Σε υψηλό δύο μηνών βρίσκονται την Πέμπτη οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών των ΗΠΑ, ενισχύθηκαν από τη χλιαρή ζήτηση που υπήρξε στην δημοπρασία ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μια μέρα νωρίτερα.
Οι ανησυχίες σχετικά με το ύψους του χρέους των ΗΠΑ, που ενισχύθηκαν από το φορολογικό νομοσχέδιο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο νωρίτερα κατατέθηκε για ψήφισή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.
«Είναι σαφές ότι αυτός δεν είναι ένας προϋπολογισμός... που είναι πολύ ελκυστικός για τους ξένους επενδυτές», δήλωσε ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Odier.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θεωρείται ότι έχει λιγότερες μακροοικονομικές αποδόσεις από το προηγούμενο, οδηγώντας τους επενδυτές να απαιτούν υψηλότερη απόδοση για να δανείσουν στις ΗΠΑ.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν αναμένει κρίση χρηματοδότησης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ελαφρά αύξηση παρουσίασαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά η απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη, με τις αποδόσεις των γερμανικών 30ετών ομολόγων να αυξάνονται περισσότερο από δύο μονάδες βάσης, στο 3,172%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου στο 3,179%.
Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που αποτελούν σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, παρέμειναν σταθερές στο 2,647%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου που είναι πιο ευαίσθητη στα επιτόκια ήταν 4 μονάδες βάσης χαμηλότερη στο 1,83%.
Πρόσθετη πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων προήλθε επίσης από την χαμηλή ζήτηση για την πώληση 20ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη, μετά την απώλεια από τις ΗΠΑ της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο Moody's την περασμένη εβδομάδα.
"Η πίεση που βλέπουμε είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που, κατά την άποψή μου, έχει τις ρίζες του στις ΗΠΑ", είπε ο Chaar.
Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του Δημοσίου παρέμειναν σταθερές πάνω από το 5%, αφού έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο 1,5 έτους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πηγή: ΚΥΠΕ