Ερευνητές ξεκινούν ένα φιλόδοξο έργο με σκοπό να κατασκευάσουν ανθρώπινο γενετικό υλικό από την αρχή, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί το DNA και να ανοίξουν τον δρόμο για την επόμενη γενιά ιατρικών θεραπειών.
Οι επιστήμονες του έργου Synthetic Human Genome (SynHG) θα αφιερώσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στην ανάπτυξη εργαλείων και τεχνογνωσίας για τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων ανθρώπινου γενετικού κώδικα στο εργαστήριο.
Αυτά θα εισαχθούν σε ζωντανά κύτταρα, ώστε να κατανοηθεί πώς λειτουργεί ο γενετικός κώδικας, αναφέρει ο Guardian.
Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες ελπίζουν να επινοήσουν ριζικά νέες θεραπείες για τη θεραπεία ασθενειών. Ανάμεσα στις δυνατότητες είναι η δημιουργία ζωντανών κυττάρων ανθεκτικών σε επιθέσεις του ανοσοποιητικού ή σε συγκεκριμένους ιούς, τα οποία θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ή με ηπατική βλάβη από χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις.
«Οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν από τη σύνθεση ανθρώπινων γονιδιωμάτων μπορεί να είναι άμεσα χρήσιμες για την ανάπτυξη θεραπειών σχεδόν για κάθε ασθένεια», δήλωσε ο καθηγητής Jason Chin, επικεφαλής του έργου στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (LMB) του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Κέμπριτζ.
Οι επιστήμονες μπορούν να διαβάζουν το DNA εδώ και δεκαετίες. Το πρώτο προσχέδιο του ανθρώπινου γονιδιώματος ανακοινώθηκε πριν από 25 χρόνια, ένα επίτευγμα που άνοιξε τον δρόμο για τη συνεχιζόμενη γενετική επανάσταση. Ωστόσο, ενώ η τεχνολογία ανάγνωσης γονιδιωμάτων έχει προοδεύσει ραγδαία, η «γραφή» τους αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη.
Για το έργο SynHG, οι ερευνητές θα ξεκινήσουν δημιουργώντας τμήματα ενός ανθρώπινου χρωμοσώματος και θα τα δοκιμάσουν σε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα. Στο έργο συμμετέχουν ομάδες από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, του Κεντ, του Μάντσεστερ, της Οξφόρδης και του Imperial College του Λονδίνου.
Η ομάδα του Chin έχει πρόσφατα συνθέσει το πλήρες γονιδίωμα του βακτηρίου E. coli. Ωστόσο, ενώ το γονιδίωμα του βακτηρίου φέρει περίπου 4,5 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων (τα γράμματα G, T, C και A), το ανθρώπινο γονιδίωμα περιλαμβάνει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων.
«Αν σκεφτεί κανείς το ανθρώπινο γονιδίωμα, δεν είναι απλώς ένα σύνολο γονιδίων σε μία ”κορδέλα”», δήλωσε ο Dr Julian Sale, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο LMB. «Υπάρχει ένα τεράστιο μέρος του γονιδιώματος, που συχνά αποκαλείται ”σκοτεινή ύλη”, για το οποίο δεν γνωρίζουμε τι κάνει. Η ιδέα είναι ότι, αν μπορείς να κατασκευάσεις γονιδιώματα, μπορείς να τα κατανοήσεις πλήρως.»
Μέρος του έργου αποτελεί και μία παράλληλη ερευνητική προσπάθεια για την κοινωνική και ηθική διάσταση της κατασκευής γονιδιωμάτων στο εργαστήριο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Joy Zhang του Πανεπιστημίου του Κεντ. «Απέχουμε ακόμη από τη δημιουργία πρακτικών θεραπειών, αλλά τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θέλουμε να δούμε και τι όχι», δήλωσε ο Sale.