Όλοι έχουμε κατά καιρούς αγοράσει προπλυμένες σαλάτες σε σακουλάκι για να γλιτώσουμε χρόνο στο γραφείο ή το σπίτι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων, τα προπλυμένα λαχανικά δεν είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Διότι οι πιθανότητες για βακτήρια και μολύνσεις είναι μεγαλύτερες από όσο φανταζόμαστε.
«Ενώ οι καταναλωτές επιλέγουν τις προπλυμένες σαλάτες για ευκολία και ασφάλεια, τα προπλυμένα λαχανικά παραμένουν ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη του σούπερ μάρκετ, λόγω των κινδύνων μόλυνσης που τα περιτριγυρίζουν σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού», μας προειδοποιεί ο Νταρίν Ντέτβάιλερ, καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο Northeastern University.
Γιατί τα προπλυμένα λαχανικά είναι τόσο επικίνδυνα
«Πολλοί παράγοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού απειλούν να μολύνουν τα λαχανικά με παθογόνα, με κυρίαρχα το E. coli, τη λιστέρια και τη σαλμονέλα. Κι αυτό γιατί τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, πριν τοποθετηθούν σε σακούλες πλένονται και επεξεργάζονται σε μεγάλες παρτίδες. Κι αυτός είναι ο Νο1 τρόπος εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών», επισημαίνει η σεφ Ολίβια Ροσγκόφσκι. Κι ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός. Eκατοντάδες ξεσπάσματα δηλητηριάσεων συνδέονται με την κατανάλωση προπλυμένων χορταρικών.
Η μόλυνση των συγκεκριμένων προϊόντων μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια της παραγωγής
-
Στο χωράφι, τα προϊόντα μπορούν να μολυνθούν με παθογόνους μικροοργανισμούς από αιτίες όπως το μολυσμένο νερό άρδευσης ή η επαφή με άγρια ή οικόσιτα ζώα.
-
Μετά τη συγκομιδή, υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι για παθογόνα και βακτήρια που ενδέχεται να εξαπλωθούν μέσω του ανθρώπινου χειρισμού ή του μολυσμένου εξοπλισμού.
-
Στο εργοστάσιο επεξεργασίας τα χόρτα από διαφορετικές φάρμες αναμειγνύονται, πλένονται και συσκευάζονται όλα μαζί. Έτσι ένα μολυσμένο φύλλο, μπορεί να επηρεάσει χιλιάδες σακούλες.
«Αν πλύνω την έτοιμη σαλάτα;»
Καλύτερα όχι. Το πλύσιμο των χορταρικών στο σπίτι δεν τα καθιστά πιο ασφαλή προς βρώση, αφού το νερό δεν θα απομακρύνει τα παθογόνα. Αντίθετα, το ξέπλυμα των προπλυμένων χόρτων μπορεί να προσθέσει επιπλέον παθογόνα που ίσως κρύβονται στον πάγκο της κουζίνας ή τον νεροχύτη μας.
Αν σε κάποια φάση είμαστε υποχρεωμένοι να φάμε σαλάτα από σακουλάκι
1. Ελέγχουμε για ανακλήσεις
Προτού αγοράσουμε προπλυμένες σαλάτες, ελέγχουμε αν στην επωνυμία που διατίθεται στο σούπερ μάρκετ που ψωνίζουμε έχει επιβληθεί κάποια πρόσφατη ανάκληση προϊόντων.
2. Ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης
Συνήθως αυτές οι σαλάτες χαλάνε μέσα σε 1-2 μέρες. Οπότε αν δεν έχουμε σκοπό να καταναλώσουμε τη συσκευασμένη σαλάτα εντός 48 ωρών, ας μην την αγοράσουμε καν. Μετά το πέρας των ημερών η κατανάλωσή της είναι επικίνδυνη.
3. Αναζητάμε φρεσκάδα
Αποφεύγουμε τις σακούλες που φαίνονται να έχουν φυλακίσει υπερβολική. Καθώς μια συσκευασία που έχει μαζέψει υγρά, είναι ένας εύφορος τόπος πολλαπλασιασμού των βακτηρίων.
Επιπλέον, επιθεωρούμε τη συσκευασία για να βεβαιωθούμε ότι το μαρούλι φαίνεται φρέσκο, χωρίς να έχει μαραθεί ή αποχρωματιστεί, καθώς αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν ακατάλληλη αποθήκευση ή μειωμένη φρεσκάδα.
4. Ελαχιστοποιούμε τις αλλαγές θερμοκρασίας
Αφού αγοράσουμε την προπλυμένη σαλάτα δεν την αφήνουμε με τις ώρες στο αυτοκίνητο που έχει ζέστη, για να την βάλουμε μετά στο ψυγείο. Διότι η απότομη αλλαγή δημιουργεί ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον που ενισχύει τις πιθανότητες αλλοίωσης του προϊόντος, καθώς και τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.
5. Αποθηκεύουμε σωστά
Οι προπλυμένες σαλάτες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο στους 4 βαθμούς Κελσίου το πολύ.