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ανεξάρτητο θεσμό και οι θεσμοί αυτοί δρουν με βάση τους όρους της νομοθεσίας και δεν κατανοεί πως τα περισσότερα μέλη θα αποφασίζουν επί περισσότερων θεμάτων.

Επέκρινε τον Υπ. Εμπορίου ότι ασκεί έλεγχο σε όλους τους τομείς της ενέργειας και όχι μόνο στην ΡΑΕΚ και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός γιατί είχαμε κακά προηγούμενα σε θέματα ενέργειας. Μίλησε επίσης για κακό timing στην κατάθεση του ν/σ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι δεν έγινε διαβούλευση και ότι χρειάζονται αλλαγές στη δομή.

Διερωτήθηκε γιατί πρέπει να αυξηθούν τα μέλη για 30 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 15 είναι γραφειακό προσωπικό. Παράλληλα είπε ότι ρωτήθηκε η Νομική Υπηρεσία αν δημιουργείται πρόβλημα με τη αλλαγή σύνθεσης και  ως σήμερα δεν λήφθηκε απάντηση. Το ΑΚΕΛ καταψήφισε το ν/σ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης επέκρινε τον ΔΗΣΥ ότι χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση με στόχο να δικαιολογήσει όσα δεν έγιναν στο παρελθόν στα θέματα ενέργειας. Το κόμμα του καταψήφισε καθώς δεν πείστηκε για την ανάγκη αύξησης των μελών της ανώτερης διοίκησης.

Υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε υποβάλει εναλλακτική πρόταση και είχε καλέσει την κυβέρνηση να επανέλθει με άλλο ν/σ , κάτι που δεν έπραξε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι για το ζήτημα δεν έγινε διαβούλευση με τη ΡΑΕΚ και μίλησε για παραδοξότητα όταν κάποιοι ζήτησαν παραγωγικότητα, εξηγώντας ότι αυτά τα μέλη θα είναι εκεί για να λαμβάνουν αποφάσεις. 

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι δημιουργούνται ερωτήματα και ανέφερε ότι δεν κατανοεί γιατί δημιουργείται πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων από πέντε μέλη αντί από τρία. Άφησε αιχμές για τις αντιδράσεις της ΡΑΕΚ λέγοντας ότι τη μισθολογική επιβάρυνση θα την επωμιστεί ο πολίτης και απέρριψε τις τοποθετήσεις της περί διατάραξης της ισορροπίας. Ο κ. Σιζόπουλος τήρησε αποχή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι λόγω ένταξης στην ΕΕ έπρεπε να εισάξουμε δομές και ρυθμιστικές αρχές αλλά "κανείς δεν μας υποχρέωσε να γεμίσουμε τον τόπο ρυθμιστικές αρχές και επιτροπάτα".

Ανέφερε ότι σε «νούσιμες χώρες» υπάρχει μια αρχή με διοικητικό προσωπικό, εξειδικευμένο σε συγκεκριμένους τομείς. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να «συσταριστεί» το κράτος προς όφελος του πολίτη.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή και συμφώνησε στην πλειονότητα με όσα ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play