Παρέμβαση για τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ» το βράδυ της Κυριακής έκανε το «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» την Δευτέρα, διά του Γενικού Συντονιστή του «Νέου Κύματος» Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρεται στην επικείμενη άφιξη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα και τις εξελίξεις τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη, λέγοντας πως εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ως εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές.
Αυτούσια η παρέμβασή του:
«19 Ιουλίου 1974: Ο Τουρκικός στόλος έπλεε προς τις ακτές της Κερύνειας. Εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας.
19 Ιουλίου 2021: Ο Ερντογάν πετά σε λίγο προς την κατεχόμενη Κύπρο. Εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ως εμβολιαστές και αντί-εμβολιαστές.
Ο τόπος μας νοσεί σοβαρά!»
Τα χθεσινά γεγονότα και οι απαράδεκτες και πλήρως καταδικαστέες βιαιοπραγίες που ακολούθησαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ κατέδειξαν ότι υπάρχει τμήμα της κοινωνίας των πολιτών που δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τη σοβαρότητα της απειλής που δέχεται η ανθρωπότητα σε πλανητική κλίμακα.
Είμαστε ενώπιον μια πανδημίας με χαρακτηριστικά που κάνουν την καταπολέμησή της και τον περιορισμό της διασποράς της εξαιρετικά δύσκολη. Οι πιέσεις που δέχονται τα συστήματα υγείας και οι εθνικές οικονομίες απειλούν ευθέως ακόμη και τη συνοχή των κοινωνιών. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη διάρκεια της συνεχιζόμενης απειλής και πότε η κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Καμιά οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει με την πανδημία να ξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που η επιστημονική πρόοδος μας επιτρέπει να αναπτύξουμε εργαλεία για την διαχείριση της κρίσης- η κατασκευή πολλών αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με πιστή προσήλωση στις διαδικασίας επιστημονικής ακεραιότητας και πιστοποίησης, είναι ένα κολοσσιαίο επίτευγμα, όπως και η βελτίωση της ιατρικής φροντίδας, μέσω της συσσωρευμένης εμπειρίας, για την περίθαλψη των ασθενών.
Ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται και συνεχίζει την τιτάνια προσπάθεια, και τα συντεταγμένα κράτη, με τους δικούς τους μηχανισμούς, μάχονται να διαχειριστούν την πρωτοφανή κρίση, είναι πλέον σαφές ότι ο κάθε ένας από εμάς, ως άτομο, πρέπει με τη συμπεριφορά του και τις ενέργειές του να συστρατευθεί στον αγώνα αναχαίτησης της κοινής απειλής. Είμαστε όλοι κρίκοι στην αλυσίδα της κοινής προσπάθειας εναντίον του κοινού κινδύνου. Οι κοινωνίες μας βρίσκονται σε κατάσταση ενός ιδιότυπου ακήρυκτου πολέμου και θα πρέπει η προσωπική ευθύνη και η ανιδιοτελής συνεισφορά στο σύνολο, και στην υπόσχεση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, να είναι στο κέντρο της συντεταγμένης προσπάθειας.
Ο εμβολιασμός, η σταθερή προσήλωση στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ο τακτικός έλεγχος με ενδεδειγμένα τεστ, η υπεύθυνη συμπεριφορά για την αποφυγή διασποράς του ιού σε άλλους, ο ορθολογισμός και η κατανόηση ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην «κανονική ζωή» όσο ο ιός παραμένει αδάμαστος, και όσο δεν είναι όλη η κοινωνία και όλος ο πλανήτης θωρακισμένα, είναι στοιχεία που οφείλουμε ως άτομα να επιδείξουμε.
Αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτε, εξορκίζοντας νοερά τον ιό ή κρύβοντας το κεφάλι στη άμμο, αλλά χρειάζεται ο καθένας από εμάς «να βάλει πλάτη» στο άρμα της κοινής προσπάθειας. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά το τίμημα της μη συνεργασίας, θα είναι απείρως χειρότερο-ο ιός δεν διακρίνει ποιόν θα κτυπήσει με βάση την ηλικία, την κοινωνική ή οικονομική κατάσταση, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πρέπει να συνεργαστούμε για να βγούμε (κυριολεκτικά) ζωντανοί, με οδηγό την επιστήμη, την αλληλοσυμπαράσταση, την υπομονή και την καταπολέμηση του φόβου, στην αντίπερα όχθη. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα της εγωπάθειας και της αποφυγής της ευθύνης του σε αυτές τις πρωτοφανείς και ιστορικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε.
Δεν είμαστε ο ένας ενάντια στον άλλο, είμαστε όλοι μαζί απέναντι από ένα αδίστακτο εχθρό που διαιρώντας μας επιβιώνει. Μόνο μαζί μπορούμε να τον αντικρούσουμε.
«Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος»
Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» είναι ένα κοινωνικο-πολιτικό «startup», που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας για αλλαγή και εκσυγχρονισμό.
Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» δημιουργήθηκε από ανεξάρτητους, ελεύθερα σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, προερχόμενους από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα. Στο «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας, καθώς και η αγωνία για την μέχρι τώρα πορεία του. Μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα μας, κρατώντας τα καλά και γκρεμίζοντας όλα όσα την καθηλώνουν.
Όραμά μας: Μια Κύπρος που εκσυγχρονίζεται με βάση τις αρχές της αειφορίας, που είναι καινοτόμος, σύγχρονη οικονομία, κοινωνικό κράτος και που προσεγγίζει τα θέματα ολιστικά. Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό αξιακό σύστημα βασισμένο σε δημοκρατικές αρχές και ηθικές αξίες. Οραματιζόμαστε μια καλύτερη Κύπρο, μια «Άλλη Κύπρο»!
Νέο Κύμα για επεισόδια στον ΔΙΑ: Ο τόπος μας νοσεί σοβαρά

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.